Annons

Han ska hitta en plats för arenan: ”Kanske finns en optimal plats som alla missat”

Det har gått drygt två veckor sedan kommunstyrelsen fattade inriktningsbeslutet att en ny ishockeyarena ska byggas i Oskarshamn.
Nästa steg är att hitta en plats att bygga på – ett arbete som leds av kommundirektören Henrik Andersson.
– Vi kommer rapportera till politikerna i KS en gång i månaden och jag tror vi har kommit en bit på vägen redan till mötet i mars.
Oskarshamn • Publicerad 11 februari 2022
Henrik Andersson, kommundirektör Oskarshamns kommun.Foto: Roger Carlsson

På måndag, den 14 februari, verkställer kommunfullmäktige med all sannolikhet kommunstyrelsens beslutsförslag, som lyder: ”Inriktningen är att en ny arena för ishockey med möjlighet till evenemang, med en kapacitet för ca 4500 åskådare, ska byggas i Oskarshamns kommun. Nuvarande arena för ishockey, Be-Ge Hockey Center, bibehålls men får funktionen som träningshall.”

Den stora frågan är: Var ska arenan ligga?

Annons

Senast till kommunfullmäktiges sammanträde 13 juni ska ett förslag på geografisk placering finnas på bordet.

Det uppdraget hamnar på kommundirektören Henrik Andersson. Han ska leda arbetet med att ta fram en projektplan, som förutom placering ska innehålla utredningsdirektiv, arbetsorganisation, tidplan och budget.

OT tog ett snack med Henrik Andersson, som märker av att arenafrågan är synnerligen publik och folklig.

– Det är klart att man märker och vi försöker ha örat mot rälsen. Många har en åsikt och det är jätteroligt. Sedan finns det regler att förhålla sig till var och hur man kan bygga, det går inte att ge sig in i omöjliga planuppdrag. Det är också viktigt att ta hänsyn till parkeringsmöjligheter och andra verksamheter som påverkas. En annan viktig förutsättning är tillgänglighet och närhet för gång-, cykel- och kollektivtrafik. Man måste vara realist.

Kommundirektören har satt samman en tjänstemannagrupp – snarlik den som rattade frågan i höstas – som ska arbeta med arenafrågan under våren. Bland de som ingår finns: Tobias Åstrand, ekonomichef, Åsa Hällerståhl, biträdande ekonomichef, tidigare kommundirektören Rolf Persson, fritidschefen Daniel Stenberg och arenachefen Olof Eriksson.

Gruppen har dessutom fått förstärkning. Bland annat i form av mark- och exploateringsstrategen Göran Landenius.

– Sedan kommer vi behöva köpa till konsulttjänster. Det här är komplexa frågor som innefattar exempelvis biologiska värden och naturvärdesinventering.

Arenaområdet är ett av de hetaste alternativen för den nya arenan.Foto: Roger Carlsson

• • •

Henrik Andersson säger att utgångspunkten med att hitta en placering är de sex alternativ som presenterades inför KS-beslutet i januari: södra E22-infarten, Kronoparken (sjukhuset), Idrottsparken/Arena Oskarshamn, Tennisklubben/Arena Oskarshamn, gamla soptippen och Liljeholmen.

– Så är det. Ett tag kom det ju politiska utspel nästan dagligdags och vi har försökt fånga upp de politiska initiativen. Vi zoomade in till sex förslag och nu är målet att tratta ner dem och komma med ett tydligt förslag som vi kan känna oss trygga med senast till kommunfullmäktige i juni.

Annons

Kan det finnas andra platser som blir aktuella?

– Mex-gruppen (mark- och exploatering) har fått i uppdrag att titta med nya ögon. Det kanske finns en plats som är optimal som alla har missat.

Finns det redan nu några ”nya” platser som ni konkret tittar på?

– Längs E22:an, mellan Scania och Kustbyggs lokaler, är en plats som figurerat. Storleksmässigt skulle det gå, men Scania äger marken. Ute i Ernemar finns stora ytor och vi tittar om det går att ”möblera om” på något sätt. Det finns också mark som är planlagd för räddningstjänst längs väg 37/47, mellan sjukhuset och Hemvärnsgården. Sedan tittar vi lite i Fredriksberg, men det är mycket jordbruksmark som har särskilt samhällsintresse.

Månskensviken, nere till höger i förgrunden, är en plats som utreds.Foto: Roger Carlsson
Liberalerna – här representerade av Mathias Karlsson och Tobias Eriksson – vill bygga den nya arenan vid gamla soptippen.Foto: Roger Carlsson

Hur svårt upplever du att det är att hitta en plats?

– Generellt kan man säga att det inte är så lätt i en redan hårt bebyggd stad. Man började för länge, länge sedan med de lämpligaste platserna och så har det fortgått. Och nu ska vi försöka klämma in något sådant här så centralt det går. Det har sina utmaningar.

Hur mycket sneglar ni på andra städer och arenor?

– Vi undersöker arenor som byggts och kommer att byggas. Vi kommer ha en särskild grupp som ska besöka andra arenor.

Jag har förstått att den blivande arenan i Uppsala är en referensarena?

– Det stämmer. De ligger i en spännande upphandlingsfas just nu. Det som oroar lite är att vi hör om ökade byggkostnader. I ett sådant här projekt är varje procent mycket pengar.

Annons

Henrik Andersson säger att det ”längre in i projektet” kommer att behövas extern kompetens.

– Vi kommer att växla upp projektorganisationen under våren. Efter sommaren kommer det behövas en extern projektledare. Antingen en konsult eller att vi anställer någon.

Hur ofta kommer din arenagrupp att träffas under våren?

– Nu kör vi varannan vecka. Vissa träffas ännu oftare. Sedan återkopplar vi givetvis löpande till politiken och till IK Oskarshamn. Jag pratar ofta med Martin Åkerberg (klubbchef IKO).

Jag vet att flera politiker har eftersökt kontinuerlig återkoppling i den här frågan – hur kommer rapporteringen fungera i praktiken?

– Den kommer skötas gentemot kommunstyrelsen (KS). Som vi gjort i andra bredparalmentariska frågor. Nästa gång blir i mitten av mars och jag skulle tro att vi redan då har kommit en bra bit på vägen.

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons