Polisen Markus, 35: ”Obetalbar känsla att få hjälpa andra”
Intervjun sker i ett av förhörsrummen i polishuset på Slottsgatan i Oskarshamn. Som polis är Markus Timmerman van vid att vara den som ställer frågor, men den här gången är rollerna de ombytta i det här förhörsrummet.
För honom fanns det egentligen inget alternativ när det gällde valet av yrke. Polis var det han alltid velat bli. Ett tag fanns tanken på att bli brandman, men så blev det inte. 2015 var han färdigutbildad polis och flyttade från Kalmar till Oskarshamn där han fått en tjänst. Känslan att få hjälpa människor och att ställa saker och ting till rätta har alltid varit drivande.
– Att känna att man bidrar till samhället. Jag trivs som fisken i vattnet med det här jobbet, och tycker bara om det mer och mer, säger Markus Timmerman som ingår i ingripandeverksamheten och därmed rycker ut på de larm som kommer in till 112.
Senaste året har han också vikarierat som yttre befäl med ansvar för poliserna i yttre tjänst i Kalmar och Kronobergs län, och även som gruppchef.
Vid polisen i Oskarshamn arbetar 20 poliser i yttre tjänst, dessutom har man en kriminalavdelning med utredare.
– Man blir så tajt med kollegorna, man är ju med om så mycket tillsammans.
När han kommer till jobbet vet han som sagt aldrig vad han kommer att få vara med om. Variationen på arbetsuppgifter är stor. Ena stunden kan det handla om att ge ett dödsbud till föräldrar vars barn tagit självmord, nästa stund kan det handla om en stor samordnad polisinsats med lyckat resultat – eller små vardagssaker där han och hans kollegor är till värdefull hjälp för någon.
– Vi brinner för vårt jobb. Sedan måste man också inse sina begränsningar, man kan inte rädda hela världen. Man gör så gott man kan.
Polisen är en yrkeskår som många har en uppfattning om, på gott och ont. Det märks inte minst i sociala medier, där det kan bli heta diskussioner kring varför polisen har gjort si eller så. Ofta kan det handla om att allmänheten inte har hela bilden av vad som har hänt, det kan vara detaljer som polisen inte kan gå ut med när media rapporterar. När han träffar nya bekantskaper och de får veta vad han arbetar med blir det alltid mycket fokus på hans jobb, och människor tar gärna tillfället i akt och delar med sig av sina egna erfarenheter av polisväsendet.
”Känslan av att få hjälpa personer som blivit utsatta för brott är obetalbar”Markus Timmerman, polis
– Det är ett jobb som det är lätt att ha åsikter om och yrkeskåren får ta mycket. Men man får inte ta åt sig så mycket. Det gäller att vara trygg i sig själv.
Polisens uppdrag är att öka tryggheten, minska brottsligheten och utreda brott. Polismyndigheten behöver fler som vill bli poliser, och Markus Timmerman kan verkligen rekommendera yrket.
– Vi vill bli fler och jag tror att intresset finns hos många. Man ska inte vara rädd att ta kontakt med oss om man möter oss på stan eller kommer in hit till polishuset, det finns många som gärna berättar mer om yrket och hur vi jobbar. Vill man ha ett jobb med frihet under ansvar och tycker om att inte veta vad som ska hända, och där man varje dag får möjligheten att hjälpa människor och göra skillnad i deras vardag och liv, så är polis världens bästa jobb. Känslan av att få hjälpa personer som blivit utsatta för brott är obetalbar. Att aldrig veta vad som ska hända och var man ska äta sin lunch, eller om man ens kommer att hinna äta sin lunch, det är en charm med det också, säger han och tillägger att om man vill ha en inrutad arbetsdag så är utryckningspolis inte det bästa valet.
Vad som efterfrågas vid rekrytering av nya poliser har förändrats genom åren. I en rekryteringskampanj från 1900 skriver myndigheten så här: ”Polismannen skall vara stor och ståtlig samt hiskelig att skåda".
– I dag är det mer att man ska vara en lugn och fin och bra människa, säger Markus Timmerman och skrattar.
Markus Timmerman
Ålder: 35.
Yrke: Polis.
Bor: I villa i Saltvik med sambo och bonusdotter.
Fritid: Tränar på gym. Spelar golf när vädret tillåter. Har spelat mycket fotboll hela livet men inte just nu. Umgås med familjen och tar hand om huset.
Polisutbildningen
Grundutbildningen till polis är fyra terminer heltidsstudier på polisprogrammet och därefter sex månaders betald aspirantutbildning. Teoretiska studier varvas med praktiska övningar, fältstudier och färdighetsträning som till exempel vapenhantering.
I studierna ingår ämnen som juridik, kriminologi, vårdvetenskap, beteendevetenskap, socialt arbete och statsvetenskap. De integreras med polisiära ämnen som brottsförebyggande arbete, brottsutredning, utredning kring vålds- och narkotikabrott, förhörs- och intervjumetodik, kriminalteknik, konflikthantering, it- och kommunikationssystem, trafiksäkerhet, polistaktisk bilkörning och självskydd. Självskydd kräver både kondition och viss styrka.
Den som är godkänd på grundutbildningen till polis och har godkänts i påföljande säkerhetsprövning, erbjuds en tillsvidareanställning som polisassistent i det polisområde där aspirantutbildningen har genomförts. Tillsvidareanställningen börjar med sex månaders provanställning som polisassistent direkt efter godkänd och avslutad utbildning.
Källa: Polismyndigheten.