Markus säljer stora delar av Verest: ”Orkar inte växa mer på egen hand”
Ända sedan Markus Karlsson tog över efter sin far och farbror har tillväxten varit god, både när det gäller omsättning och lönsamhet. Under Markus ledning har omsättningen ökat stadigt från cirka 20 miljoner till 70 miljoner. Förra årets rörelseresultat låg på cirka 11 miljoner och bolaget har 19 anställda plus inhyrd personal.
Under tisdagen blev det klart att Sareq har förvärvat 80 procent av bolaget och Markus Karlsson har kvar 20 procent och blir delägare.
Under tisdagseftermiddagen berättar han för Barometern-OT att beslutet har vuxit fram under en längre tid.
– Vi har kommit så långt att vi tvingas tacka nej till jobb för att vi inte orkar växa mer på egen hand. Om vi fortsätter så här finns en risk att kunderna hitta någon annan än oss, att vi blir omsprungna, berättar han och tillägger:
– Jag har känt att vi kommit till en gräns där vi inte kan utvecklas mer utan att bygga upp en bättre organisation. Dessutom har det varit viktigt för mig att det finns en annan stark ägare för personalens skull, om det händer mig något.
Varför har du sålt till Sareq?
– Jag kunde sålt tidigare till någon annan och det här har varit en lång process, men jag har haft hjälp av en företagsmäklare. Den här lösningen känns bra, eftersom deras vision passar oss. Nu får jag en stabil ägare bakom mig som jag kan luta mig mot, ha som bollplank och dra nytta av deras kompetens när det gäller tillväxt.
Enligt Markus Karlsson är både hans och de nya ägarnas ambition att växa till nya regioner.
”För mig var det viktigt att företaget ska fortsätta att drivas i samma anda och i dagsläget sker inga förändringar för personalen eller kunderna.”Markus Karlsson, som säljer delar av sitt bolag.
Vad betyder det här för personalen och kunderna?
– För mig var det viktigt att företaget ska fortsätta att drivas i samma anda och i dagsläget sker inga förändringar för personalen eller kunderna. Jag kommer att fortsätta som vanligt som vd, men med högre mål att växa än tidigare, berättar Markus Karlsson, som informerade personalen tidigare under tisdagen.
Hur känns det att sälja delar av familjeföretaget?
– Den här lösningen känns bra och min far har också varit med i diskussionerna. När jag informerade personalen kändes det som de tog det bra och var positiva.
Verest AB är ett serviceföretag i skogsbranschen som bland annat utför markberedning, flisning och gallring. Dessutom levererar man biobränsle till kraftvärmeverk i regionen. Numera är cirka 90 procent av verksamheten kopplad till bioenergi. Eftersom bolaget levererar biobränsle till kraftvärmeverk klassas det som samhällsviktig verksamhet.
– Det här är ett strategiskt förvärv inom bioenergi av Sareq med målet att hjälpa Verest att expandera. Totalt har investmentbolaget 11 andra bolag i olika branscher och letar aktivt efter välmående företag att förvärva, berättar företagsmäklaren Urban Ljungquist, som har skött affären.
Bolagen går inte ut med köpeskillingen för affären.