Ingen snabb lösning på nytt äldreboende
Det före detta HVB-hemmet Älvan har utretts men fungerar inte, enligt socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (C).
– Vi har inga flyktingbarn längre och HVB-hemmet Älvan intill äldreboendet Rönningegården ska läggas ner, men det gick inte att göra om lokalerna till särskilt boende, säger hon.
Korridoren var för smal och det gick inte att mötas två rollatorer där. Och även om två rum slås ihop till ett blir rummen för små för att få rum med lyftar.
– Det blir bara bekymmer för personalen där.
Socialnämnden har beslutat att förvaltningen börjar förbereda en upphandling av företag som kan bygga ett nytt äldreboende i kommunen, enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. Något som varit kontroversiellt för den styrande majoriteten med S, C och V.
Kommunstyrelsen rev tidigare i år upp socialnämndens första beslut om att upphandla enligt lagen om offentlig upphandling, och hänvisade istället till att det först ska göras en långsiktigt översyn av behoven i en äldreomsorgsplan för 2030.
I den ska utredning av behov av hemtjänst, äldreboenden, var de äldre bor, digitalisering, andel äldre som är utrikes födda, kollektivtrafik, kompetensförsörjning och en medborgardialog rymmas.
En delrapport ska presenteras i december 2019 och slutrapporten ska vara klar våren 2020. Parallellt pågår nu alltså förberedelser för att upphandla ett bygge av särskilt boende, berättar Gunilla Karlsson.
– Det är kort om tid kvar. Men det är inte socialnämnden som beslutar om upphandling det är slutligen kommunfullmäktige, säger hon.
Det ändrade beslutet uppskattas av oppositionen. Eric Dicksson (KD) yrkade i socialnämnden på att upphandling av fristående utförare av särskilt boende inom äldreomsorgen skulle ske enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Övriga oppositionen ställde sig bakom.
– Det är glädjande att S nu vänder i frågan och att socialnämnden åter beslutat att vi vill införa LOU i kommunen, säger Eva Folkesdotter Paradis (M).
17 personer står i kö till särskilt boende just nu, varav sju bor på korttidsboende medan de väntar, enligt socialnämndens ordförande. Klart är att Mörbylånga kommun behöver fler platser på äldreboenden och det ganska snart.
Förvaltningen får i uppdrag att fortsätta att se över lokalerna till nästa möte.
– Kanske går det att göra om korttidsplatser till särskilt boende, säger Gunilla Karlsson.