Annons

Åkerberg: ”Kommer att gå all in på arenafrågan – viktigaste frågan klubben haft”

Den tredje SHL-säsongen har precis börjat och mycket har hänt i IK Oskarshamn. Klubbchefen Martin Åkerberg berättar om klubbens framtid, arenafrågan, ekonomin – men också sin egen framtid.
– Att prata om att man är etablerad är lite vågat kanske, säger IKO-bossen.
ISHOCKEY • Publicerad 18 september 2021 • Uppdaterad 19 september 2021
Martin Åkerberg har varit klubbchef i IK Oskarshamn i snart tio år. Men än har han inte tröttnat på det.
Martin Åkerberg har varit klubbchef i IK Oskarshamn i snart tio år. Men än har han inte tröttnat på det.Foto: Roger Carlsson

Det har gått ungefär två och ett halvt år sedan den aprildagen i Timrå. Ni vet den där dagen när IK Oskarshamn – mot alla odds – tog klivet upp i landets högsta hockeyliga, SHL. Sedan dess har det hänt så mycket att man sannolikt hade kunnat skriva en bok om det; en ny sportchef i form av Daniel Stolt anställdes och fick sedan lämna, Thomas Fröberg är sportchef, succétränaren Håkan Åhlund har fått sparken, en pandemi har lamslagit stora delar av världen och IK Oskarshamn har klarat sig kvar i SHL två säsonger i rad.

Klubbchefen Martin Åkerberg hymlar inte med att det under första säsongen i SHL var ”kaos”.

Annons

– Att prata om att man är etablerad är lite vågat kanske. Blir man någonsin det? Kolla på HV71. Det är så väldigt små marginaler. Vi har ett väldigt stabilt och bra läge, ett läge som gör att vi kan bli bättre och utvecklas. Det har att göra med att vi har en stabil ekonomi, att vi har lärt oss väldigt mycket under två år. Vi ska inte sticka under stol med att det var kaos första året, och det lärde vi oss av.

Vad lärde ni er?

– Vi lärde oss vilken stor skillnad det är mellan Hockeyallsvenskan och SHL, där vi kanske lite naivt trodde att inte skulle vara någon skillnad. Det är som två helt skilda världar; intresse, vad SHL ställer för krav, interna förväntningar från spelare och ledare. Lite vad som krävs för att kunna få ett bra resultat i serien. Mycket av lärdomarna tog vi med oss in i andra säsongen.

Inför förra säsongen valde IKO att lägga extra krut på ledarstaben. Martin Filander, Jeff Jakobs och Mathias Tjärnqvist anställdes som tränare precis som fystränarna Janne Hammar och Philip Wärmegård. Till den här säsongen har de växlat upp ytterligare och tagit in Jonas Emmoth som heltidsanställd sjukgymnast.

– Vi tror att det är det som föder vår framgång, att vi får utveckling på spelarna som kommer hit. Vi har väl såvitt jag vet SHL:s minsta spelarbudget – och kommer säkert att ha det ett tag framöver. Då vill det till att vi utvecklar spelarna som kommer hit. Nu har vi en huvudtränare, två assisterande, en målvaktstränare, två fystränare och sedan har vi då utökat med Emmoth plus tre materialare. Första året hade vi många av de här tjänsterna på konsultbasis, vi kände inte att vi hade råd att ha de heltidsanställda. Då blir man inte tillräckligt nära laget och kan inte ge det där dagliga stödet som behövs. Nu har vi en ledarstab som är toppklass i Sverige, jag tycker att vi kan mäta oss med topplagen där, säger Martin Åkerberg.

Martin Åkerberg tycker att ledarstaben – med Martin Filander i spetsen – tillhör bland de främsta i Sverige.
Martin Åkerberg tycker att ledarstaben – med Martin Filander i spetsen – tillhör bland de främsta i Sverige.Foto: SUVAD MRKONJIC

Många lag anställer analytiker nu. Är det någonting ni har diskuterat?

– Nej, men det skulle kunna vara en utveckling i framtiden – absolut. Just nu ligger mycket av det på målvaktstränaren plus att alla tre tränarna är väldigt intresserade av videoanalys och statistik. Det är någonting som kostar pengar, men vi har kostat på oss ett antal bra system.

Hur många anställda är ni i dag?

– Oj, svår fråga. På kontoret är vi tio stycken. Sedan är vi tio kring laget och ytterligare tre anställda kring juniorerna. Det är knappt 25 stycken plus spelarna också. Då är vi en liten SHL-organisation fast vi har växt de senaste åren. Vi har en bra kontinuitet på kontoret, alla vet vad som krävs och vad de ska göra. Det är ett väloljat maskineri, men vi kanske skulle vilja växa med någon person här också.

Vad skulle det vara?

Annons

– Vi skulle kanske behöva något mer på säljsidan, något mer kopplat till sälj och marknadssidan. Kanske en marknadsassistent. I dag är det jag, Therése Elofson och Patrik Schavon som säljer. Vi tar hela den processen från ax till limpa. Vi kontaktar, försöker boka möte, gör ett förslag och förhoppningsvis får man ett ja. Då ska man lägga in det i systemet för att få ett avtal och en faktura och till sist ska vi leverera det vi har sålt också. I dag ser vi hela Kalmar län som ”vår” region, säger Åkerberg och tillägger:

– Vi är det enda SHL-laget och vi är brett ute; vi är i Kalmar, Hultsfred och Vimmerby. Sedan har vi alltid vara starka i Mönsterås och Högsby. Vi har det som vi brukar kalla för Kalmar läns mest underhållande idrottsupplevelse, det är ingen annan som kan mäta sig med atmosfären och stämningen som blir här. Dessutom är SHL ett enormt bra skyltfönster med den tv-exponeringen som finns. Men det är inte många, om ens någon, som hör av sig självmant utan vi måste vara väldigt aktiva.

Hur många sponsorer har ni i dag?

– Ungefär 250 stycken. Vi har ökat antalet något sedan vi spelade i Hockeyallsvenskan, men det är inte jättemycket högre. Det är summan per företag som har ökat kraftigt.

Hur mycket får ni in i sponsorpengar?

– I år har vi en budget på 17,5 miljon kronor, den är ökad med 1,5 miljoner från förra året och vi nådde målet två dagar före seriepremiären. Det har aldrig hänt under mina år i klubben. Men vi stänger inte ned bara för att serien dragit i gång, vi hoppas kunna öka det ytterligare. Det ser väldigt bra ut.

Arenafrågan är, och har under det senaste året, varit en väldigt het potatis i Oskarshamn. Under sommaren har IKO:s kontor i Be-Ge Hockey Center renoverats och fått en rejäl ansiktslyftning i form av glasdörrar och alla medarbetare har nu en egen stol att att sitta på.

”Kronoparken”
Martin Åkerberg om var han vill se en ny arena.

– Vi har bekostat det mesta själva. Kommunen har varit med på ett hörn med el och ventilation. Vi har lagt ungefär 400 000 kronor själva på det. Kommunen har sagt att de inte har pengar till det, men det var viktigt för oss att ge tillbaka till organisationen. Vi måste ha vettiga förutsättningar. Tidigare har vi varit tio personer som delat på cirka fyra kontorsplatser och det är inte hållbart över tid. Det var en spelare som varit med på resan som sa att det började se ut som ett SHL-kontor nu, haha.

Är det något nytt kring arenafrågan?

– Jag tycker det är viktigt att framhålla att vi går i takt med kommunen i frågan. Vi har en bred samsyn både politiskt och på tjänstemannanivå att något måste göras. Kommunen har tagit frågan på väldigt stort allvar och det har mynnat ut i en arbetsgrupp som nu har i uppdrag att utreda båda spåren. Vi ska senast sista november ha levererat ett bra beslutsunderlag till politiken. Det ska vara två förslag som är gemensamma; så här kan man göra med en ombyggnation, förutsättningar och det kostar x mycket och så här kan man göra med en nybyggnation. Jag kommer i princip lägga hela min arbetstid på arenafrågan och vi har strukturerat om lite i organisationen för att möjliggöra det. Jag kommer att gå all in på arenafrågan tills vi har ett beslutsunderlag. Det är den viktigaste frågan den här klubben har haft under sina 51 år. Den avgör framtiden för den här klubben.

Martin Åkerberg menar att arenafrågan är avgörande för IK Oskarshamns framtid.
Martin Åkerberg menar att arenafrågan är avgörande för IK Oskarshamns framtid.Foto: SUVAD MRKONJIC
Annons

Om det skulle bli en ny arena. Var vill du se den någonstans?

– Kronoparken. Om du åker till sjukhuset, har det på höger sida och sedan psykiatribyggnaden på vänster sida, där kör du rakt upp i skogen. Då blir det längs med E22, relativt centralt och det är strategiskt. Kommunen vill att staden ska växa åt det hållet. Arenafrågan öppnar upp för en ny stadsdel.

Kan arenafrågan påverka din framtid i IK Oskarshamn?

– Ja, det skulle den kunna göra. Om vi får ett besked som är av negativ karaktär i arenafrågan är jag rädd att hela klubben får lite pyspunka. Men jag ska inte föregå det utan jobbar i stället väldigt hårt för att det ska bli rätt beslut för klubbens framtid.

Vid årsskiftet har Martin Åkerberg varit klubbchef i IK Oskarshamn i tio år, men totalt 16 år som anställd. Nästan halva hans liv.

Här saknas innehåll

– Jag har fortfarande kraft, energi och vilja. Inget av de här tio åren har varit det andra likt. Jag är nog inte en person som förvaltar eller bara gör samma sak. Jag vill utveckla och det delar jag nog med hela organisationen.

Hur länge kommer du att vara klubbchef i IK Oskarshamn?

– Jag har inte satt något slutdatum. Så länge det är kul och funkar med familjesituationen kommer jag att fortsätta. Sedan kan jag inte svara på ifall någon lyfter bort mig tidigare (skratt). Jag tycker att det är fantastiskt kul, framför allt i världen vi lever nu i SHL. Man lär sig jättemycket hela tiden.

Åkerberg medger att det är ett pussel att få ihop det med fru, tre barn och ett hus som är under renovering. Samtidigt berättar han att de har börjat prioritera om i sitt liv.

– Vår lille grabb har ju diabetes också, det är ett pusslande med det, tar mycket energi och oro. Vi har börjat att tänka om lite, det går inte att vara med på allt. Vi prioriterar familjen och jobbet. Det är fotboll, hockey, padel och skjutsande till både höger och vänster. Men det är bara roligt.

”Vi kommer nog att köra på en bit in i oktober innan vi utvärderar och ser ifall något behöver göras”
Åkerberg om eventuella värvningar.
Annons

På måndag släpps biljetterna till IK Oskarshamns match mot Brynäs den 30 september. Med stor sannolikhet lär det bli lapp på luckan i Be-Ge Hockey Center då. Under den enda SHL-säsong IKO har fått ta in publik låg beläggningen på 94,5 procent. Åkerberg hoppas att publiken ska våga sig tillbaka igen.

– Det där är man ju lite osäker på. Kommer det vallfärda folk till arenan bara föra att vi får ta in eller är man lite försiktig och reserverad? Men reaktionerna vi har fått är att folket verkligen har längtat efter det här. Det är svårt att veta vad det innebär ekonomiskt, säljer vi slut vet vi, men gör vi det? Det vet vi inte. Jag tror att vi får jobba väldigt hårt för att göra det.

Åkerberg fortsätter:

– Vår utmaning är vår stora ståplats. Vi hade nog hellre haft en annan fördelning med mer sittplatser. Nu för tiden vill folk kunna sitta, veta att man har sin plats. Vi har en för stor ståplats.

Hur kommer det att påverka er ekonomiskt?

– Det är mellan två och fem miljoner – obudgeterat. Men allt i klubben är inte bara spelare, det kan vara andra satsningar som vi tycker är viktiga. Även om vi har någon skada nu känner sig tränarstaben trygga med materialet vi har. Vi kommer nog att köra på en bit in i oktober innan vi utvärderar och ser ifall något behöver göras. Vi ska inte värva spelare bara för sakens skull.

Senaste avsnittet av Ickedickedoa

Läs mer

Jesper HallbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons