Annons

Sanna kraschade och trodde livet var slut

Sanna Tolkki brinner för att inspirera andra att må bra. Hennes egen livsglädje har dock inte alltid funnits där. Hösten 2015 trodde hon att livet var över. Hon var sjukskriven för utmattningssyndrom och fick i samma veva diagnosen adhd och lite senare beskedet att hon har av en kronisk sjukdom med ständig värk i kroppen.
Oskarshamn • Publicerad 13 oktober 2018
Det är svårt att föreställa sig att Sanna Tolkki mått så dåligt som hon har. För några år sedan trodde hon att livet var slut – idag mår hon bra, mycket tack vare meditation som hjälper henne att sortera tankar och känslor.
Det är svårt att föreställa sig att Sanna Tolkki mått så dåligt som hon har. För några år sedan trodde hon att livet var slut – idag mår hon bra, mycket tack vare meditation som hjälper henne att sortera tankar och känslor.Foto: Roger Carlsson

Det är svårt att föreställa sig att Sanna Tolkki har varit så sjuk som hon faktiskt har. Hon sprudlar av glädje när hon berättar om Sannas Wellness Studio som hon drog igång i slutet på 2017 och när hon får prata om hälsa, träning och livsstilsförändringar.

Men bakom leendet och skrattet finns ett stort allvar. Sanna vet nämligen själv hur det känns att vara allra längst ned på botten och bara se mörker framför sig. Hon vet hur det är att vara så trött att man inte orkar resa sig ur sängen och hur ont det gör att gå omkring med värk i kroppen och självmordstankar i huvudet. Men hon vet också att även när det ser som mörkast ut kan allt vända och bli ljust igen.

”Jag var nog ganska dålig, för jag minns knappt den tiden. Det som uppmärksammade mig på att något var fel var att jag började försova mig, det hade jag aldrig gjort tidigare.”
Annons

– Eftersom jag själv har kunnat ändra min livsstil känner jag att jag vill inspirera andra att det går att ändra även om det är tunga delar i livet. Jag vill hjälpa andra att leva sitt liv efter sina förutsättningar, jag har hittat verktyg som passat mig och tänker att dessa kan var tillhands i andras lådor också. Man kan förändra, men ofta kanske man behöver ta hjälp av någon som tänker på ett annat sätt. Jag tog hjälp av en coach som bland annat lärde mig mindfulnes.

Sanna Tolkki har alltid haft många järn i elden och bollar i luften, tempot har varit högt och hon den duktiga flickan som aldrig har sagt nej.

Men en dag tog det stopp och hon gick, eller snarare kraschade, rakt in i väggen.

– Jag var nog ganska dålig, för jag minns knappt den tiden. Det som uppmärksammade mig på att något var fel var att jag började försova mig, det hade jag aldrig gjort tidigare. Jag försov mig två-tre dagar i rad och då förstod jag att något var galet. Sedan dröjde det inte så länge tills jag var så dålig att jag inte kunde gå till jobbet.

Hon brukar beskriva känslan när hon gick in i väggen med:

– Jag föll nerför en klippa och det fanns inget stopp, jag kände hur allt bara föll mig ur händerna innan jag senare träffades av denna vägg.

Sanna Tolki har lärt sig att våga säga nej genom den tuffa vägen och idag inser hon att hon inte kan säga ja till allt.
Sanna Tolki har lärt sig att våga säga nej genom den tuffa vägen och idag inser hon att hon inte kan säga ja till allt.Foto: Roger Carlsson
”När min coach sa att jag skulle köra mindfulness tio minuter två gånger om dagen sa jag att jag inte kunde få in det i mitt schema. Och då var jag sjukskriven!”

Sanna var totalt orkeslös och sov hela dagarna, vilket också gjorde att hon förlorade livsglädjen eftersom hon varit van vid att alltid ha roliga saker på gång, samtidigt var hon speedad och stressad.

– När min coach sa att jag skulle köra mindfulness tio minuter två gånger om dagen sa jag att jag inte kunde få in det i mitt schema. Och då var jag sjukskriven!

Samtidigt som hon var sjukskriven för utmattningssyndrom och depression fick hon diagnosen adhd.

– Jag har alltid anat att jag har haft det. Jag är så engagerad och älskar att ha många bollar i luften, men för mig blev det för mycket så jag gick in i väggen.

Annons

Ett halv år efter att Sanna hade gått in i väggen och fått sin diagnos adhd började hon få smärta i kroppen. Det visade sig att hon hade EDS, Ehlers-Danlos syndrom, en kronisk sjukdom och ett bindvävssyndrom som ger bland annat överrörliga leder, ömtålig hud och ofta långvarig smärta och trötthet.

– Jag har haft det latent i kroppen sen jag föddes men den har inte yttrat sig förrän min kropp var så utmattad och jag gick in i väggen.

Förutom smärtan som hela tiden vandrar i kroppen gör sjukdomen att hon blir väldigt trött.

– Jag har inte jobbat heltid sedan jag gick in i väggen, jag behöver mer återhämtning än så i min livsstil och det har säkert med både min adhd och EDS att göra; EDS vill att kroppen ska ta det lugnt och ADHD säger gör det och gör det. I början var det jättejobbigt och jag blev ledsen när jag inte kunde göra saker som gav mig livsglädje, det blev psykiskt jobbigt. Träningen hjälpte mig ur utmattningen, men jag hade så ont av EDS så jag kunde inte träna och det satte sig i huvudet på mig.

”Man måste vilja våga börja bli frisk och det var det jag kände i perioder när jag tänkte tillbaka på mitt liv vad jag gjort innan och tyckt varit roligt, men energibrist och värk hindrade mig.”

Det gick så långt att hon flera gånger funderade på att ta sitt liv.

– Jag var många gånger där i tankarna för det var så jobbigt. Man kan inte sortera tankarna när man mår dåligt, man har inget filter att sortera med då. Jag höll ju på att förlora mitt liv och det fanns stunder då jag verkligen hoppades på att allt bara skulle ha ett slut. Men samtidigt var det något inom mig som viskade att jag absolut inte var där, jag ville något mer i livet. Man måste vilja våga börja bli frisk och det var det jag kände i perioder när jag tänkte tillbaka på mitt liv vad jag gjort innan och tyckt varit roligt, men energibrist och värk hindrade mig. Men jag var inte färdig, jag hade inte fått leva ett liv som jag önskat mig!

Sanna Tolkki spelar ishockey i IK Oskarshamns damlag.
Sanna Tolkki spelar ishockey i IK Oskarshamns damlag.Foto: Patrick Johansson
”När jag började meditera när jag var sjuk var det meditationen som hjälpte mig att slippa känna smärtan.”

Sanna fick hjälp av sjukvården och medicinerades, men bestämde sig också för att hitta egna alternativ. Hon insåg att hon var tvungen att göra en livsstilsförändring för att få tillbaka livsglädjen och orken.

– Jag började meditera och det hjälpte mig väldigt mycket. Meditationen har hjälpt mig att få klarhet i vad som är viktigt i livet! När jag började meditera när jag var sjuk var det meditationen som hjälpte mig att slippa känna smärtan. Under en tio minuters meditation kunde hela min kropp få försvinna och jag var totalt smärtfri och så här i efterhand när jag hållit i meditationen så är det den som hjälper mig att hålla ordning på huvudet.

Hon liknar huvudet vid en hårddisk som behöver hjälp att sortera filerna på rätt plats.

– Meditationen hjälper mig att sortera upp tankar och känslor så jag kan förstå vilka som är viktiga. Mindfulness är ett sätt som hjälper mig utöver meditationen där det handlar om hur jag kan välja att se på saker och ting som händer i livet.

Annons

Hon var på en föreläsning där en kvinna som hade EDS berättade om hur hon från att ha varit sängliggandes av smärta kunnat börja jobba igen.

– Då tänkte jag ”shit om jag också kunde det” så jag började anamma hennes synsätt där smärtan inte behövde vara i fokus. Hon hade ett program hon åt efter och gav kroppen näringstillskott.

Att ändra kosten och följa ett speciellt kostprogram gjorde skillnad för Sanna.

– Jag åt nog ganska mycket socker när jag var sjuk och när jag förändrade min kost fick jag mer energi i kroppen. Jag fick en energikick. Men det handlar också om att ändra sin livsstil, det räcker inte bara att ändra kosten. För mig handlade det om allt; sömnen, kosten, träningen, ja till och med vilka man umgås med.

”Jag har hittat en livsstil där jag inte behöver ta medicin, jag löser det med egna verktyg och det är fantastiskt.”

Idag sover hon bra, hon kan träna som hon vill och hon har kunnat sluta med flera av medicinerna hon tidigare åt.

– Jag har hittat en livsstil där jag inte behöver ta medicin, jag löser det med egna verktyg och det är fantastiskt. Förr fick jag ställa in träningen för att jag hade så ont i kroppen, det behöver jag inte nu.

Hur har din vardag förändrats?

– Jag har förändrats mycket i tankarna och hur jag ser på saker. Livet går upp och ned och det kommer hinder, men istället för att få ångest tänker jag mer ”okej, vad är meningen med hindret” idag. Jag har ett mer lättsamt tänk och öppet sinne. Även om man har dåliga dagar, för det har alla, behöver man ta fram alla sina verktyg för att ta sig igenom sådana dagar. Det första jag plockar fram då är meditationen.

Livet går upp och ned för de flesta. Sanna Tolkki har lärt sig att hantera dåliga dagar.
Livet går upp och ned för de flesta. Sanna Tolkki har lärt sig att hantera dåliga dagar.Foto: Roger Carlsson

Hon har lärt sig att förhålla sig till sin adhd och väljer att se den som något positivt istället för något negativt.

– Jag är väldigt spontan och högljudd och många gånger blir andra irriterade på människor som har adhd, men också lite sotis eftersom vi är drivna och har mycket energi. Jag har alltid sagt att alla människor förmodligen har en släng av adhd, alla är unika på sitt sätt!

Annons

Genom Sannas Wellness Studio vill Sanna hjälpa andra att hitta sina verktyg till att må bra. Än så länge är företaget på hobbynivå, men förhoppningarna finns att hon en dag ska kunna livnära sig på att inspirera andra.

Själv vet hon vad hon mår bra av idag; träning, meditation, tillräckligt med sömn, bra mat och goda vänner, men också av det hon inte gav sig tid till tidigare – återhämtning.

– Jag har fått lära mig livet igen och att begränsa mig. Jag kan göra väldigt många saker, men det det gäller för mig att tänka på att återhämta mig också. Jag har lärt mig att säga nej till saker. Förr sa jag aldrig nej, nu vet jag att jag inte kan säga ja till allt.

Kommentera gärna reportaget och följ Bonus Weekends sida på Facebook:

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons