Annons

Jörgen Ström: En storhetstid som varade i 21 år – nu börjar en ny era

Det är över. En epok är slut. Kalmar FF är inte längre en allsvensk förening. 21 år utan avbrott blev det i högsta serien den här gången. Självklart en riktigt stark prestation av en i sammanhanget liten förening – men vad låg egentligen bakom den historiska starka perioden och vad kommer hända nu?
Jörgen StrömSkicka e-post
Fotboll • Publicerad 5 november 2024 • Uppdaterad söndag 10:26
Jörgen Ström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I september 2003 vann Kalmar FF med 2–0 på Arosvallen i Västerås medan regnet strilade ner från himlen. Saken var klar, Kalmar FF var på nytt klart för allsvenskan – för tredje gången på fem år. I omklädningsrummet efteråt var det det vanliga seriesegerdoften av öl och skumpa blandat med skrik och segersång. In i omklädningsrummet stegade gamla KFF-profiler som Börje Axelsson och Lennart Pettersson, som stått på läktaren, och stämde in i segersången.

Saken är klar! Kalmar FF har vunnit mot Västerås borta och säkrat den allsvenska platsen för tredje gången på fem år Det blev startskottet för föreningens mest framgångsrika epok någonsin..
Saken är klar! Kalmar FF har vunnit mot Västerås borta och säkrat den allsvenska platsen för tredje gången på fem år Det blev startskottet för föreningens mest framgångsrika epok någonsin..Foto: Anders Johansson

Jojolaget Kalmar FF jublade igen. Få anade då att den kvällen i Västerås var början på den mest framgångsrika epoken i föreningens historia. Ingen kunde då tro att Kalmar FF skulle stanna i högsta serien ända till 2024. Inget tydde på det i en tid när KFF kämpade med såväl ekonomi som organisation och självbild.

Annons

Samtidigt hade föreningens pendlande mellan olika divisioner skapat lärdomar. Kortsiktigt tänkande är sällan fruktsamt över tid. Det mejslades därför fram en strategi där Kalmar FF:s 2000-talsidentitet skulle bygga på långsiktighet och hållbarhet.

Redan inför säsongen 2003 i superettan hade Kalmar FF skrivit ett fyraårskontrakt med tränaren Nanne Bergstrand. En kontraktslängd som fick många att höja på ögonbrynen – men som var en tydlig signal om att det nu handlade om ett mer bärkraftigt framtidsprojekt än att bara överleva kommande året.

Med en liten organisation blev beslutsvägarna korta. Nanne Bergstrand, ordföranden Ronny Nilsson och föreningsstrategen Kjell Nyberg kunde bygga upp ett lag och sätta en identitet som skulle komma att sparka etablissemanget i svensk fotboll i rumpan.

.....

Bara IFK Göteborg (1977-), Elfsborg (1997-), Malmö FF (2000-) och Djurgården (2001-) har klarat att behålla sin allsvenska status längre i svit än Kalmar FF. Med KFF-mått mätt är det unikt. Historiskt sett var epoken mellan 1976 och 1982 (sju säsonger) den svit som länge stod som rekord för föreningen.

Ännu mer unikt blir det när man betänker att Kalmar FF under de 21 åren har gett staden ett SM-guld, ett stort silver, ett litet silver, tre bronsmedaljer, en cuptitel och en helt ny fotbollsarena. KFF har format allsvenska skyttekungar (Ari Ferreira och Patrik Ingelsten) och Viktor Elm, Rasmus Elm, Tobias Eriksson, Melker Hallberg, Calle Gustafsson och Johan Karlsson har fått känna på a-landslagsspel. En hel rad spelare har via KFF tagit steget ut i internationella ligor. Föreningen har sålt spelare för närmare 200 miljoner kronor och har importerat och utbildat spelare från mer än 20 olika länder varav bara Brasilien står för nästan 30 stycken.

Rasmus Elm jublar eter att ha kvitterat till 4–4 i den klassiska VM-kvalmatchen mot Tyskland i Berlin 2012.
Rasmus Elm jublar eter att ha kvitterat till 4–4 i den klassiska VM-kvalmatchen mot Tyskland i Berlin 2012.Foto: NILS JAKOBSSON

Mer än två miljoner människor har besökt Fredriksskans och Guldfågeln Arena för att se allsvensk fotboll under den här tidsrymden.

Det är också unikt att Kalmar FF under den här perioden har överlevt ett ekonomiskt stålbad, klarat två allsvenska kval och sparkat tre tränare.

Utan att falla.

……

Annons

Nanne Bergstrand, den pudelkloke tränarnestorn som basade över laget under de tio första åren av epoken och som historiskt sett är en av allsvenskans främsta tränarhjärnor, har alltid sagt att SM-guldet inte är den största bedriften i Kalmar FF:s historia. Det är det faktum att man så länge varit kvar i allsvenskan.

Jag håller med honom om det. Den prestationen är i grunden starkare än den där magiska guldkvällen i november 2008 när allt föll på plats.

Målet har nåtts! Kalmar FF firar det historiska SM-guldet i Halmstad den 9 november 2008.
Målet har nåtts! Kalmar FF firar det historiska SM-guldet i Halmstad den 9 november 2008.Foto: NILS JAKOBSSON

Guldet ska såklart inte förringas, det var en prestation som inte var en tillfällig lyckträff utan slutprodukten på en extremt målmedveten satsning – men faran med en så stor framgång för en så liten förening är att kravbilden blir skev. Allt jämförs och mäts mot detta. Den kritik som hördes mot Kalmar FF mellan 2010 och 2012 – när man ändå var ett relativt stabilt mittenlag i serien – var ofta inte nådig. Det var fiasko att sluta tolva, tränaren och styrelsen borde ställa sina platser till förfogande. Minnet är ofta kort, särskilt i känslostyrda supporterled.

Kalmar FF:s framgångsperiod gjorde att väldigt många tog allsvenskan för givet, högsta serien blev något som KFF med automatik ”borde” tillhöra, helst slåss om guldet varje år. Få, om ens någon, mindes krisen på 1990-talet med bortamatcher i Älmhult och Myresjö och en ständig kamp för överlevnad.

Föreningen själv bidrog delvis till den bilden genom att lansera sig som ett topplag med ambition att komma ut i Europa varje år. Ett visst mått av hybris drabbade även de styrande på kontoret vilket såklart spred sig ut på läktarna.

Med det sagt; 21 år i sträck i allsvenskan är en oerhört stark prestation. Särskilt mot bakgrund av att Kalmar FF alltid haft begränsade ekonomiska muskler och ett geografiskt läge i en gravt eftersatt infrastrukturregion.

Allsvenskan i fotboll är landets mest traditionsfyllda och eftertraktade idrottsserie. Många vill vara med, men få lyckas etablera sig på det sätt som Kalmar FF gjort i mer än två decennier.

Det ska vi inte glömma mitt i den stora besvikelse som nu breder ut sig i och runt Kalmar.

……

Sportsligt har Kalmar FF under den här perioden lyckats kräma ur det mesta av sina resurser. Starka ledare har varit fundamentet i det – alltifrån visionäre ordföranden Ronny Nilsson till skicklige klubborganisatören Svante Samuelsson, via benhårde strategen Kjell Nyberg, sluge taktikern Nanne Bergstrand, grovjobbaren Jens Nilsson, kloke Jörgen Petersson och nytänkaren Henrik Rydström. Ledare som trots de begränsade resurserna har format en tydlig väg framåt för både föreningen i stort och spelarna i synnerhet.

Kjell Nyberg, längst fram, blev en extremt viktig arkitekt i resan mot guldet. Han mejslade fram en identitet som Kalmar FF inte avvek ifrån. Han vågade också sticka ut hakan och ge Kalmar FF en respekterad attityd.
Kjell Nyberg, längst fram, blev en extremt viktig arkitekt i resan mot guldet. Han mejslade fram en identitet som Kalmar FF inte avvek ifrån. Han vågade också sticka ut hakan och ge Kalmar FF en respekterad attityd.Foto: Anders Johansson
Annons

Förmågan att välja sin egen väg, en egen stil, har i stora stycken varit ett framgångskoncept för alla lag. Kalmar FF är inget undantag.

Etableringsfasen byggdes med en homogen grupp spelare med erfarenhet och fysik. Därtill adderades spets från Brasilien. Något som Kalmar FF då kunde hämta till vettiga priser eftersom korruptionen i landet gjorde att många spelare som höll hög nivå men som tidigare kunnat tjäna pengar i hemlandet nu sökte sig till Europa. Och eftersom KFF hade ett tight samarbete med nystartade agentfirman OML Group låg man länge i framkant i Sverige när det gällde brasilianska kontakter. Klasspelare som Dedé Anderson, Fabio Augusto, Cesar Santin, Ari Ferreira, Daniel Sobralense och Daniel Mendes plockades alla till Kalmar via OML. Även om det samarbetet så småningom klingade ut till följd av stigande priser, ökad konkurrens och en allt smutsigare agentvärld så blev det instrumentalt för Kalmar FF:s resa mot toppen under de första åren.

Den fysiska och tighta defensiven blev ett annat signum för KFF under flera år där konkurrenterna till och med talade om Kalmar FF som ”en fara för svensk fotboll”. Men som etableringsstrategi blev det ett framgångskoncept.

Den taktiska utvecklingen, kryddat med smarta spetsförvärv, ledde så småningom fram till att Kalmar FF låg i framkant i Sverige med sin tyskinfluerade fotboll med hög press, återövring (gegenpressing) och rappa attacker i djupled. Guldåret 2008 gjorde Kalmar FF 70 mål. Ett resultat som bara överträffats en gång sedan dess (Hammarby, 2019) i allsvenskan.

Brassen Ari Ferreira blev allsvensk skyttekung under sitt första år i Sverige. 15 mål gjorde han 2006. Året efter såldes han till nederländska AZ Alkmaar i Kalmar FF:s största affär någonsin.
Brassen Ari Ferreira blev allsvensk skyttekung under sitt första år i Sverige. 15 mål gjorde han 2006. Året efter såldes han till nederländska AZ Alkmaar i Kalmar FF:s största affär någonsin.Foto: MATS BORGEN / SCANPIX

Spelstilen förändrades successivt de följande åren men ledde inte till fortsatt progression eftersom spelarmaterialet inte höll samma klass. Kalmar FF hade ändå byggt upp en stabilare grund, hade skaffat sig högre status, vilket gjorde att föreningen ändå länge kunde reda ut de kriser man ställdes inför.

……

Som så ofta handlar kontinuerlig framgång om ekonomi. Utan stora resurser är det över tid omöjligt att rekrytera tillräcklig kvalitet eller ens behålla den kvalitet man vill.

Kalmar FF har aldrig riktigt lyckats ta det nödvändiga ekonomiska språng som krävs för att på allvar ta upp kampen med etablissemanget i svensk toppfotboll.

Man var på god väg under gulderan då det byggdes upp ett eget kapital på nästan 90 miljoner kronor och den nya arenan kom till som ytterligare hävstång. Åren efter guldet var Kalmar FF en av landets rikaste föreningar.

Men det ökade kraven och de högre ambitionerna öppnade också falluckor.

Annons

Rekryteringar gjordes från en högre hylla, men istället för att hitta en röd tråd i arbetet med att göra KFF till en maktfaktor i svensk fotboll blev det istället för spretigt. De tydliga spår som Kalmar FF jobbat efter under 00-talet och åren fram till guldet – med starka lokala profiler kryddat med brasilianska kvalitetsimporter – byttes ut mot rekryteringar från Senegal, Zimbabwe, Serbien, Costa Rica, Chile, Estland eller Nederländerna. Många av dem som kom floppade eller passade inte in – mycket för att det saknades en grundstrategi. Men också för att samhället förändrades, pengarna räckte inte till för att hålla i det man hade byggt upp.

Costaricanen Jonathan McDonald hade meriter och kostade stora pengar. Men han hade trögt att lyckas i ett för tiden alltför spretigt Kalmar FF som saknade tydlig strategi i rekryteringsarbetet.
Costaricanen Jonathan McDonald hade meriter och kostade stora pengar. Men han hade trögt att lyckas i ett för tiden alltför spretigt Kalmar FF som saknade tydlig strategi i rekryteringsarbetet.Foto: Paul Madej

Kalmar FF fick heller aldrig den snabba ekonomiska utveckling som kalkylerna visade för Guldfågeln Arena – omsättningen permanentades på mellan 60-70 miljoner under flera år trots att tanken från början var att snabbt spränga 100-miljonersvallen. Stödet från näringslivet har varit brett, men för svagt på toppen för att ge Kalmar FF tillräckliga resurser genom arenan. KFF blev så småningom omkörda av konkurrenter som lyckades betydligt bättre med att slå mynt av sina nya arenabyggen.

Inte heller spelarförsäljningarna hamnade på den nivå som föreningen kalkylerade med. Även om det gjorts ett antal större försäljningar så nådde man inte upp det till budgeterade målet på avyttring om åtta miljoner kronor per säsong som sattes som krav för eget ägande av arenan.

Guldfågeln Arena blev aldrig det stora ekonomiska lyft som Kalmar FF kalkylerat med. Även om omsättningen steg så nådde man aldrig de höjder som krävdes för att göra det egna ägandet lönsamt.
Guldfågeln Arena blev aldrig det stora ekonomiska lyft som Kalmar FF kalkylerat med. Även om omsättningen steg så nådde man aldrig de höjder som krävdes för att göra det egna ägandet lönsamt.Foto: LENNART MÅNSSON

Men även om GFA blev ett präktigt ekonomiskt bakslag – och på allvar hotade föreningens existens innan kommunen tog över 2018 – så är jag övertygad om att Kalmar FF hade åkt ur allsvenskan betydligt snabbare än efter 21 år om man varit kvar på Fredriksskans.

……

Att Kalmar FF förr eller senare skulle ramla ur allsvenskan är såklart helt väntat. Alla epoker tar slut.

Men att det skulle ske just den här säsongen, när KFF tycktes vara på rätt köl både sportsligt och ekonomiskt, är kanske mer oväntat. Många har kallat säsongen 2024 för ett organisatoriskt och sportsligt haveri, och det finns säkert spår av sanning i det. Men säsongen är också ett bevis på hur lätt det är att trampa snett när man hela tiden balanserar på en smal ekonomisk lina – och hur svårt det är att komma ur en spiral som snurrar i fel riktning.

Här är mina olika förklaringar till misslyckandet:

1) En olycklig start. Kalmar FF kom snett in i säsongen. Premiärförlusten mot Hammarby var frukten av defensiva bjudningar och det följdes upp av en blytung stopptidsförlust mot Sirius. Den starten satte på nåt sätt tonen för laget som aldrig fick lugn och ro att utveckla sitt tänkta grundspel. Den defensiva tryggheten – att försvara med eget bollinnehav – rasade gradvis samman i spåren av tappat självförtroende.

2) Två svaga transferfönster generellt av Jörgen Petersson. Visserligen har det hämtats in starka namn på pappret men i Kalmar FF:s miljö har det inte flugit. Abdussalam Magashy, Samuel Brolin, Alex Gersbach, Ivan Inzoudine, Antonio Kujundzic, Max Svensson och Dion Krasniqi har ingen lyckats sätta avtryck eller haft djupa svackor under säsongen. Dino Islamovic är undantaget – men han har varit för ensam framåt. Vince Osuji är såklart en spännande talangvärvning, men ännu för ung och ojämn för att bära en defensiv.

Annons

3) Kantproblemen. Tajmingen att både sälja David Olafsson till polska Cracovia och låna ut Axel Lindahl till Häcken blev inte bra. Särskilt som tänkta högerbacken Johan Karlsson samtidigt blev långtidsskadad. Värvningen av Alex Gersbach drog dessutom ut på tiden på grund av transferstrul från MLS – och när australiern väl var på plats behövde han både integrationstid och blev också skadad. Paniklösningen med Ivan Inzoudine under sommaren löste inga problem.

Försäljningen av David Olafsson till polska Cracovia blev sällsynt otajmad.
Försäljningen av David Olafsson till polska Cracovia blev sällsynt otajmad.Foto: cracovia

4) Skador på nyckelspelare. Calle Gustafsson fick opereras och missade sin andra raka säsong. Ett monsteravbräck som visade sig bli tyngre än många trott. Utöver det missade Johan Karlsson hela våren – och andra bärande spelare som Robert Gojani, Lars Saetra och Simon Skrabb har dragits med småskador till och från.

5) Tungt tapp. Försäljningen av Jakob Trenskow till Heerenveen var kanske en ekonomisk vinstlott – men man sålde samtidigt sin viktigaste poängproducent och den enda spelare som hade fart och teknik att på egen hand bryta mönster i matcherna. Han lämnade ett stort tomrum efter sig.

6) Bristen på karaktärer. När Kalmar FF tidigare varit i knipa har det funnits karaktärsspelare att luta sig mot – som Viktor Elm, Erik Israelsson eller Douglas Bergqvist. Några sådana spelare – med både fysisk och verbal uppsida – fanns inte i årets spelartrupp.

7) Daterat spelsystem. KFF:s possessionspel blev delvis sönderläst av att allt fler motståndare gick över till man-man-försvar. Det orsakade Kalmar FF större problem i speluppbyggnaden.

8) En orutinerad tränare. När ”problemet” Henrik Jensen löstes genom att han såldes till engelska Burnley flyttades U19-tränaren Stefan Larsson upp. Med facit i hand blev det ingen lyckad förändring eftersom Larsson saknade erfarenhet av krishantering under press. Han hade behövt stöd av en mer rutinerad kraft.

Samuel Brolin och Dino Islamovic hamnade i luven på varandra i början av matchen mot Halmstad på Örjans vall.
Samuel Brolin och Dino Islamovic hamnade i luven på varandra i början av matchen mot Halmstad på Örjans vall.Foto: Skärmdump/Max

Ovanpå alltihop har det också varit tydligt att harmonin i truppen varit stukad – även om ingen har sagt det utåt. Det fanns visst missnöje i gruppen redan under Henrik Jensen och Stefan Larssons inträde förändrade inte det. En rad tv-intervjuer med riktade giftpilar mot spelares ageranden samt taktiska direktiv kryddat med öppna bråk under både matcher och träningar har bekräftat den bilden.

……

Den stora frågan är såklart vad som händer nu? Finns det muskler och kraft i föreningen att ta sig tillbaka?

Jag är övertygad om att det gör det.

Annons

Historiskt har Kalmar FF alltid rest sig efter tunga bakslag. Även om det ibland tagit lång tid.

Efter degraderingen 1955 tog det 20 år innan Kalmar FF var tillbaka i allsvenskan. Det var en tid där Kalmar FF kämpade med mycket små ekonomiska medel och saknade tydlig målinriktning – men också en period där man definitivt tog över som folkets lag i regionen. I det svenska folkhemmets Kalmar blev KFF en naturlig samlingspunkt och ett flitigt samtalsämne vid köksbord och på arbetsplatser. Varumärket stärktes – även om Kalmar FF under lång tid var en ganska risig förening som ofta fick slåss för att rädda sin existens i näst högsta serien.

Det sportsliga förändrades först på allvar när Lars ”Laban” Arnesson tog över som tränare 1970 och professionaliserade och moderniserade hela föreningen. ”Labans” särpräglade tränings- och taktikstrategier byggde en spelargrupp som 1975 mer eller mindre på frihjul kunde ta sig tillbaka till högsta serien och starta föreningens första storhetstid. En storhetstid som under en tioårsperiod gav ett litet silver, ett brons och en cuptitel.

Efter den oväntade degraderingen 1986, som i vissa stycken påminner om årets, kastades Kalmar FF in i en kris som på allvar hotade föreningens existens. Ekonomin var så svag i början på 1990-talet att styrelsemedlemmar fick ta personliga lån för att rädda KFF undan konkurs.

1985 hade Kalmar FF slutat tvåa i allsvenskan och nått semifinal i SM-slutspelet. Året efter åkte man överraskande ur serien. Martin Holmberg deppar efter fullbordat fiasko.
1985 hade Kalmar FF slutat tvåa i allsvenskan och nått semifinal i SM-slutspelet. Året efter åkte man överraskande ur serien. Martin Holmberg deppar efter fullbordat fiasko.Foto: Joy Lindstrand

Det tog den gången tolv år innan man var tillbaka igen. Visserligen följde ett antal år av jojoåkande – men med en stärkt ekonomi som grund i kombination med starka ledarprofiler med tydlig målinriktning fanns möjlighet att bygga något mer långsiktigt och bärande. En strategi som på sitt sätt lade grunden till de 21 åren vi nu bevittnat.

……

Skillnaden mot 1986 är att Kalmar FF nu åker ur allsvenskan på fötterna. Efter den ekonomiska bottenkänningen på vintern 2019-20 har KFF idag byggt upp ett eget kapital som, efter årets försäljningar, bör ligga kring 30 miljoner kronor. Även om det sannolikt kommer bli betydande besparingar i kommande budget så har jag svårt att se att det finns något lag i Superettan som har bättre ekonomiska möjligheter eller bättre organisation kring sporten än Kalmar FF. Det har den långa tiden i allsvenskan format.

Även om superettan är en tuff serie, enklare och på många sätt mer cynisk än allsvenskan, så har flera lag som ramlat ut visat att det går att studsa tillbaka om man tänker och gör rätt. Degerfors har gjort det i år, Halmstads BK har gjort i närtid och även större klubbar som AIK, Malmö FF och Djurgården har kraftsamlat och gått upp direkt efter degradering.

Nyckeln kommer att handla om ledarna.

Det gäller att hitta tränare, sportchef och styrelse som drar åt samma håll, som vill samma sak. Som också vågar sätta ut bröstet och kommunicera vart man vill gå. En personlig reflektion är att Kalmar FF de senaste säsongerna intagit en lite för defensiv hållning utåt. Till viss del förståeligt med tanke på krisen 2019-20 – men föreningen har nästan i överkant målat upp en bild av man får stå med mössan i hand. Det har blivit ett mantra som lagt sig som en våt filt över verksamheten. Det egna självförtroendet har fått sig en törn – och attraktionskraften har delvis urholkats.

Annons

När Kalmar FF lyckats som bäst har man vågat sticka ut hakan, kaxat till sig i rekryteringarna, byggt en bönderna mot etablissemanget-aura utan att för den skull tappa fotfästet med verkligheten. Den delen har jag saknat lite de senaste säsongerna där det blivit lite för strömlinjeformat.

Kloka beslut utanför planen blir extremt viktiga nu. Sportsliga ledningen måste rekrytera rätt och utbilda unga spelare från regionen i en stil som är Kalmar FF:s.

Börjar man skjuta med hagelbössa igen, chansa vilt på kortsiktig framgång, så är risken stor att Kalmar FF likt många andra jämförbara föreningar ramlar in i ett mörker som är otroligt svårt att ta sig ur. Helsingborgs IF är ett exempel på det, Östers IF ett annat, Örgryte IS ett tredje, Örebro SK ett fjärde.

…..

Hur spelartruppen kommer se ut i Superettan återstår att se, men det är ändå troligt att man får behålla åtminstone ett tiotal spelare från årets trupp. Många sitter dessutom på kontrakt – även om jag tror att namn som Alex Gersbach, Johan Karlsson, Robert Gojani och Dino Islamovic knappast är intresserade av en lägre nivå. Utgående kontrakt som Simon Skrabbs, Jonathan Rings, Max Svenssons och Kevin Jensens lär knappast heller vara aktuella för förlängning. Vince Osuji lär troligen säljas i vinter.

Melker Hallberg kan bli en av hörnpelarna att bygga laget kring i superettan. Karaktär och rutin blir viktiga ingredienser i återuppbyggandet.
Melker Hallberg kan bli en av hörnpelarna att bygga laget kring i superettan. Karaktär och rutin blir viktiga ingredienser i återuppbyggandet.Foto: MICHAEL CAMPANELLA

Däremot borde det inte vara omöjligt att Kalmar FF får behålla namn som Samuel Brolin, Rasmus Sjöstedt, Lars Saetra, Rony Jansson, Abdussalam Magashy, Calle Gustafsson och Melker Hallberg. Kanske kan också superveteranen Romario, som fortfarande är en vital spelare, få ett nytt kontrakt. En erfaren stomme att bygga kring. I superettan kan det också vara större chans att spelare som William och Wilmer Andersson, Arash Jafarpour, Antonio Kujundzic, Ville Nilsson, Casper Andersson och Leon Isa får större chans till kontinuerlig speltid.

Spetsat med några vettiga nyförvärv, en klarsynt strategi och en vilja till ännu hårdare arbete så bör framtiden för Kalmar FF, trots allt, se ganska hoppfull ut.

Fakta

Kalmar FF:s allsvenska spelare 2004-2021

Matcher/mål

Målvakter

Petter Wastå (2004-2011) 183/0

Lucas Hägg Johansson (2016-2021) 129/0

Etrit Berisha (2010-2013) 93/3

Ole Söderberg (2014-2020) 64/0

Ricardo Friedrich (2022-2023) 56/0

Lars Cramer (2013-2016) 49/0

Samuel Brolin (2024) 23/0

Jakob Kindberg (2022-2024) 13/0

Zlatan Azinovic (2008-2011) 3/0

Milan Barjaktarevic (2007) 1/0

John Håkansson (2014) 1/0

Försvarsspelare

Emin Nouri (2008-2021) 270/1

Viktor Elm (2006-2020) 229/40

Stefan Larsson (2007-2017) 183/5

Tobias Carlsson (2004-2011) 151/10

Markus Thorbjörnsson (2009-2018) 147/3

Joachim Lantz (2004-2010) 144/2

Patrik Rosengren (2004-2008) 127/7

Rasmus Sjöstedt (2013-2024) 115/1

Lars Saetra (2021-2024) 114/9

Viktor Agardius (2015-2019) 102/1

Mikael Eklund (2004-2009) 72/0

Piotr Johansson (2019-2021) 70/4

David Olafsson (2022-2023) 59/2

Niklas Kaldner (2004-2006) 59/0

Ludvig Öhman (2010-2015) 57/0

Paulus Arajuuri (2010-2013) 56/3

Sebastian Ring (2020-2021) 55/5

Johan Karlsson (2022-2024) 55/1

Marcus Lindberg (2008-2010) 52/2

Mats Solheim (2013-2015) 50/5

Axel Lindahl (2022-2023) 50/1

Nenad Djordjevic (2012-2015) 48/2

Marcus Nilsson (2014-2015) 48/1

Fidan Aliti (2019-2020) 47/4

Arthur Sorin (2007-2008) 46/1

Marko Biskupovic (2016-2017) 46/0

Douglas Bergqvist (2020-2022) 45/1

Mattias Johansson (2009-2011) 41/1

Arash Jafarpour (2023-2024) 40/0

Johan Stenmark (2018-2022) 37/1

Robert Stoltz (2004-2005) 37/0

Mikael Dyrestam (2017-2018) 33/1

Stefan Ålander (2009-2010) 31/1

Chima Akas (2018-2019) 31/0

Jörgen Skjelvik (2012-2013) 30/1

Henrik Löfkvist (2019-2021) 28/1

Rony Jansson (2023-2024) 19/0

Alex Gersbach (2024) 18/0

Vince Osuji (2024) 14/1

Dennis Nilsson (2004) 14/0

Elias Olsson (2021-2023) 13/0

Sebastian Ramhorn (2014-2015) 12/0

Sebastian Starke-Hedlund (2016-2017) 12/0

Gebenga Arokoyo (2018-2020) 11/1

Björnar Holmvik (2013) 11/1

Jesper Manns (2019) 10/0

Anton Maikkula (2016-2017) 7/0

Petter Lennartsson (2008-2009) 6/0

Jonas Fried (2005-2006) 5/0

Johan Ramhorn (2014-2016) 4/0

Lukas Röhse (2021) 3/0

Ivan Inzoudine (2024) 3/0

Jon Björklund (2004) 2/0

Sebastian Nilsson (2022) 1/0

Mittfältsspelare

Romario (2013-2024) 329/35

Henrik Rydström (2004-2013) 263/9

Tobias Eriksson (2209-2018) 214/29

Rasmus Elm (2005-2019) 168/19

Filip Sachpekidis (2013-2022) 145/7

Melker Hallberg (2012-2024) 142/12

Lasse Johansson (2004-2009) 127/7

Erik Israelsson (2008-2022) 124/17

Ismael (2013-2017) 105/6

Carl Gustafsson (2019-2023) 87/1

Herman Hallberg (2016-2019) 71/3

Nahom Netabay (2022-2023) 55/4

Fabio Augusto (2004-2007) 50/8

Robert Gojani (2023-2024) 47/1

Mikael Blomberg (2005-2006) 45/11

Svante Samuelsson (2004-2005) 45/3

Svante Ingelsson (2016-2020) 40/3

York Rafael (2019-2020) 37/0

Kristoffer Fagercrantz (2011-2012) 33/3

Fredrik Petersson (2004-2006) 31/3

Johan Bertilsson (2010-2012) 28/2

Daniel Petersson (2005-2007) 27/1

Jimmie Augustsson (2008-2010) 27/1

Archford Gutu (2012-2013) 26/0

Hiago (2018) 25/4

Tor-Öyvind Hovda (2014-2015) 25/1

Abdussalam Magashy (2024) 24/1

Victor Backman (2021-2022) 23/0

Carl Johansson (2016-2017) 22/1

Rafinha (2019-2020) 20/0

Christer Persson (2004) 17/0

Reinaldo (2009) 13/1

Daryl Smylie (2009-2010) 13/0

Adrian Edqvist (2017-2018) 11/0

Lumala Abdu (2016) 10/0

Harmeet Singh (2017) 10/0

Adam Hellborg (2018) 9/0

Lourival Assis (2009) 7/0

William Andersson (2023-2024) 4/0

Samuel Adrian (2019) 4/0

Anton Agebjörn (2013) 3/0

Jaja (2018) 3/0

Antonio Kujundzic (2024) 2/0

Filip Nekmouche (2005) 2/0

Thiago Matos (2005) 2/0

Joakim Karlsson (2010) 2/0

Måns Olström (2015) 2/0

Johann Smith (2010) 2/0

Isak Vidjeskog (2021) 1/0

Johan Arvidsson (2021) 1/0

Peter Westberg (2014) 1/0

Anfallsspelare

Papa Diouf (2012-2022) 171/24

Jonathan Ring (2013-2024) 157/24

David Elm (2007-2017) 140/26

Abiola Dauda (2008-2012) 129/33

Måns Söderqvist (2010-2019) 129/20

Cesar Santin (2004-2014) 116/31

Daniel Mendes (2009-2013) 104/24

Daniel Sobralense (2008-2011) 92/19

Simon Skrabb (2022-2024) 85/18

Ricardo Santos (2007-2011) 80/22

Nils Fröling (2018–2021) 79/13

Noah Shamoun (2021-2023) 74/6

Isak Magnusson (2018-2020) 70/6

Isak Jansson (2019-2022) 67/7

Oliver Berg (2021-2022) 59/21

Patrik Ingelsten (2007-2008) 56/26

Jonathan McDonald (2012-2013) 55/6

Sebastian Andersson (2012-2014) 52/3

Kevin Jensen (2022-2024) 43/2

Marcus Antonsson (2015-2016) 41/22

Ari Ferreira (2006-2007) 36/18

Dedé Anderson (2004-2005) 35/16

Jacob Trenskow (2023-2024) 33/5

Erton Fejzullahu (2017-2018) 32/4

Marcel Sacramento (2008-2011) 31/1

Deniz Hümmet (2023) 30/9

Dino Islamovic (2024) 28/11

Edvin Crona (2017-2020) 28/2

Alexander Ahl-Holmström (2018-2020) 28/1

Mahmoud Eid (2016-2017) 25/2

Pär Ericsson (2014-2016) 24/2

Daniel Mobaeck (2004) 22/1

Brima Koroma (2005-2006) 21/1

Geir André Herrem (2019-2020) 21/1

Mileta Rajovic (2023) 20/7

Sebastian Nanasi (2022) 16/5

Maxwell (2019) 14/0

Anatoli Ponomarev (2005) 13/3

Shpetim Hasani (2006) 12/1

Isak Bjerkebo (2022-2023) 12/1

Max Svensson (2024) 12/0

Douglas (2010) 11/1

Diogo (2004) 9/4

Henri Anier (2016) 9/1

Kim Larsen (2006) 9/1

Alexander Jakobsen (2019) 9/1

Philip Hellquist (2017) 9/1

Romario Rodrigues (2017) 9/0

Pedro Henrique (2011) 8/0

Moestafa El Kabir (2019) 8/0

Nixon (2018) 7/0

Stefan Rodevåg (2004) 7/0

Dion Krasniqi (2024) 7/0

Leon Isa (2022-2014) 4/0

Melvin Platje (2014) 4/0

Givaldo (2007) 4/0

Thiago Oliveira (2007) 3/1

Xhevdet Llumnica (2005) 3/0

Mayron George (2020) 3/0

Jael Ferreira (2010) 2/0

Robin Östlind (2008-2009) 2/0

Mostafa Benshi (2021) 2/0

Leandro (2009) 1/0

Olle Lindh (2021) 1/0

Fakta

Kalmar FF:s tränare 2004-2024

Matcher/segrar

Nanne Bergstrand 2004–2013, 2017-2018, 2020

427 matcher/150 segrar

Hasse Eklund 2014

30 matcher/10 segrar

Peter Swärdh 2015-2017 (juni)

72 matcher/22 segrar

Henrik Rydström 2018 (augusti-), 2021-2022

75 matcher/31 segrar

Magnus Pehrsson 2019

29 matcher/4 segrar

Jens Nilsson 2019

3 matcher/1 seger

Henrik Jensen 2023-2024 (-juni)

42 matcher/16 segrar

Stefan Larsson 2024 (juni-)

16 matcher/4 segrar

Annons
Annons
Annons
Annons