Annons

Linnéa lotsar nya invånare in i samhället: ”Bästa jobbet”

Varför har man lampor i fönstren? Varför är maten frusen? Och varför är svenskar så tysta? Det är frågor som Linnéa Jonasson möter i sitt jobb. Som etableringsvägledare är hon den första som många av kommunens nya invånare möter när de sätter sin fot på svensk mark för första gången och det är hon som lotsar dem in i samhället och deras nya liv.
Oskarshamn • Publicerad 19 december 2022 • Uppdaterad 27 december 2022
Etableringsvägledaren Linnéa Jonasson drömde om att få jobba utomlands och möta människor från olika kulturer, men i sin roll kommer världen till henne i Oskarshamn.
Etableringsvägledaren Linnéa Jonasson drömde om att få jobba utomlands och möta människor från olika kulturer, men i sin roll kommer världen till henne i Oskarshamn.Foto: Roger Carlsson

Linnéa Jonasson har alltid varit intresserad av socialt arbete i olika skepnader. När hon utbildade sig till socionom var drömmen att få jobba utomlands och möta människor från olika kulturer och sammanhang. Men i dag sitter hon på sitt kontor hos Arbetsmarknadsenheten på Bryggaregatan i Oskarshamn och världen kommer till henne. Hon är en av två etableringsvägledare i kommunen och har jobbat som det i sju år.

– Jag tycker fortfarande att jag har det bästa jobbet, säger hon.

Annons

Jobbet innebär att Linnéa Jonasson vägleder nyanlända som flyttar till Oskarshamns kommun. Hon möter bland andra kvotflyktingar på flygplatsen i Kalmar när de har flugits dit direkt från ett flyktingläger någonstans i världen.

– För majoriteten är det första gången de kommer i kontakt med västvärlden. Vi får sedan följa dessa individer och familjer under de första två åren i Sverige. Vi vägleder, ger praktisk hjälp, informerar om samhället och är ett personligt stöd under den här tiden. Det är så många roller i ett och samma jobb, förklarar hon.

Under senare år är det människor från framför allt Syrien, Afghanistan, Somalia, Kongo och Eritrea som har kommit, och i år även från Ukraina.

Linnéa Jonasson tycker att hon har bästa jobbet.
Linnéa Jonasson tycker att hon har bästa jobbet.Foto: Roger Carlsson

När Linnéa Jonasson har hämtat dem på flygplatsen följer hon med till deras nya boende, och där har hon sett till att det finns det nödvändigaste som behövs i vardagen, och mat för det första dygnet. Det handlar också om att förklara hur ett svenskt kök fungerar, med kyl, frys, spis och ugn. Det kan skapa många frågor om man aldrig har använt sådant tidigare. Många har heller aldrig haft tillgång till dator och internet, och behöver få veta hur det funkar, inte minst för att kunna träna på svenska språket under tiden som de väntar på att få rätt att delta i svenskaundervisning.

I dag är väntetiden på personnummer 4–5 månader, vilket gör att det kan dröja innan de vuxna får börja på SFI. Därefter väntar nästa utmaning, att få ett grepp om hur det svenska samhället fungerar och att hitta sin roll.

Det kan vara en utmaning att förklara hur samhället är uppbyggt och hur kulturen fungerar, uppger Linnéa Jonasson.
Det kan vara en utmaning att förklara hur samhället är uppbyggt och hur kulturen fungerar, uppger Linnéa Jonasson.Foto: Roger Carlsson

– Det är en utmaning att försöka förklara vår kultur och hur samhället är uppbyggd utifrån individens egna referensram. Socialförsäkringssystem och myndigheters roll är ofta nya fenomen och inte helt enkla att ta till sig till en början när det inte finns något liknande i hemlandet att jämföra med.

”Men jobbet är en ynnest för att det inte bara ger möjlighet till så många kulturmöten utan även möten med så många unika individer”
Linnéa Jonasson

– Men jobbet är en ynnest för att det inte bara ger möjlighet till så många kulturmöten utan även möten med så många unika individer. Det är så många härliga människor man möter. Inte bara får vi se hur dessa individer utvecklas och blir mer och mer självständiga i det nya samhället, vi får själv uppleva vår egen kultur genom deras ögon. I vår roll som etableringsvägledare är vi inte heller i någon myndighetsposition vilket gör att vårt främsta roll är att hjälpa, stötta och coacha individen. Det är människor som har varit med om jobbiga saker och den delen måste vi också hantera för att stötta dem. Vi hjälper till så att det finns en trygg bas för dem

Linnéa Jonasson tycker att hon ständigt utvecklas i sitt jobb.
Linnéa Jonasson tycker att hon ständigt utvecklas i sitt jobb.Foto: Roger Carlsson

Hon möter även flyktingar och skyddsbehövande som har fått uppehållstillstånd och bosätter sig i kommunen och det kanske då är dags för dem att komma ut på arbetsmarknaden, och där är hon också ett stöd i den processen.

I samarbete med övriga på Arbetsmarknadsenheten och även Arbetsförmedlingen anordnas olika grupper, bland annat jobbgrupper, föräldragrupper och boskola.

Den här skissen ger en bild av etableringsvägledarens olika roller.
Den här skissen ger en bild av etableringsvägledarens olika roller.Foto: Roger Carlsson

– Vi försöker skapa aktiviteter utifrån vilka behov som finns.

Annons

Ett annat samarbete har man med frivilligorganisationer, kyrkor och liknande som också arbetar med att skapa en meningsfull tillvaro för de som kommer hit. Civilsamhällets engagemang är värdefullt, understryker Linnéa Jonasson.

Att vara etableringsvägledare är att ständigt utvecklas.

– Man använder sig själv som redskap hela tiden och då utvecklar man också sig själv. Man lär sig alltid nya saker. Det är ett väldigt meningsfullt jobb.

Fakta

Linnéa Jonasson

Bor: Villa i Oskarshamn.

Familj: Man och två barn.

Fritidsintressen: Musik, att sjunga och spela. Trädgården. Umgås med familjen.

Yrke: Etableringsvägledare Oskarshamns kommun.

Här kan du läsa alla tidigare delar i serien:

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons