Annons

Årets Ölänning 2008: Anders Nilsson

Sydvästen rullade in från sundet, den genuina seglarvinden, som kändes påtagligt lämpad på Solliden denna dag, tisdagen den 1 juli år 2008.För här skulle de träffas, den trestjärnigt amiralen i Kungliga Flottan och den likaledes trestjärnige sjökaptenen i den svenska handelsflottan. Konung Carl den XVI Gustaf överlämnade kristallvasen från Orrefors, namnad Sailor’s blue, till Årets Ölänning 2008, Anders Nilsson.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Anders Nilsson.
Anders Nilsson.Foto: Sonja Palm
FAKTA

Juryns motivering

”Anders Nilsson är Årets Ölänning år 2008. Han tilldelas utmärkelsen för sitt mångåriga, energiska och kreativa arbete med muséet. Men konsthallen och konstsamlingen har Himmelsberga utvecklats till ett kulturellt centrum, känt långt utanför Ölands gränser. Anders Nilssons kulturgärning omfattar också ett brett författarskap”.

Det skedde som sig bör under solenna former. Skådespelaren Samuel Fröler reciterade dikter av Anna Rydstedt och Lennart Sjögren, sångerskan Ida Sundelius sjöng ballader, programvärden Odd Zschiedrich orerade på sjömanstema och Barometerns charmerande chefredaktör Gunilla Sax berättade om Sollidenprisets statuter och historia. Och nog hörde man misstagnalernas dova ljud i fjärran.

Anders Nilsson föddes år 1945 i Simrishamn. Fadern hette Nils-Erik och var agronom och modern Charlotta var hemmafru. När fadern fick tjänst i sjö- och stapelstaden Kalmar flyttade man dit och Anders tog realexamen vid dåvarande läroverk. Och sedan bar det av till sjöss. Rederiet Johnssonlinjen lockade med befälsutbildning och första seglatsen gick till Nord- och Sydamerika. Efter tjugofyra månader med förvärvat matrosbrev ledde karriären till anrika Navigationsskolan i Kalmar. Året var 1965 och tre år senare var Anders Nilsson diplomerad sjökapten. Med en sällsynt spetsad examen fick Anders tjänst som styrman och lite senare som överstyrman. Allt följde utstakade mål och det stod inte länge på förrän Anders Nilsson mönstrades upp till befälhavare. På Stena Line inleddes raden och sedan följde kaptensjobb på offshorefartyg utanför Mexiko, billastfartyg mellan Tyskland och Japan och så passagerarfartyg på traden Wales och republiken Irland. Världens alla hav var arbetsplatsen.

Annons

Anders Nilssons sjömans stod inte bara till handelsflottan. Hans intresse för segelfartyg hade också varit starkt, så starkt att han tillsammans med en kompanjon designade och och lät bygga ett eget segelfartyg enligt gammal sed men med modern funktion. Blue Clipper hette denna tremastade skonare som Anders manövrerade i turistfart och slutligen seglade till Shanghai där den försåldes.

I detta sammanhang kan nämnas en av Anders Nilssons specialiteter. Han är en framstående konstnär och han målar detaljerat s.k. kaptenstavlor. En kapten ville ofta ha sitt fartyg avbildat, en tradition sedan 1700-talet. Tavlan framställs i en teknik som kallas gouach där en täckande vattenfärg är huvudprincipen. Anders har haft flera uppmärksammade vernissager i denna lite ovanliga konstnärsnisch. Anders Nilsson har alltid haft nya projekt på gång. Under sina drivakter till sjöss läste han på distans in en filosofie kandidatexamen, avlagd vid Lunda Universitet år 1986 i ämnena etnologi, arkeologi och konsthistoria. Med bl.a. denna i bagaget utnämndes han år 1987 till intendent på Himmelsberga. Sjömannen hade då definitivt gått i land. Kursen var kompassrak. I hela tjugoett år utvecklade Anders Nilsson på ett enastående sätt denna välkända hembygdsmuseum. Han byggde bl.a. upp en konstutställning , huvudsakligen baserad på bara öländska konstnärer. Ett provinsmuseum av hög kvalité. År 1995 invigdes den stora konsthallen som årligen lockar många konstintresserade.

Anders Nilsson är också en erkänd och produktiv författare. En bok om året har varit hans mål. Fram till 1988 var tidningarna sjöpräglade. ”Kyrkskeppen berättar, Öländska segel, Kina-kaptenen och slutseglat” för att nämna några. Hans författarskap har sedan rört sig kring det öländska måleriet. Ingående har han beskrivit Arthur Percy, Sven Svensson, Per Ekström, Sigfrid Södergren, Ivan Hoflund m.fl. Han har också berättat om det öländska måleriet över tid. Ett exempel här är ”Ölandsmålare. Hundra år av öländskt måleri”. Hans senare bok, ”Öländskt, allmogekonst och nyttokonst över tre århundraden”, är ett mästerverk.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons