Annons

Jeanssons styrde Kalmar – så lever släkten i dag

Stockholm • Publicerad 9 mars 2018
Tedde Jaensson, sonson till Jeanssondynastins grundare Johan Julius Jaensson.
Tedde Jaensson, sonson till Jeanssondynastins grundare Johan Julius Jaensson.Foto: Mats Holmertz

Från mitten av 1800-talet fram till slutet av 1960-talet var det familjen Jeansson som på ett påtagligt sätt dominerade i Kalmar – både i näringslivet och stundtals också i de politiska salongerna.

När imperiet stod på toppen sägs det att upp emot 70 procent av Kalmars arbetande befolkning stod på familjen Jeanssons lönelista. Dynastin drev Skandinaviens modernaste ångkvarn, ett stort margarinbolag, en oljefabrik, en marsipanfabrik, tegelbruk, tobaksfabriker, färjetrafikbolag samt drev otaliga smårörelser. Flera av släktens mest uppsatta personer hade höga politiska uppdrag, vissa kom ända till riksdagen.

Annons

Många har diskuterat vad som gjorde att dynastin Jeansson i mitten av 1900-talet började lösas upp. Förändrade politiska tider som trängde undan den idoga privata företagsamheten var ett tungt vägande skäl. Ökad nationell och internationell konkurrens ett annat. Det finns säkert flera förklaringar till att industriimperiet krackelerade och försvann i slutet på 1960-talet.

Runt omkring i Kalmar står flera av husen ännu kvar som monument över en svunnen epok. Ättlingarna är spridda över landet. Flera har blivit företagare, en del framgångsrikt. Andra har valt helt andra inriktningar.

Men det finns också de i familjen som vandrat vidare i storfinansen spår – några finns fortfarande kvar i toppen av svenskt näringsliv.

Ett av spåren leder till Göteborg. Där finns 75-årige Lennart Jeansson, sonson till Möllarmästaren Hugo Jeansson på Kalmar Ångkvarn. Lennart gjorde karriär inom Volvo och var som högst vd för Volvo personvagnar mellan 1993 och 1995. Han har sedan dess suttit i flera bolagsstyrelser och är ännu i dag aktiv som styrelseordförande för Stena Metall.

Ett annat spår leder utomlands. Barnbarnen till tobakskungen Theodor Wilhelm Jeansson heter Robert och Jonas af Jochnick. Bröderna af Jochnick grundade 1967 kosmetikaföretaget Oriflame – ett bolag som i dag har huvudkontoret i Schweiz men som har verksamhet i 60 länder. Oriflame har cirka 7 000 anställda och omsätter nästan 12 miljarder kronor. Bröderna blev 2003 utsedda till Årets svenskar.

Bröderna af Jochnick, som bor i Stockholm, har också en morbror i samma ålder som under ett 15-tal år, från slutet av 1960-talet fram till 1983 hörde till den svenska näringslivseliten. Men även sedan han lämnat det publika rampljuset har han varit en av Stockholms mest inflytelserika finansmän.

Spåret leder oss till Östermalm och en dörr med skylten Purpose AB på. Ett stenkast österut ligger Kungliga Dramatiska Teatern och alldeles intill åt väster ligger kändiskrogen Riche.

Vi ringer på klockan och efter en liten stund står en grånad man i dörröppningen.

– Välkomna! Stig in och häng av er, säger Tedde Jeansson och tar oss i hand med ett fast slag.

Tedde Jeansson i sin bostad.
Tedde Jeansson i sin bostad.Foto: Mats Holmertz

Han har precis fyllt 80 år. Hörseln har börjat svika honom och synen på det ena ögat är kraftigt nedsatt. Lite småkrämpor här och var, som de flesta i den åldern, men skallen är kristallklar.

Annons

– Jag ska inte klaga. det finns de i min generation som har det betydligt värre, säger han och visar oss in i ett av rummen där han noga förberett vår intervju.

Tedde Jeansson är sonson till Jeanssonsdynastins grundare Johan Julius Jeansson och son till Theodor Wilhelm Jeansson i dennes andra äktenskap med 26 år yngre Märta.

Theodor Wilhelm föddes i Kalmar 1875 som yngste sonen till Johan och Emma Jeansson. Han gjorde karriär i tobaksbranschen – en karriär som tog honom från Kalmar till Oskarshamn och vidare till Stockholm. 1912 blev han vd för Svenska Tobaksindustrier AB på Regeringsgatan i Stockholm i ett försök att motverka monopolet. Karriären bytte snart fot. 1916 tog han över aktiemajoriteten i verkstadsföretaget Munktells och blev senare dess vd. Men depressionen slukade hela bolaget – och Theodors förmögenhet.

”På somrarna åkte jag ofta ner till Kalmar och hälsade på – det blev som en extra familj för mig”

När Theodor Wilhelm Jeansson dog i cancer 1939 var sonen Tedde 2,5 år. Fadern hade då precis börjat återhämta sig efter den stora ekonomiska smällen.

– Jag var väldigt liten när far dog. För mig och mor var det en stor förlust. Det fanns inga stora tillgångar att ärva – den slant som mor fick köpte hon ett hus för i Djursholm, berättar Tedde.

Stor hjälp för änkan Marta Jeansson och Tedde kom från Kalmar.

– Vi fick underhåll av både farbror Ragnar och farbror John i Kalmar. På somrarna åkte jag ofta ner till Kalmar och hälsade på – det blev som en extra familj för mig. Jag minns speciellt när jag bodde hos Ragnar och faster Tyra på Bergagården – det var ett enormt hus för mig då! Jag minns också att de hade åsnor där. Farbror John var mera sträng. Även kusinerna Gösta och Ann-Marie på Talludden betydde mycket för mig som barn, berättar Tedde.

Hur har din barndom påverkat dig?

– Att växa upp utan en far gjorde att jag fick andra förebilder. En av dem var också min morfar, Hilding Flygt, som var en väldigt speciellt man. Det var antingen slott eller koja i hans liv. Det sista han gjorde var när han tillsammans med familjen Stenberg grundade Flygts pumpar i Lindås. Den är i dag en stor internationell koncern.

Arvet från sin fars sida har dock varit mest påtagligt.

Annons

– Det är klart att jag tidigt kände att jag var en Jeansson även om jag aldrig hann få ett minne av min far. Och vi Jeanssons kan bara en sak – göra affärer. Att inte känna beroende till någon annan har drivit oss och mig genom hela livet.

Den tuffa uppväxten hindrade inte Tedde Jeansson från att göra en yrkeskarriär som tog honom ända in i de finaste svenska finanssalongerna. Under 1970-talet och 1980-talets början stod han på toppen som vd för STC, Scandinavian Trading Company. Ett bolag som handlade med olja och under flera år gjorde stora vinster.

– När vi var som störst omsatte vi 45 miljarder om året. Det var stora pengar på den tiden – ett av de största bolagen i Sverige, säger Tedde inte utan viss stolthet i rösten.

STC ägdes under denna tid av Beijerinvest som under karismatiske finansmannen Anders Walls ledning växt fram som ett av de stora investmentbolagen i landet. STC var länge Beijerinvests guldägg och Wall och Jeansson skapade tidigt starka band – inte bara yrkesmässigt utan även privat. En vänskap som än i dag är omfattande.

– Vi har en ganska tät kontakt i olika sammanhang. Anders och hans familj är trogna vänner till vår familj och har varit det ända sedan 1968, berättar Tedde Jeansson.

Anders Walls kulmen som företagsledare var när Beijerinvest gick ihop med Volvo 1981. Wall blev vid fusionen styrelseordförande i Sveriges då största bolag medan PG Gyllenhammar var vd. Relationen mellan Wall/Jeansson och Gyllenhammar var stundtals frostig vilket till slut ledde till Jeanssons fall.

PG Gyllenhammar och Tedde Jeansson har haft flera kontroverser med varandra.
PG Gyllenhammar och Tedde Jeansson har haft flera kontroverser med varandra.Foto: / TT

När ett kraftigt prisfall på olja uppdagades 1983 – och prissättningen därtill blev mer transparent – sköt förlusterna i höjden vilket gjorde att konflikterna eskalerade mellan Volvo och Beijer. Till slut tvingades Tedde Jeansson lämna vd-stolen på STC.

– Jag fick rådet av Anders Wall att säga upp mig innan Gyllenhammar hann sparka mig, berättar Tedde som därefter flyttade till England en period.

Ungefär samtidigt lämnade Wall Volvos styrelse sedan Gyllenhammar efter en infekterad maktstrid degraderat honom till vice ordförande.

– Gyllenhammar är en iskall människa. Han drar sig inte för att såra sin omgivning när han sätter den sidan till. Vi har haft flera kontroverser genom åren – bland annat ville han ha våra kontorslokaler här på Birger Jarlsgatan. Men vi fick fastighetsägaren att låta oss behålla dem, berättar Tedde Jeansson.

”Har man en gång tillhört a-divisionen finns det liksom ingen anledning att börja om och försöka klättra tillbaka”
Annons

Efter uttåget ur STC lämnade Tedde Jeansson det publika rampljuset. Som sparkad vd brydde han sig aldrig om att söka revansch.

– Har man en gång tillhört a-divisionen finns det liksom ingen anledning att börja om och försöka klättra tillbaka. Jag ville ägna mig åt annat, berättar han.

Avskedet blev dock skonsamt för Tedde Jeansson – även om han personligen avsade sig det avgångsvederlag han hade rätt till.

Sedan avskedet från STC har Tedde Jeansson verkat i bakgrunden av sina barn som har tagit den Jeanssonska stafettpinnen vidare. Yngste sonen Kristoffer är en driftig entreprenör som har startat bud-, event- och bemanningsföretaget Ryska Posten som i dag har 300 anställda i Stockholm.

Dottern Cecilia är revisor, har en gård tillsammans med sin man och sitter också i ett antal bolagsstyrelser.

Tedde junior och Tedde.
Tedde junior och Tedde.Foto: Mats Holmertz

Mest lik Tedde själv är dock äldste sonen, Tedde junior, som nu tagit över lokalerna som hans far haft sedan STC-tiden. Tedde junior, som internt i familjen kallas Bamse, har varit finansman sedan 1980-talet. Först var hans fondförvaltare på Alfred Berg innan han arbetade upp en egen portfölj.

– Att göra affärer har varit naturligt för mig hela livet. Precis som för pappa så har känslan av oberoende varit central. Att stå på egna finansiella ben och kunna välja sin egen framtid har drivit mig, berättar Tedde Jeansson junior när han kommer in i rummet och slår sig ner vid bordet.

IT-kraschen vid millennieskiftet blev en tuff ekonomisk smäll för honom, men Tedde junior har repat sig. I dag har han 27 bolagskopplingar och är bland annat stor ägare av Kalmars enda börsnoterade bolag, Electra Gruppen.

– Den investering vi gjort i Electra har vi inte gjort för att det är ett bolag från Kalmar utan för att det är ett företag som vi tror mycket på, säger Tedde junior.

För honom är kopplingen till Jeanssondynastin inte lika tydlig som för sin far – även om han är väl medveten om sin bakgrund. Kontakten med Kalmar håller han genom Electra.

Annons

– Jag besöker Kalmar varje år i samband med bolagsstämman. På det sättet har jag kontakten kvar. Annars har jag inga relationer där nere, berättar 53-åringen som i framtiden tror mycket på hållbarhet och miljö.

– Förnybar energi är framtiden. Den stora nyckeln för branschen är att göra batterierna som lagrar energi tillräckligt effektiva. Jag tror vi är där om tio år. När det gäller bilbranschen tror jag vi får se ett genombrott för elbilen om tre, fyra år, säger Tedde Jeansson junior.

Ju mer åren har gått har finansfamiljen Jeansson allt mer släppt kontakten med sina rötter i Kalmar – även om Tedde Jeansson senior med jämna mellanrum besökt sin pappas födelsestad genom åren – även om det är allt glesare mellan besöken numera.

– Jag var på plats när Kalmarsalen invigdes 1990 och jag har vid några tillfällen besökt Kalmar sedan dess. Jag har inte kontakt med någon av mina släktingar i Kalmar längre, berättar han.

– För fyra, fem år sedan var junior och jag i Kalmar och kikade på några av släktens gamla hus. Vi knackade på ute på Talludden – men ingen öppnade. Det var synd. Det hade varit roligt att få kika in i ett hus där jag varit mycket som barn.

Vill Talludden i Kalmar.
Vill Talludden i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

I stället ägnar Tedde Jeansson mycket av sin tid åt att besöka södra Portugal där han har ett semesterhus sedan 1988. Där nere har han också kunnat utveckla intresset för golf – gärna tillsammans med sin gode vän Göran Zachrisson som ofta varit på besök.

”Jag är väldigt tacksam över att ha haft ett så privilegierat liv”

– Jag var 53 år när jag spelade golf för första gången. Det roliga är att man kan hålla på långt upp i åldern med spelet. Åtminstone så länge man kan vara i gång.

På sitt 81:a år är Tedde Jeansson väl medveten om att han nu gått in på livets upplopp. Den tid han har kvar vill han ta vara på.

– Jag är väldigt tacksam över att ha haft ett så privilegierat liv. Jag ångrar ingenting av det jag har gjort.

Hur ser du på ålderdomen?

Annons

– Jag är ganska bekväm med den. När jag var liten hade jag större skräck för döden med tanke på vad som hände med min pappa.

Vad är du mest stolt över i ditt liv?

– Min familj. Jag har tre barn som alla blivit goda medborgare och som klarat att stå på egna ben.

Jörgen StrömSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons