Odla på balkongen – så här lyckas du: ”Ta hänsyn till läget”
Tipsa oss i vår nya tävling
Har du du en prunkande balkong? Eller en balkong som är speciell eller härlig på annat sätt. Kanske har din vän eller någon annan du känner det.
Då kan ni vara med och tävla om sommarens finaste balkong.
Skicka in en bild på din/din väns balkong till tips@barometern.se
Beskriv vad du gillar med den här balkongen.
Glöm inte kontaktuppgifter så att vi kan nå dig!
Framåt hösten utser vi på Barometern-OT finalisterna och sedan får ni läsare rösta fram vinnarna.
Evelina Engholm har alltid älskat blommor och växtlighet. Hon visste redan som liten vad hon ville bli. Hon berättade för sin lärare i lågstadiet att hon ville bli florist, och anlade som tolvåring sitt första trädgårdsland.
– Allt åts upp av sniglar, minns hon.
Som projektarbete på samhällsvetenskapliga programmet i gymnasiet byggde Evelina Engholm en damm hemma i trädgården i Färjestaden.
– Jag skrev om trädgårdsdammarnas historia, och så skulle jag göra en egen damm. Den blev jättestor, fyra meter bred och 1,60 djup.
En floristutbildning senare och hon fick jobb på Mys blommor, som då fanns i Skogsby på Öland. Sedan gick hon trädgårdsutbildningen på Capellagården.
De senaste åren har Evelina Engholm jobbat som trädgårdsmästare i Kalmar kommun, först på Krusenstiernska gården, och nu på kommunens nyanlagda rosenträdgård. Även hemma på den gamla Ölandsgården i Övra Bägby jobbar hon mycket med trädgård.
– Vi driver ett kafé på sommaren, och då använder jag en hel del av det jag odlar.
Evelina Engholm får ofta frågor om vad man kan odla på balkonger. Och svaret hon ger är:
– Man kan odla nästan vad som helst. Men, och det låter tråkigt, man måste ta hänsyn till hur balkongen ligger. Det är stor skillnad på en balkong som är i skugga hela dagen, och en inglasad balkong med mycket sol.
Den som vill odla något ätbart kan exempelvis odla kryddor, lök, kål, persilja och sallad.
– Det går till och med sätta potatis och morötter. Då måste man ha djupa krukor, och det får kanske inte plats med mer än en potatis i varje. Men det går. Och man får inte glömma att ge näring om man odlar grönsaker.
Trädgårdsmästaren
Namn: Evelina Engholm.
Ålder: 34.
Bor: Ölandsgård i Övra Bägby på östra Öland.
Utbildning: floristutbildning i Malmö och trädgårdsutbildning på Capellagården.
Yrke: Trädgårdsmästare i Kalmar kommun, egenföretagare.
Favoritväxt: ”Jag tycker om alla växter!”
Balkongen i söderläge: Här kan man odla vad som helst, men glöm inte att vattna.
Balkong i skugga: Det finns flera som fungerar bra, exempelvis luktärt, krasse, klockranka, sallad, spenat, alunrot och hosta.
Den lilla balkongen: Allt behöver inte stå på golvet, använd väggar och tak och odla i amplar.
Den inglasade balkongen: Den är som ett växthus. Här är det tacksamt att odla nästan vad som helst: tomater, gurka, chili, paprika, medelhavsväxter, allt som älskar värme. Men glöm inte att vädra, annars blir det för bra.
I balkonglådan: Något som hänger, något som svävar och något som fyller ut. Exempelvis njurvinda, en silverbladig växt som hänger ned, chokladblomma som svävar (och doftar choklad) och pelargon eller petunia som fyller ut. Men man kan också odla kryddor och annat som är ätbart i balkonglådor. Man kan ju blanda blommor och kryddväxter.
Perenner: Det går absolut, till exempel salvia, lavendel, alunrot, gräs, små träd och uppstammade buskar. Men man ska tänka på att de behöver förvaras ljust och svalt på vintern. Man kan ha vinterkrukor som är isolerade, och täcka växterna. Rötterna får inte frysa, då dör växten.
Rosor: Det går bra på balkongen. Det finns speciella rosor som är framtagna för krukor. Det är viktigt att man har en isolerad kruka för övervintringen.
Det här ska man inte ha på balkongen: På en inglasad balkong kan det vara dumt att ha liljor – de doftar starkt och det kan bli väl mycket. Växter med pålrötter som rabarber och stockrosor fungerar inte så bra heller. Och så ska man undvika invasiva arter, som exempelvis lupiner, som lätt sprider sina fröer i naturen.
5 råd för balkongodling
1. Använd stora kärl/krukor.
2. Använd bra ekologisk jord och ekologisk näring.
3. Ta hänsyn till balkongens läge och anpassa växterna till om det är soligt, blåsigt, om du har inglasad balkong och så vidare.
4. Vattna lagom: På inglasade balkonger blir det varmt, och där behöver vattnas ofta, samma sak om man har en balkong där det blåser mycket.
5. Plantera sådant du tycker om och tycker är fint.