Annons

Hyresförhandlingar har kört fast: ”Kärvat till sig två år i rad nu”

Det blev en repris på förra året hyresförhandling. Kalmarhem och Hyresgästföreningen är inte överens och förhandlingen har strandat.
– Jag hoppas att båda parterna tar sitt förnuft till fånga, säger Christer Bergqvist, Hyresgästföreningen.
Kalmar • Publicerad 16 december 2021

I oktober inleddes årets hyresförhandling mellan Kalmarhem och Hyresgästföreningen. Parterna har sedan dess haft flera möten men förhandlingen har nu strandat.

Christer Bergqvist, förtroendevald i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation i Kalmarhem.Foto: Mats Holmertz

– Det har kärvat till sig två år i rad nu. Förra året strandade vi också och det blev medling. Vi hade förhoppningar om att det skulle bli ett rimligt bud och vi är ledsna över att vi inte kom överens i år för vi har goda relationer med Kalmarhem, säger Christer Bergqvist, förtroendevald i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation i Kalmarhem.

Annons

Vad är det som gör att ni inte kommer överens?

– Kalmarhem la ett bud på lite över 4 procent i år igen och vi kom med ett motbud på 0,99 procent. Vi har räknat ut att de senaste åren har Kalmarhem fått kostnadstäckning för de utgifter som man har haft. Men de hävdar att de har ett eftersatt underhåll som de måste ta hand om. Jag menar att underhållet ska betalas av hyran man betalar varje år och inte av en hyreshöjning.

Vad skulle vara det problematiska med att höja hyran 4 procent?

– Sett utifrån en hyresgäst perspektiv är inflationen på väg upp mot 4 procent och har stigit kraftigt. Det innebär att löntagarna inte kommer att få några reallöneökning under 2022. Samtidigt som man vet att hyran tar över 30 procent av en familjs ekonomi. En hyreshöjning äter upp hela den här reallöneökningen. Livsmedel kommer också bli dyrare så det blir minus i plånboken för hyresgästen om man har den hyreshöjningen.

Här saknas innehåll

För en hyresgäst som i nuläget har en hyra på runt 7 000 kronor skulle det innebära att höjningen blir cirka 300 kronor i månaden, berättar Christer Bergqvist.

– Det är många hyresgäster som har hört av sig och sagt att de inte klarar hyran om den höjs.

Förhandlingen mellan Kalmarhem och Hyregästföreningen går nu vidare till Hyresmarknadskommittén. Kommittén kommer sedan att komma med ett medlingsbud. Accepterar parterna inte budet faststället kommittén en hyra. Det går inte att överklaga.

Hur ser du på chanserna att de ska komma med ett bud ni båda kan acceptera?

– Vi lyckades förra året så jag hoppas att båda parterna tar sitt förnuft till fånga och accepterar budet.

Barometern-OT har varit i kontakt med Kalmarhems vd Per Stephani som inte vill lämna några kommentarer i nuläget då det är en pågående process.

Fakta

Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en tvistelösningsfunktion i de allmännyttiga bostadsbolagens branschorganisation (Sveriges Allmännytta) som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de företrädesvis allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges allmännytta. HMK består av ledamöter från Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.

Källa: Kalmarhem

Amelia RydebergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons