Annons
Insändare

Använd sunt förnuft – sånt begriper folk

Prioriteringar. Har det med sunt förnuft att göra? Liksom hanteringen av Jojjes. Jag vill försöka ge en bild av hur helfel en del satsningar hamnar till förfång för andra.
Politik • Publicerad 2 april 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jojjes Kök vid Coop i Oskarshamn.
Jojjes Kök vid Coop i Oskarshamn.Foto: Jan Brunby

I tidningen den 11 mars läser jag om Coop. Bland annat står det: I år avslöjar inte COOP Oskarshamn med omnejd de enskilda butikernas försäljningssiffror, som skett tidigare.

Vad det betyder behövs inte mycket fantasi för att förstå varför. Det handlar om Coop Flanaden som har en historik som oskarshamnare är väl bekanta med och som många har haft synpunkter på. Historiken är S-märkt.

Annons

Denna historik med start på 60-talet har publicerats i OT 20181005 och undertecknats av Åke Ekström med rubriken: Offra inte gatuköket för några parkeringsplatser. Googla gärna på: Åke Ekström och Jojjes!

Min skrivning rymmer inte att citera fakta i Åkes initierade och goda artikel. Substansen är att kommunen i sin stadsplanering medgett byggnation på gatumark och på föreslaget Q-märkt kvarter, Trekanten. Åke berättar att pressen gett intryck av att kommunen är bunden av ett avtal med Coop, att frigöra ytan för fem parkeringsplatser på Jojjes tomt. Så har det uppfattats. Det skulle betyda, och nu hettar det till, att Coop skulle ha möjlighet att stämma kommunen för avtalsbrott. Denna uppgift som förmedlats av en centralt placerad tjänsteman skrämde nog både kommunstyrelsen och Aktionsgruppen för Jojjes bevarande. Jag har förankrat följande skrivning hos Coop:s vd. Han kände inte till och har aldrig funderat i dessa banor men tackade för tipset, typ.

I botten på denna historia ligger ett kontrakt med sakfel mellan ägaren Mustafa Türkan och kommunen 2008. Detta kontrakt blir inom kort föremål för förlikning. Jag talat med ”alla berörda” vid olika tillfällen under mer än ett år och mött flera olika attityder. Lite väl ofta väldigt okänsligt oförstående. Att inte Mustafa är helt enkel att hantera är en sak. En mer tolerant inställning från kommunens sida att hantera en välfungerande ”nysvensk” kan vara en annan. I närvaro av dottern Yeliz använde jag en ganska frän förhandlingston i ett samtal med Mustafa i höstas. Drivkraften var ett allmänintresse av att förstå hur läget har blivit så inflammerat. Frågan var vilka krav han ville ha tillgodosedda för att han skulle dra sig tillbaka. En lösning av flera, var att han skulle få fortsätta till sin pensionering, om nu cirka två och ett halvt år. Den fann jag förnuftig och realistisk och så skrev också Aktionsgruppen senast. Egentligen tycker jag synd om många av de ansvariga som fått denna surdeg i knät.

OT från tisdagen den 5 mars är en annan orsak till att jag skriver ”för att knyta ihop en säck” och då handlar det om prioriteringar. Vi har åsett satsningen på Järnvägsstationen som lär ha gått på 32 miljoner kronor som ett exempel på sentida satsningar, som inte gick så bra, för att använda ett understatement. På sidan 6 står det att kommunens överskott landade på nästan 33 miljoner 2018. På sidan 2 i samma tidning ser man tre ledsna damer. Det ser ut som att det fattas 11 miljoner kronor i Bildningsnämndens budget för 2020. Det skall sparas 650 000 kronor i kulturens budget skrivs det också, denna lilleputt i den stora Bildningsnämnden. Var det bra att kulturnämnden slogs ihop med denna nämnd?

I egenskap av tidigare ordförande i hembygdsföreningen arbetade vi i motvind i en självklar önskan om ett museum. Vad tjänar annars lagringen av drygt 6 000 föremål för nytta? Kulturchefen Peter O Ekberg låter skriva: Det känns oproportionerligt mycket (vad gäller sparbetinget då) och jag tror inte sista ordet är sagt.

Nu har det blivit ett präktigt paradigmskifte i och med att S och M tagit makten tillsammans efter en röd period i snart sagt 100 år.

En ny konstellation med nya nyanser?

Försök framförallt att använda sunt förnuft i era prioriteringar. Sådant begriper folk och då får ni respekt.

Åke Henning

Annons
Annons
Annons
Annons