Förslag om visselblåsare får ny chans
Många ärenden avhandlades under måndagens extra långa kommunfullmäktige.
Carl Dahlin (M) och moderaterna vill att kommunen inför en visselblåsarfunktion som gör det lättare för anställda att reagera på felaktigheter. Men majoriteten ville först avvakta en försenad nationell utredning istället för att säga ja till motionen. Efter votering blev det dock minoritetsåterremiss och förslaget om visselblåsare får nu en ny chans i kommunstyrelsen.
Bland många motioner sa kommunfullmäktige ja till att införa fritidsbanken i Mörbylånga kommun, efter en motion av Eva Folkesdotter Paradis (M) och Carl Dahlin (M). Det är ett slags bibliotek där barn och ungdomar kan låna idrotts- och fritidsutrustning som allmänheten lämnat in och som blivit populärt i flera av landets kommuner.
Eric Dickssons (KD) och Nina Åkesson Nylanders (KD) motion om att införa intraprenad fick avslag av fullmäktige med hänvisning till att kommunen ska införa en ny styrmodell nästa år.
Fullmäktigemötet inleddes med att medicinskt ansvarig sjuksköterska Anders Törnblom informerade om att det fortfarande inte vårdas någon på Mörbylånga kommuns egen covid-19-avdelning med fem platser på Rönningegården. Men läget kan snabbt förändras om antal smittade ökar i länet.
– Det är framförallt om det skulle bli krisigt på sjukhuset, att de behöver skicka hem dem som är sjuka, sa han.
Han fick frågor om färdtjänstchaufförer ingår i smittspårning och om hur kommunen utbildar timvikarier och sommarvikarier för att covid-19 inte ska spridas inom omsorgen. Svaret blev att alla anställda utbildas och att en heldagsutbildning för hemtjänstens sommarvikarier ska hållas under tisdagen bland annat gällande hygienrutiner och användning av skyddsutrustning.
Kommunfullmäktige sa också nej till medborgarförslaget om belysning på cykelvägen mellan Ölandsbrofästet och Aledal med hänvisning till att det är Trafikverkets väg och att kommunen inte har råd att själva bekosta belysning där. Förslaget uppfyller inte kraven för kommunens belysningspolicy. Möjligen går det att få belysningen finansierad via ett projekt för trygg skolväg, enligt kultur- och tillväxtnämndens ordförande Per-Olov Johansson (C).
Fullmäktige sa även nej till medborgarförslaget om att ta upp babordssidan från 1600-talsskeppet Kronan för att bygga upp ett museum nära vrakplatsen i Hulterstad istället för att alla fynd hamnar i Kalmar. Även det med hänvisning till att det skulle vara mycket kostsamt att bygga ett museum med kontrollerad miljö för att skydda vraket och att kommunen måste prioritera vård, skola och omsorg. Länsmuséet i Kalmar har beräknat kostnaden till omkring 400 miljoner kronor.
– Kronans babordssida ska ligga där den ligger. Ett museum är en icke-fråga, sa Per-Olov Johansson.
Fullmäktige klubbade kommunens årsredovisning för 2019, då resultatet för Mörbylånga kommun landade på plus 31 miljoner kronor. Något som fick oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M) att återigen ifrågasätta kommunens skattehöjning vid årsskiftet.
– Vi har haft sex månader med en skattehöjning på 80 öre som vi i oppositionen tyckte var onödig. Att vi hade rätt visar överskottet på 31 miljoner kronor, som delvis beror på försäljning av mark, lägre räntekostnader och högre utdelning av placerade medel. Vi överbeskattar våra invånare.
Kommunstyrelsens vice ordförande Anna-Kajsa Arnesson (C) höll inte med.
– Jag är inte ett dugg ångerfull att vi höjt skatten. Ekonomirapporten visar att skatteunderlaget kommer minska och att kostnader för äldreboende och ekonomiskt bistånd kommer öka och vi behöver finansiering för framtiden, svarade hon.
Kommunfullmäktige beviljade också ansvarsfrihet för ledamöter i alla kommunens nämnder för 2019.
Dessutom ändrades reglerna för hur resultatutjämningsreserven kan användas, så att Mörbylånga kommun kan använda reservpengarna även om balanskravsresultatet är negativt.