Annons

Lilla Tripp hävdar sig än mot Kalmars nya jättar

Lilla Tripp i kombination med Trapp och Trull i hörnan Larmgatan-Fiskaregatan har länge varit vykortsbilden av Kalmar. Och ännu får de tre husen turistkameror och mobiler att rassla för att sedan sprida bilder av en puttrig småhusstad när och fjärran.
Kalmar • Publicerad 28 januari 2018
Tripp tillsammans med Trapp och Trull på Fiskaregatan i centrala Kalmar är fortfarande turistfavoriter.
Tripp tillsammans med Trapp och Trull på Fiskaregatan i centrala Kalmar är fortfarande turistfavoriter.Foto: Mats Holmertz

Men Tripp, vars ålder är omdiskuterad, är inte på något sätt representativa för stan som numera vill sträva mer och mer uppåt. Visst har höga gamla vattentornet som tittar ner alldeles i närheten funnits sedan långt mer än hundra år liksom kvarntornet som vaktar i hamnen, för att inte nämna mäktiga Domkyrkan och Slottet med spiror. Men nu gäller andra höghus, exempelvis Läppstiftet på Varvsholmen och svarta Kajalen strax norr om sjukhuset.

Jag kunde väl aldrig tro att Läppstiftet bara skulle räcka i 15 år när jag en gång döpte det efter att ha sett förlagan med rött på topp i Göteborgs hamn.

Delade meningar om Kajalen, snygg eller ful?
Delade meningar om Kajalen, snygg eller ful?Foto: SUVAD MRKONJIC
”Flera andra höga hus är på gång, därav ett söder om sjukhuset vid Skyttis. Om sminktemat ska följas får det kanske namnet Eyeliner eller något ditåt.”
Annons

Många är nog kluvna i sin syn på Kajalen. Stolta Kalmarbor röstade fram den som stans näst snyggaste hus medan det i en riksomfattande tävling ansågs vars bland de fulaste i landet. Ett annat hus, visserligen bara 18 meter högt, som däremot kan gillas av de flesta är det vid Norra vägen mittemot kyrkogården. Det är kompakt och i trä. Man undrar förstås hur det ska ordnas med trafiken i ett redan biltätt, mörkt, sluttande och olycksdrabbat gatuparti med korsning och busshållplats?

LÄS MER AV FLANÖRENhär hittar du alla reportage.

Flera andra höga hus är på gång, därav ett söder om sjukhuset vid Skyttis. Om sminktemat ska följas får det kanske namnet Eyeliner eller något ditåt. Länge trodde man att denna gömda och lummiga del av Stensö som var skjutbana från 1919 och som 1945 blev idrottsplats inte kunde upptäckas av grävskopors radar. Nu fasas nog många över hur det ska gå med koloniområdet i närheten för att inte tala om kolonitäpporna i centrala Getingen. Dessutom undrar nog båtägare hur länge de får ha Kullö för sig själva?

Kalmars första lilla halva höghus vid Tullslätten byggdes 1912. Bilden är tagen långt senare då huset och korsvirkeslängan i förgrunden hade förfallit och var skamfläckar.
Kalmars första lilla halva höghus vid Tullslätten byggdes 1912. Bilden är tagen långt senare då huset och korsvirkeslängan i förgrunden hade förfallit och var skamfläckar.Foto: Privat
Kalmars första lillla halvhöghus syns bakom Glebes nya hus utmed Norra vägen på Tullslätten.
Kalmars första lillla halvhöghus syns bakom Glebes nya hus utmed Norra vägen på Tullslätten.Foto: Mats Holmertz
”Om halvhuset inte blev någon succé så blev det ändå start till något stort, CA-koncernen, där sonsönerna och miljardärerna Johan och Magnus når nya framgångar.”

Om man bortser från huskolosserna på Bremerlyckan vilka uppfördes ett par år in på 1900-talet av den från USA återvändande ölänningen Nils Johan Andersson så fick Kalmar sitt första fristående höghus 1912. Det var Klas Johansson, senare Claesson, som byggde ett halvt höghus i hörnan Norra vägen-Unionsgatan vid Tullslätten. Den då 36-årige byggmästare Klas var fattigpojke från Skällby i Arby som lärt till murare hos en morbror i Oslo och just blivit sin egen. Efter några ägarbyten fick huset förfalla för att bli en skamfläck. Men numera är det upprustat och står där stolt bakom nybyggen snett mittemot biblioteket.

Om halvhuset inte blev någon succé så blev det ändå start till något stort, CA-koncernen, där sonsönerna och miljardärerna Johan och Magnus når nya framgångar. Sedan dröjde det till 1960 innan stan fick sitt första riktiga höghus. Det var Riksbyggen som lät bygga i sju våningar på trekanten Norra vägen-Trädgårdsgatan-Lindölundsgatan vid Skvallertorget.

På trekanten Norra vägen–Trädgårdsgatan–Lindölundsgatan står sedan 1960 Kalmars första riktiga höghus om sju våningar. Kaleb Johanssons smedja i bildens mitt och de två små bostadshusen till höger mot Norra vägen revs 1968 för nya hus med bostäder och kontor.
På trekanten Norra vägen–Trädgårdsgatan–Lindölundsgatan står sedan 1960 Kalmars första riktiga höghus om sju våningar. Kaleb Johanssons smedja i bildens mitt och de två små bostadshusen till höger mot Norra vägen revs 1968 för nya hus med bostäder och kontor.Foto: Privat
Så här ser Kalmars första riktiga höghus i korsningen Norra vägen–Trädgårdsgatan–Lindölundsgatan ut i dag, 58 år efter att det byggdes.
Så här ser Kalmars första riktiga höghus i korsningen Norra vägen–Trädgårdsgatan–Lindölundsgatan ut i dag, 58 år efter att det byggdes.Foto: Mats Holmertz

Vad är det som är högst i Kalmar i dag? Jag antar att det är den sexbenade vattenreservoaren i Berga. Själva byggnaden är ungefär som gamla vattentornet och Kajalen, omkring 50 meter. Men Bergatornet står på Trollbacken och den gör att man får lägga till tio, kanske 20 meter. Dessutom sticker flygbelysning upp 21 meter från skålens tak.

Inte att undra på att lilla Tripp kan känna sig överspelad och undertryckt. Men då kan jag trösta stugan med att den verkar större invändigt än utvändigt. Jag var och hälsade på en gång för ett antal år sedan när Domkyrkans organist Michael Sager bodde där. Ett stort vardagsrum direkt under bjälkar och nock och med öppen spis, en liten matsal med kakelugn samt litet kök med kallskafferi. I matsalsgolvet finns en lucka till källaren under halva huset. Så Tripp kan visst hävda sig mot husjättar oavsett hur gammalt det är.

”Flanören: ”Jag undrar om dagens höghus står kvar om så där 250 eller kanske 350 år? I varje fall kan man väl kräva mer än 15 år.””
Gunnar Magnusson
Gunnar MagnussonFoto: Mats Holmertz

Arkitekt Gunnar Magnusson som känner stan så väl uppger i Kalmar Lexikon att det troligen är byggt på 1600-talet. Häradshövding Liss-Eric Björkman (1913-1998) som forskade och skrev så mycket om Kalmar var av en annan mening. Han har daterat Tripp till slutet av 1700-talet. Om han har rätt så kan det var dags plocka ner hittepåskylten på taket med 1698.

Jag undrar om dagens höghus står kvar om så där 250 eller kanske 350 år? I varje fall kan man väl kräva mer än 15 år.

Läppstiftet profilerar både Varvshomen och Kalmar – men är redan efter 15 år föremål för omfattande renovering.
Läppstiftet profilerar både Varvshomen och Kalmar – men är redan efter 15 år föremål för omfattande renovering.Foto: Anders Johansson

Kenneth Ottosson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons