TV: Loppisexpertens bästa fyndtips – ”Kolla efter stämplar”
I filmklippet delar auktionsvärderaren från Ekenbergs auktioner med sig av några tips.
Här saknas innehåll
Jennie berättar att hennes favoritnisch inom loppis, secondhand och aktionsföremål är smycken. För i en bijouteriask kan värdefulla skatter gömma sig.
– Att gå igenom smyckeskrin är mumma för en smyckesnörd som mig. Jag har alltid velat bli arkeolog och det känns lite grann som att man är en arkeolog när man gräver i ett smyckeskrin. Det som många missar men som är bra att kolla efter är stämplar. För det är smyckets stämplar som talar om metallen det är gjort av är ädel eller inte, säger hon.
En av stämplarna som använts flitigt av guldsmeder och andra tillverkare är kattfoten. Stämpeln föreställer tre kungakronor arrangerade som en kattass och introducerades på 1700-talet. Förutom att hålla koll på ädelmetallstämplar tipsar Jennie Ekenberg de som planerar en djupdykning i smyckeskrin de hittar på loppisar eller i secondhandbutiker, att ta med sig en lupp.
– De blir enklare att hitta stämplarna. Förutom kattfot kan man även leta efter 18K, 14K, 750 eller 585. Det finns många förfalskningar ute, speciellt för sådan smycken som trendar. Ett tag var det mycket Thomas Sabo ( reds. anm. tysk smyckes- och klocktillverkare) med charms och det gjordes enormt många kopior på dem, så man får vara lite försiktig.
Vad är den största skatten du hittat i ett smyckeskrin?
– Den var en liten tunn guldring. Jag gav en tia för den och jag fick 2 500 kronor för den. Sen har jag hittat spännande silversmycken också.
I slutet på januari håller Jennie en kurs där hon bland annat kommer att ge tips på konsten att hitta dyrgripar på secondhand. Kursen hålls i Studieförbundet vuxenskolan regi.
– Det finns plats för 20 deltagare på kursen. Jag kommer att försöka anpassa innehållet till gruppen. Min bakgrund som lärare gör att jag är bra på att läsa av gruppen och vad som kan funka. Kursen är både för säljare och köpare och jag kommer att avslöja en del hemligheter, berättar Jennie.
”Att gå igenom smyckeskrin är mumma för en smyckesnörd som mig. Jag har alltid velat bli arkeolog och det känns lite grann som att man är en arkeolog när man gräver sig ett smyckeskrin. Det som många missar men som är bra att kolla efter är stämplar. För det är smyckets stämplar som talar om metallen det är gjort av är ädel eller inte.”Jennie Ekenberg, auktionsvärderare.
Nio snabba med auktionsvärderare Jennie Ekenberg
Ålder: 44 år
Bor: I Bräkne-Hoby.
Familj: Gift med Jens Ekenberg. Makarna har ett gemensamt barn på 6 år och varsin son från tidigare förhållande.
Hobby: Mediterar i grupp.
Tittar på: Jag är Netflixberoende och ser gärna dokumentärer.
Lyssnar på: Favoriten är New Kids on the Block. ”Am I Donny girl”
Husdjur: Fyra katter.
Favoriträtt: Något Italiensk. Jag älskar pasta.
Aktuell med: Håller i kusen Loppisbordets hemligheter som starta i januari 2023.
Kattfot – guldstämpel
Kattfoten infördes 1754 som en opartisk kontrollstämpel och sedan dess har vi en tradition i Sverige att stämpla allt guld med en kattfot.
Stämpeln kallas för kattfot eftersom de tre kronorna i stämpeln liknar en kattfot. Syftet med kattfotsstämpeln är att garantera äktheten hos guldföremålet
Efter 1986 behöver smyckestillverkare inte längre använda stämpeln i sina guldföremål, vilket gör att kattfoten har till viss del spelat ut sin roll. Tillverkare tenderar att använda någon av de mer internationellt gångbara stämplarna, exempelvis 18K eller 750.
Om du vill veta mer om stämplar för ädelmetall klicka HÄR
Källa: Swedac