Förhandling i Jojjes avslutad - dom faller den 16 september
Förhandlingarna i tingsrätten inleddes på slaget 13.00. Ett tiotal åhörare däribland företrädare för aktionsgruppen för Jojjes gatukök bänkade sig i rättssalen, men i likhet med medias representanter och övriga åhörare fick de omgående lämna rättssalen.
– Jag vill göra som vi brukar göra i den här typen av mål, sa chefsrådmannen och rättens ordförande Henrik Elfving som undrade om gatukökets innehavare Mustafa Türkkan och kommunen, båda med ombud, kunde tänka sig att försöka nå en uppgörelse utan en rättslig prövning.
Båda parter sa ja, men de enskilda samtal Henrik Elfving hade med parterna och deras ombud blev resultatlösa. En kvart efter ajourneringen tog istället förhandlingen vid. Kommunens ombud advokat Gunilla von Beetzen inledde sin framställan med att bland annat dra lite historik. Hon framhöll att det avtal som Mustafa Türkkan tecknade med kommunen 2008 var ett hyresavtal.
– Det ursprungliga huset har uppförts av kommunen och ägs alltjämt av kommunen. Huset har inte överlåtits till Mustafa Türkkan. För att det ska föreligga ett anläggningsarrende krävs att arrendatorn äger huset, konstaterade Gunilla von Beetzen.
Jojjes innehavare Mustafa Türkkan var på plats tillsammans med sitt ombud advokat David Magnusson som under förhandlingens gång flera gånger framhöll att huset eller busskuren, som han valde att kalla byggnaden, där gatuköket senare kom att inredas i inte var att betrakta som ett hus i lagens mening. Han hävdade att det rörde sig om en mycket enkel busskur och att den överenskommelse som träffades mellan hans klient och Oskarshamns kommun för 11 år sedan var att betrakta som ett anläggningsarrende.
Türkkan själv förhördes under ed och under förhöret redogjorde han för hur det gick till när han fick tillgång till byggnaden efter att ha fått hjälp av en tidigare tjänsteman i Oskarshamns kommun. Han förklarade att gatuköket är hans levebröd och att han gjort stora investeringar i byggnaden.
I Gunilla von von Beetzens förhör med Türkkan pressades han stundtals ganska hårt när hon tog fram handlingar som Türkkan skrev på när han ingick avtalet med kommunen.
I sin slutplädering hänvisade kommunens ombud till att det visserligen funnits felaktigheter i avtalet när det gällde både fastighetsbeteckningen och på vilken adress gatuköket faktiskt är uppfört på. Men von Beetzen menade att Türkkan känt till detta och att de felaktiga uppgifterna inte förändrar något i sak.
Kommunens ombud upprepade även att uppsägningen av Türkkan gjorts helt i enlighet med reglerna för uppsägning av lokalavtal.
David Magnusson valde i sin slutplädering att lyfta fram exempel på mål som prövats och där det också visat sig att det handlat om just anläggningsarrende.
Mustafa Türkkan var före rättegången nöjd med att han kommit så här långt och att ärendet skulle prövas.
– Nu är vi här och det känns bra, sa han.
Aktionsgruppen för Jojjes Kök var bland annat representerad av Jan Johansson som kämpat för att gatuköket ska få vara kvar. Han sade sig ha en bra känsla när han lämnade tingsrätten.
– Jag hoppas och tror att Mustafa vinner målet, sa han.
Tingsrättens dom offentliggörs den 16 september.
LÄS MER: