Annons

Torgets puls höjs med motion, musik och kultur

Vaaam kååv på laaam tåjet. Hur många gånger har inte folk gett exempel på kalmaritiska genom att nämna ett kärt och välbesökt torg? Larmtorget är platsen för hålligång, inte minst sommartid.
Kalmar • Publicerad 14 juni 2018

Elva kvällar med Musik på Larmtorget. Ljudet av musik från scenen har inte alltid välkomnats av alla, men är numera en tradition. Tisdagar och torsdagar från den 3 juli till och med den 7 augusti bjuds det på en blandad repertoar från schlagers till dansband och ballader.

Under fem av kvällarna kommer även musiktävlingen P4 Nästa hållas där finalen är den 26 juli. Tävlingen ger lokala musiker ett tillfälle att spela för 3000-4000 personer vilket gör Larmtorget till ett mål för den som har ambitioner med sitt musicerande.

Annons

Gratiskonserterna arrangeras av Destination Kalmar i samarbete med Sveriges Radio P4 Kalmar och krögarna runt Larmtorget.

Larz-Kristerz med sångaren Peter Larsson i spetsen brukar dra mycket folk. Den 31 juli är det dags igen och då firar bandet tio år på torget.Foto: Anders Johansson

Här startar loppen. Atea Kalmarmilen riktar sig till både motionärer och elitlöpare den 1 augusti. Start och målgång sker på Larmtorget med en bansträckning som möjliggör tät kontakt mellan löparna och den påhejande publiken. Samma dag hålls barnloppet Lilla Atea Kalmarmilen som riktar sig till barn i åldrarna 2–13 år. För de allra minsta är banan endast 400 meter lång.

Ett par dagar senare, den 3 augusti, hålls starten för Hansa Bygg Grand Prix Kalmar kids på Larmtorget. Ett cykellopp för barn mellan 6 och 12 år där banan är 1700 meter lång.

Löparna startar vid Teatervallen och springer förbi Stadsparken, mot Stensö för att sedan vända tillbaka. Vid 5,2 kilometer passeras Larmtorget igen innan det är dags att svänga ut mot Ängö och sedan spurta mot målet på Larmtorget.Foto: David Bergström

Kalmar teater med cirkusbakgrund. Den vita byggnaden ritades av Bror Carl Malmberg och invigdes 1863. Inredningen går i rött med förgylld ornamentik. Kalmar teater byggdes huvudsakligen för teater, men här har även varit cirkus i slutet av 1800-talet, danssalong och biograf. Från första början fanns i teaterhuset ett hotell, restaurang, biljardsalong och schweizeri, det vill säga kafé med alkoholservering. Kalmar Teater drivs som en gästspelsscen och kan erbjuda lokala, regionala och nationella arrangemang.

Kalmar teater är ritad av arkitekt Bror Carl Malmberg och invigd 1863.

Självklar mötesplats. Oavsett om det är demonstrationståg, marknader, glädjeyra eller uppvisningar så hamnar folksamlingen till slut på Larmtorget som är centrum av centrum.

Pridetåget med glädje och färg kommer med alla säkerhet besöka Larmtorget även i år den 8 september.

Byggnader med anor. Det pampiga gula huset på torget, Frimurarhuset, började byggas 1876 och stod klart två år senare. Förutom frimurarherrarnas lokaler finns här Frimurarhotellet och restaurangen Kött och bar. Det andra stora huset vid torget med restaurangerna Stars and Stripes och O´Learys i bottenplan stod klart 1905. Eoska huset heter det efter Johan Jeanssons änka Emma och hennes söner som byggde huset, men många Kalmarbor kallar det för Ludvigshuset efter Ludvigs varuhus som låg här.

Eoska huset och Frimurarhuset är pampiga byggnader som byggdes runt förra sekelskiftet.Foto: Veronika Karlsson
Veronika KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons