Över hälften sjukskrivna efter att nattpatrullen halverades
Tidningen berättade nyligen hur personalen i hemtjänstens nattpatrull kände sig överkörda av förvaltningsledningens beslut att gå från dubbelbemanning till enkelbemanning nattetid.
– Vi har försökt stoppa det här sedan vi fick veta det i januari, men ingen gång har de lyssnat på oss i personalen utan de skulle ha igenom det här till varje pris, säger Åsa Andersson som jobbar i hemtjänstens nattpatrull i Mörbylånga kommun.
Nu är hon sjukskriven tillsammans med mer än hälften av övriga nattpatrullen.
Från i maj arbetar en undersköterska per bil i stället för två. Behöver de vara två för att lyfta upp en person som har ramlat får de kalla på personal på äldreboende.
– Det mest jobbiga av allt är hur hjälplös man känner sig, man ska hem till någon för att hjälpa men kan inte ge bra omvårdnad. Det är inte bra för oss heller, den stress som blir. Det är bättre man får vara två, säger Åsa Andersson.
– Vi kan hitta någon död när vi jobbar och då har vi ingen att bolla detta med på natten. Det är inte samma sak att prata med någon på boendet sen, de har inte varit med.
Hon berättar att hon jobbar fyra nätter i rad och tidigare haft samma kollega, men får nu jobba med olika personer varje natt.
– De som jobbar på boende går på rullande schema för att hjälpa nattpatrullen när vi behöver vara två. De är duktiga men det blir annorlunda mot att känna den man jobbar med.
Hon ifrågasätter om det ens blir en besparing.
– De här larmen de fått sätta in i bilarna eftersom det är ensamarbete, de är inte gratis.
Socialchef Ann-Katrin Ståhl ser förändringen som nödvändig eftersom tiden hos brukare är kortare på natten än på dagen vilket gör nattpatrullen dyrare. Ledningen kommer inte backa från beslutet trots personalens starka reaktion.
– Vi ser givetvis allvarligt på sjukskrivningarna och kommer att arbeta med de personerna enligt de rutiner vi har, säger omsorgschefen i Mörbylånga kommun Pernilla Ekholm Slottner.
– Vi har i dagsläget vikarier inne för de sjukskrivna som fungerar mycket bra och gör att brukarna fortfarande får en god kontinuitet på personal samt den hjälp de behöver och därmed kan känna sig trygga.
Omsorgsnämndens ordförande Gunilla Karlsson (C) hänvisar till att effekterna av omorganisationen ska utvärderas en gång i kvartalet, för att förvaltningen ska ha koll på om nedskärningen av nattpatrullen bidrar till incidenter för brukare eller personal.
– Vi kan inte ha två personer i varje bil på natten när de är en i varje bil på dagen. Det är samma klienter på dagarna och nätterna, säger hon.
Ensamarbete på natten ses som en risk i arbetsmiljölagstiftningen?
– Det här är inget sådant jobb där man sitter i en affär på natten och kan bli rånad, man åker hem till folk på ett annat sätt. Och facket har godtagit det här förslaget, säger Gunilla Karlsson.
Åsa Andersson och hennes kollegor ser stor skillnad mellan att jobba natt och dag.
– Vi har från Stora Rör till Ottenby på två bilar, med en undersköterska i varje. De kan inte jämföra oss med dagpersonalen. På natten är vi en hemtjänstgrupp, på dagen är de minst sju olika hemtjänstgrupper.
Omorganisationen innebär att tre undersköterskor och en sjuksköterska i två bilar har blivit två undersköterskor i var sin bil. Sjuksköterskan arbetar på egen hand med sjukvård på natten även om hon fortfarande kan hjälpa hemtjänsten, som är kopplad till äldreboendet Äppelvägen i norr och Rönningegården i söder.