Annons

Anell och Wretlund (S): ”Kulturen är en fråga där vi ser stora motsättningar”

Hur högt prioriterade är kulturfrågorna och hur mycket kultur hinner politikerna med? Vi fortsätter vår valserie med att undersöka detta via poli- tikerna i den regionala utvecklingsnämnden. Turen har gått till Peter Wretlund och Malin Anell (S).
– Om vi kollar på debattider och hur mycket frågorna lyfts så är kulturen något som verkligen engagerar. Det är också en fråga där vi ser stora motsättningar, säger Malin Anell.
Kulturen och valet • Publicerad 8 september 2022
Malin Anell och Peter Wretlund sitter båda i den regionala utvecklingsnämnden för Socialdemokraternas räkning.
Malin Anell och Peter Wretlund sitter båda i den regionala utvecklingsnämnden för Socialdemokraternas räkning.Foto: Mats Holmertz
Artikelserie

Kulturen och valet

Sedan några år hanteras regionens kulturfrågor inte längre i en egen nämnd, utan i den regionala utvecklingsnämnden som enligt beskrivningen "ansvarar för regionala tillväxt- och utvecklingsfrågor inom näringslivsutveckling, planering, infrastruktur och miljö."

Hur högt prioriterade är kulturfrågorna? Vi fortsätter vår valserie med att undersöka detta via politikerna i den regionala utvecklingsnämnden. Turen har gått till Malin Anell och Peter Wretlund (S).

Innan förra valet fanns en kulturnämnd, nu är kulturfrågorna istället en del av den regionala utvecklingsnämnden. Hur funkar det?

P: Jag satt inte i kulturnämnden förra mandatperioden men har den bestämda känslan av att tack vare att de här frågorna lyfts bland övriga politiska frågor, så uppnår man ett spännande tillstånd. Kulturfrågorna integreras nämligen i det allmänna politiska resonemanget. Det blir inte att nu pratar vi om kultur, punkt slut, eller nu pratar vi om regional utveckling, punkt slut. Det kommer samman på ett naturligt sätt.

Annons

M: Ja, det har blivit tydligt att kulturen är en del av länets näringsliv. Vi är ett kulturlän där många frilansare och småföretagare jobbar med kultur. Då är det väldigt naturligt att det ligger just i regionala utvecklingsnämnden, eftersom det blir ett större spektrum.

På regionens hemsida nämns inte kulturen i texten som beskriver nämndens uppdrag. Hur mycket utrymme får kulturen?

P: Jag håller med om att det är ett väldigt brett register i nämnden, och allt måste ju vara i balans. Det är viktigt att sätta på sig kulturglasögonen även i frågor som traditionellt har mer att göra med regional utveckling, och jag känner att det finns ett engagemang bland ledamöterna i kulturfrågorna. Oavsett politisk färg.

Fakta

Malin Anell och Peter Wretlund

Parti: Socialdemokraterna.

Antal uppdrag i regionen: Malin – tre, ledamot i regionfullmäktige och regionala utvecklingsnämnden samt ersättare i regionstyrelsen. Peter – 23, bland annat Öresundstågs styrelse, Svensk kollektivtrafiks styrelse samt regionråd.

Arbetslivserfarenhet inom kultur: Malin – var danslärare i ett halvår. Peter – nej.

Erfarenhet som kulturutövare: Malin – lite skolmusikaler och dans. Peter – nej.

Senaste teaterföreställning: Malin: ”Oj, det var väldigt längesen. Men jag såg stand up, om det räknas. Johanna Nordström i Kalmarsalen i höstas.” Peter: ”Lokalrevyn i Oskarshamn.”

Senaste bok: Malin: ”'Roskoden' av Kate Quinn.” Peter: ”'Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA' av Frida Stranne och Sanna Torén Björling.”

Senaste konsert: Malin: ”Oj, det måste ha varit på Kalmar stadsfest. Jag tror det var Hoffmaestro som spelade när jag var där.” Peter: ”Thomas Di Leva på stadsfesten, han är still going strong.”

Senaste utställning: Malin: ”Jag vet att jag var på Persona Galleri för något år sedan, eller om det var innan pandemin, men jag minns inte vem utställaren var.” Peter: ”Strax innan pandemin var jag på Louisiana utanför Köpenhamn.”

M: Jag håller med. Kulturdelen är ju ganska liten jämfört med andra stora frågor i nämnden, men om vi kollar på debattider och hur mycket frågorna lyfts så är kulturen något som verkligen engagerar. Det är också en fråga där vi ser stora motsättningar. Vi i majoriteten har haft en tydlig linje gällande att hålla en armslängds avstånd, till skillnad från exempelvis SD som vill ha tydligare riktlinjer och ta bort värdeord som mångfald och jämställdhet. Byteatern kommer upp varje år, i fråga om vad de ska få för medel. Vi värnar verkligen Byteatern, medan SD vill dra ner deras stöd . Så vi har samma debatt varje år, och är glada åt att det får ta upp tid. Det är en viktig fråga.

P: Kulturfrågorna blir väldigt snabbt och tydligt ideologiska. Om man diskuterar en vägsträckning är det svårt att applicera ett höger/vänster-perspektiv på det, den ska bara fungera. Medan kulturfrågorna är ideologiska från början.

Ni har totalt tre respektive 23 politiska uppdrag i regionen. Hur mycket tid hinner ni lägga på kulturfrågor?

M: Vi har delat upp det lite, så Peter har hand om transportfrågor och jag har tagit mer kulturdebatter i nämnden. När vi pratar debattid skulle jag säga att ungefär 50 procent av det jag debatterar är kultur.

P: Det var nog dagens tiotusenkronorsfråga. Jag skulle säga 10 till 15 procent av min tid.

Vad är viktigast för den regionala kulturen framöver?

M: Vår högsta prioritering är att barn och ungdomar ska få möjlighet att möta professionell kultur, som scenkonst, konserter och i andra former. Vi vet att en kulturell upplevelse gör väldigt mycket och lär de unga olika saker. Det finns ett starkt folkhälsoperspektiv i det också. I nuläget har vi en hög täckning i länet, men vi behöver bli ännu bättre. Det ska inte spela någon roll vilken kommun du bor i.

Annons

P: Jag kan också lägga till att det är viktigt att vi vet våra roller. Vad gäller det konstnärliga innehållet gäller en armslängds avstånd. Den ska vara fri, utmanande och inspirerande. Vi ska aldrig gå in och styra den.

Hur kan kontakten mellan politiken och kulturlivet bli bättre – utan att rubba principen om armslängds avstånd?

M: De flesta nämnder får dragningar från olika verksamheter i regionen. För oss handlar det om att lyssna och ta in. Att ha en dialog om hur vi skapar förutsättningar för alla typer av kultur och verksamheter att stärka sin tillgänglighet i alla kommuner.

P: Ingenting är oförbätterligt, men i en nämnd är det ofta presidiet – ordförande och vice ordförande – som har den närmsta kontakten. Men det handlar också om att som enskild ledamot vara aktiv i de här frågorna och besöka olika kulturarrangemang. Det finns ingen redovisning i världen som kan ersätta de upplevelser man får och de samtal man har på plats.

Quiz

Så svarar Malin Anell och Peter Wretlund

Vem är chef för Kalmar läns museum? – ”Örjan Molander.”

Kan ni nämna en utställning som visas i länet just nu? – ”Utställningen om Ölandsbron på Kalmar slott”

Var ligger The Glass Factory? – ”I... Pukeberg?”

Vad heter länsorkestern? – ”Camerata Nordica.”

Var jobbar Edvin Bredefeldt, Agnes Forstenberg och Agnes Hargne-Wallander? – ”Nej, den kan vi inte.”

3 av 5 rätt.

Läs fler intervjuer med regionens kulturpolitiker:

Läs mer om Kulturen och valet:

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons