Annons

En månad efter invigning: Därför används inte nya vattenverket

En månad har gått sedan kronprinsessan Victoria invigde avsaltningsverket i Mörbylånga. Men ännu skickas inte renat havs- eller processvatten ut i kranarna.
Mörbylånga • Publicerad 8 augusti 2019 • Uppdaterad 13 augusti 2019
En månad efter att kronprinsessan Victoria och prins Felix av Luxemburg invigde nya vattensverket i Mörbylånga skickas dricksvattnet fortfarande inte ut i kommuninvånarnas kranar.
En månad efter att kronprinsessan Victoria och prins Felix av Luxemburg invigde nya vattensverket i Mörbylånga skickas dricksvattnet fortfarande inte ut i kommuninvånarnas kranar.Foto: SUVAD MRKONJIC

Drifttagningen pågår fortfarande, och har försenats av sommarens semestrar bland personalen, berättar Mörbylånga kommuns va-chef Jens Olsén.

– Vi kör inte ut någonting ännu till abonnenterna. Det är inget fel på vattnet men vi vill vara helt säkra. Och det är inget ovanligt att driftsättning tar tid, säger han.

Annons

– Om tre-fyra veckor börjar vi med bräckt vatten. Först därefter börjar vi testa att ta vatten från Guldfågeln, som först måste genom ett förbehandlingsverk.

”Vi testar vattnet jättenoga innan vi kör ut det.”

Under våren har kommunen och entreprenörer arbetat stenhårt för att få det nya vattenverket färdigt i tid till invigningen den 12 juli. Projektledaren Peter Asteberg sa i januari att det är extremt viktigt att få vattenverket färdigt i tid ifall det blir en torr vår.

Men nu är vattentillgången tillräckligt bra för att inte behöva skynda på processen, menar Jens Olsén.

– Vattnet är fullt drickbart nu, det har de sista proverna visat. Vi har haft en extremt pressad tidplan och fick klart verket i tid, men vi har vatten i de andra täkterna och kan vänta med att köra ut till allt är 100 procent. Det tar ett tag innan allt är inkört, att allt fungerar med styrning och inlagda larm, säger han.

Efter förra sommarens torka var situationen minst sagt ansträngd på Öland och Mörbylånga kommun. Just nu är vattenförråden tillräckligt fyllda, enligt va-chefen. Men det kan ändra sig snabbt på grund av Ölands geologi.

– Marken här har svårt att hålla vatten. Kommer 14 dagars torka sjunker nivåerna snabbt, säger Jens Olsén.

Viss oro har funnits från kommuninvånare om hur det ska gå att rena processvattnet från Guldfågeln till dricksvatten, berättar Jens Olsén, men reningsmetoden är beprövad.

– Nästan vad man än stoppar in i vattenverket kommer det ut som H20, sa Peter Asteberg till tidningen i våras.

Fullt utbyggt kan det nya avsaltningsverket producera 4 000 kubik dricksvatten per dygn, lika mycket som den totala förbrukningen per dygn i Mörbylånga kommun under vinterhalvåret.

Fakta

Så blir det dricksvatten i nya vattenverket

Här i Mörbylånga tillverkas dricksvatten av använt processvatten från Guldfågelns kycklingslakteri, som först renats i ett förbehandlingsverk (industrireningsverket). Här renas också bräckt vatten från Kalmarsund. Båda med beprövad teknik, men kombinationen är världsunik.

Rening i membranfilterteknik i två steg: 1. Ultrafiltrering, tar bort partiklar ur vattnet ner till virusstorlek. 2. Omvänd osmos, tar bort lösta partiklar i vattnet ner till atomnivå, som till exempel kloridjonerna i salt vatten. Bräckt vatten pressas med högt tryck genom mycket fina membran.

Källa: Mörbylånga kommun

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons