Boende bemöter kommunen: ”De målar upp oss som outsiders”
Torsdagen den 5 mars rapporterade Barometern om att ett avtal för de omtvistade 22 villorna norr om Lökenäs till sist skrivits under – detta efter flera decennier av planering. I artikeln intervjuades Mörbylånga kommuns mark- och exploateringschef Bengt Johansson, som uttalade sig om den långa konflikt som ligger till grund för den utdragna beslutsprocessen.
– Det har varit kontroverser mellan Lökenäs vägförening och andra medborgare. Det har varit svårt för många att ta sig ner till den kommunala badplatsen. Ett tag satt det skyltar där någon ville ta betalt för att passera till den kommunala badplatsen, sade han då till Barometern.
Uttalandet fick Lökenäsbon Björn Kumlien att reagera. Han menar att man sedan en tid tillbaka nått en överenskommelse med kommunen, men riktar kritik mot Bengt Johanssons sätt att formulera sig.
– Kommunen har alltid skyllt på oss i det här, de målar upp oss som ett slags outsiders. Det retar mig att de inte velat säga något gott om oss, vi som upplåtit vår privata väg åt lokalbefolkningen i Algutsrum och Glömminge. Det är trots allt kommunen som har begått en rad misstag genom åren, säger Björn Kumlien.
Han säger att det saknades en framkomlig kommunal väg till den kommunala badplatsen. En lantbrukare hade satt upp en grind på den kommunala vägen 500 meter norr om Lökenäs.
Konflikten bottnar i en väg- och trafiksituation i anslutning till det kommunala Lökenäsbadet. Under många år var en av vägarna som leder dit privat, och i samband med att badplatsen blev allt mer populär märkte de boende att trafiken ökade markant i området. Kommunen erbjöds en gång i tiden att vara med på den privata vägen när den byggdes, men nekade. När det stora villaprojektet presenterades 2000.
– På 1970-talet anlades en kommunal väg genom att förlänga en befintlig väg så att den ledde till badplatsen. Sedan sattes en grind upp av lantbrukare. Kommunen hade ingen förrättning på vägförlängningen, den var inte byggd enligt de regler som gäller därför kunde en markägare sätta upp en grind.
– Kommunen hade satt upp skyltar uppe på 136:an om att man kunde ta bilen ner till badet och på turistbyrån informerade man om att man kunde åka på Lökenäs privata väg för att ta sig dit. Det blev kolossalt mycket trafik, så för att lösa det började vi sälja ett märke som man fick sätta på bilen som kännetecken. Det kostade 100 kronor – 80 kr gick till Glömminge IF och 20 kronor till lanthandeln. Därför är jag förvånad över att han ger en konstig skildring av att vi tar betalt, berättar Björn Kumlien.
Han menar att kommunen inte borde ha hänvisat allmänheten till deras privata väg, och att åtgärden med betalningen bara var ett sätt att göra trafiksituationen på platsen säker.
– Åtgärden togs dock bort för drygt tio år sedan, och ännu har inte kommunen tagit över vägen eftersom ingen förrättning har hållits.
Björn Kumlien berättar också att man sedan 2014 nått en överenskommelse med kommunen, där det ingår att trafiksäkerheten på platsen ska ses över i samband med det planerade bygget.
– Det råder fred och vi ser fram emot det utlovade samarbetet. Troligen kommer det att ske en förrättning under våren.
Barometern har sökt Bengt Johansson.