Wretlund: ”Det här ligger helt klart utanför min komfortzon”
När PLF Oskarshamn bjuder in till en ny träff på stadsbiblioteket på temat vad dna kan berätta om dina släktingar är det tidigare kommunalrådet och nuvarande regionrådet Peter Wretlund (S) som sitter i heta stolen.
– Det känns spännande, nervöst och väldigt speciellt. Helt klart är det här utanför min komfortzon. Det är inte varje dag som man befinner sig i en situation där andra människor vet mer om en än vad jag själv gör, säger Peter Wretlund.
”Det är ju med skräckblandad förtjusning man tar del av resultatet och för min del har det varit avgörande att jag kommer från ett kärleksfullt hem och känner mig trygg och stabil i mig själv. Då klarar man om det dyker upp överraskningar på vägen.”Peter Wretlund, Oskarshamn
Peter föddes 1966 som yngsta sonen i en syskonskara på fyra. Då var redan hans mormor, som bodde hela sitt liv på gården Strömsrum i närheten av Ålem, borta.
– Jag träffade aldrig henne men hade däremot god kontakt med mina morbröder Bengt och Anker som bodde kvar på gården. Som barn var jag ofta där och klappade kossor och åkte hölass, berättar Peter Wretlund.
Vem som var pappa till morbröderna är inte heller klarlagt och den gåtan ingår också i det stora pussel som släktforskarna i Oskarshamn nu försöker lägga.
– På den tiden var det svårt att få barn utan att vara gift så det här pratade man inte om i familjen. Men jag har alltid varit nyfiken på vem min morfar var, säger Peter Wretlund.
– Genom åren har jag försökt ta reda på svaret genom att prata med äldre släktingar. Det finns lite olika teorier men jag har aldrig fått ett tydligt svar.
Efter att släktforskarna Mathias Karlsson, Tomas Karlsson och Yvonne Jerewall Rydberg nu satt tänderna i Wretlunds släktträd är han betydligt närmare sanningen. Vad pusslet visat hittills ska presenteras på träffen den 16 mars.
– Jag fyller år några dagar tidigare och när min fru Carina frågade vad jag önskar mig i present svarade jag att önskelistan toppas av att hon följer med mig på träffen. Även om jag ser fram emot förmiddagen så behöver jag nog allt stöd jag kan få, säger Peter Wretlund och skrattar.
– Det här är okänt vatten för mig.
”Det är ingen överdrift att säga att Peter Wretlund är vårt mest komplicerade fall hittills.”Mathias Karlsson, släktforskare från Oskarshamn
Det är det inte för släktforskarteamet men däremot har uppgiften visat sig vara betydligt mer svårlöst än vad de först trodde.
– Det är ingen överdrift att säga att Peter Wretlund är vårt mest komplicerade fall hittills. Vi jobbar hårt för att lösa gåtan men det finns få fasta hållpunkter vilket gör det svårare att lägga pusslet, säger Mathias Karlsson.
– Ja, jag och brorsan har släktforskat i 30 år men aldrig stött på ett mer svårlöst fall, fyller Tomas Karlsson i.
I höstas var det premiär för föreningens offentliga dna-träffar på stadsbiblioteket. Då kom omkring 55 personer för att lyssna.
– Den här gången tror vi att intresset blir ännu större så vi har hyrt konsthallen för att alla ska få plats, säger Tomas Karlsson.
– Vi lägger stor vikt vid att presentationen ska vara underhållande att lyssna till, det är mycket fakta men vi gör det på ett humoristiskt sätt.
Några delar av resultatet får huvudpersonen reda på i förväg - men inte alla.
– Nej, det är en balansgång där personen ifråga får några pusselbitar men där vi även bjuder på några överraskningsmoment, säger Mathias Karlsson.
Till exempel har Peter Wretlund fått veta att hans biologiska föräldrar är samma personer som han alltid trott och att hans syskon är hans helsyskon.
– Det känns bra. Jag och min pappa Bernt stod varandra väldigt nära så det hade varit svårt att ta in om det hade visat sig att han inte var min biologiska far. Men det hade inte förändrat bilden jag har av min pappa och den relation som vi hade, säger Peter Wretlund.
Under dna-resans gång har han funderat mycket på arv och miljö och varför man ger sig in på att söka sina rötter.
– Det är ju med skräckblandad förtjusning man tar del av resultatet och för min del har det varit avgörande att jag kommer från ett kärleksfullt hem och känner mig trygg och stabil i mig själv. Då klarar man om det dyker upp överraskningar på vägen, säger Peter Wretlund.
– Innan jag gav mig in i det här kollade jag också med mina syskon så att det var okej. Jag ville inte ställa till med något i onödan.
Vad tror du spelar mest roll, arv eller miljö?
– Miljö. Jag tror att man formas av de människor man lever nära. När vi människor lever nära varandra i med och motvind under livets olika skeenden så formar vi varandra väldigt mycket.
Träffen på stadsbiblioteket har fått titeln ”Från riksdagsman till regionråd” då det gömmer sig en riksdagsman i Peter Wretlunds släktträd. Evenemanget börjar vid 11.00 lördagen den 16 mars och är kostnadsfri. Till hösten planeras en ny träff och då är det en kvinna som står i fokus.