En utmanares uppgång och fall
– Jag måste säga att jag blev överraskad när beskedet kom. Vi visste att något var på gång, men inte så här drastiskt. Samtidigt har det länge funnits i tankarna.
– Och jag är förvånad att man inte prövade något annat, som en Gotlandslösning med två olika ledarsidor i annars samma tidning.
Den som säger det är Ulf Carlsson, mångårig reporter, redaktionschef och chefredaktör, som bara med några månaders marginal hann gå i pension innan nedläggningen blev ett faktum. Då hade han jobbat på Östra Småland i 39 år.
Vi träffas i tidningshusets lunchrum en vecka efter beslutet. En trappa ner på redaktionen finns bara chefredaktören Gunilla Persson kvar.
– Många känner att det är ett dolkstick i ryggen, men jag ser det inte riktigt så.
Ulf Carlsson menar att en av de stora anledningarna till att det gick som det gick var A-pressens stora misskötsel av sina tidningar. Bristen på samarbeten mellan Östra Småland, Kronobergaren och Sydöstran som en annan anledning.
– De låg i en gyllene triangel men kunde aldrig samarbeta, det är oförlåtligt, säger han.
Vi pratar om det här med att vara andratidning, att ständigt vara underdog när det gäller både storlek och resurser.
– Men just det, att vara underdog, var själva Östran-andan, säger han.
– Vi ville alltid klå storebror Barometern. Vi hade inte råd att vara räddhågsna, utan slog alltid nerifrån och vågade lite mer, även om det ibland inte blev så bra.
Ulf Carlsson menar att den där uppstickartonenr föddes när legendariske nyhetschefen, redaktionschefen och sedermera chefredaktören Jan G Andersson kom till tidningen 1978. Då gjordes hela tidningen om, man fick nya redaktionslokaler ute på Amerikavägen och en egen, toppmodern tryckpress.
– Då grundlades Östran-andan, säger han och berättar om åren på 1980-talet då alla pilar pekade uppåt. Upplagan ökade snabbt och många nya medarbetare anställdes.
Avgående SSU-basen Lars Engqvist rekryterades som ny chefredaktör efter mångårige Sven Persson. Engqvist anställde i sin tur sin bekant från ungdomsåren i Karlskrona, Jan G Andersson, som då jobbade på Aftonbladet.
Själv beskrev Andersson det som ”ett drömjobb” när han förra året summerade Östra Smålands då 90-åriga historia i den egna tidningen.
Hans programförklaring löd så här: "Vi skulle distansera oss från makthavarna inklusive det socialdemokratiska etablissemanget. De inflytelserika i samhället skulle granskas och ifrågasättas när det fanns fog för det. Samtidigt skulle det finnas en generös ton, men blev vi utsatta för påtryckningar skulle vi inte vika en tum.”
Lars Engqvist stannade bara ett par år, och efter honom blev välmeriterade Berndt Ahlqvist ny chefredaktör.
– Han var inte rädd för någon och vågade kritisera sosseriet, säger Ulf Carlsson.
Samtidigt blev Jan G Andersson motorn i det som skulle bli den nya tidningen.
– Mitt på redaktionen fanns en riktig desk där Janne G tronade på ena kortsidan, minns Ulf Carlsson.
– Han bidrog med professionalism och engagemang, och med sin personlighet. Det var mycket, och rak, kommunikation till oss reportrar.
– Och han kunde fokusera. Det var inte alltid mitt i prick, men det fick vi ta, säger Ulf Carlsson och berättar om när lokalredaktören Bosse Svensson hade nosat upp nyheten att man hittat sprängmedel i en gammal fabrik i Nybro.
– Så vi skrev en hel del, men det tyckte inte det socialdemokratiska kommunalrådet i Nybro om.
– Sluta skriv. Det är negativt för Nybro, sade han.
Det fick Jan G Andersson att i stället göra en hel tidning om bomben.
– Här skulle inga komma och bestämma vad vi skulle skriva. Och absolut inte sossar, sa han.
Här saknas innehåll
Under 1980-talet tuffade framgångståget på. Östra Småland/Nyheterna ökade sin upplaga år för år, och varje gång fotograferades alla medarbetare i ny tröja, men i olika färger.
– Vi var bra på att tala om det, man ska inte underskatta signalvärdena, säger Ulf Carlsson.
Det blev många nya satsningar. Ungdomsbilagan På G med Ia Sellerberg och Malin Fransson. Gunilla Håkansson och Gunilla Persson gjorde artikelserien Tabu. Näringslivsbilagan Affärsliv. För att nämna några.
1990 nådde upplagan sitt max: 25 439 exemplar, med 15 800 för Östra Småland och 9 639 för Nyheterna. Men snart kom sämre tider och upplagan sjönk drastiskt.
– Då var vi tvungna att dra ner och medarbetare fick lämna.
”Annonskollapsen i början av 1990-talet knäckte oss fullständigt”, skrev Jan G Andersson och berättade att tidningen förlorade åtta miljoner kronor på ett år.
A-pressens konkurs 1992 gjorde inte situationen bättre. 1 400 personer på olika S-tidningar runt om i landet berördes och skulderna var väldigt stora. Östra Småland/Nyheterna togs så småningom över av den lokala arbetarrörelsen i form av Östra Smålands Intressenter AB.
– Men vi fortsatte att göra bra tidningar. Jag tänker särskilt på morden på Anna Lindh och Olof Palme. Då var vi med redan på fredagskvällen och kunde dra fördel av att vi hade en egen press, säger Ulf Carlsson.
Upplagan sjönk till 16 500 exemplar vid millennieskiftet, men sedan vände det något. Under de fem första åren på 2000-talet kunde en liten ökning skönjas.
– Vi gjorde en jättebra värvning i Lennart Holmerin som ny chefredaktör, när han blev uppsagd från Barometern. Han kom in med väldigt stor kompetens, vi hade framgångsrika år under hans ledning.
– Och då, precis som alltid, var det kul att vara först med lokala nyheter. Till exempel när vi kunde berätta att Gunilla Sax skulle bli ny chef på Barometern, säger Ulf Carlsson och ler nöjt.
– Och så vann vi en Guldspade.
Det var 2009 som Föreningen Grävande Journalister belönade Nyheternas Lotta Lindqvist för hennes avslöjande reportage om kommunala bostadsbolaget Byggebos affärer i Oskarshamn.
– Det var jag själv som gjorde det. Efter en kurs i grävande journalistik på Fojo började jag undersöka Byggebos ekonomi och begära fram fakturor. Det gick ganska trögt, jag tror det gick till kammarrätten två gånger, berättar hon nu, många år senare.
Lotta Lindqvist granskade bolagets marknadsföring, användning av företagsbilar, bensinkort och bjudresor.
– Det ledde till att de tvingades göra en egen granskning, och både vd:n och styrelsen fick avgå.
Hur kändes det att ta emot Guldspaden?
– Det var väldigt häftigt att stå där som liten landsbygdstidning. Från början visste jag inte ens om att jag hade nominerats, säger Lotta Lindqvist.
Vad var det som drev dig, fick du mycket uppmuntran?
– Nja, det handlade mest om min egen drivkraft att ta reda på vad som hade hänt, men det skapade en bra laganda på redaktionen.
– Och det väckte mycket uppmärksamhet, vi fick många tips efteråt, samtidigt som det ställdes krav, säger hon.
Lotta Lindqvist jobbade på Nyheterna från 1992 till 2013 och är numera biträdande rektor vid Oskarshamns folkhögskola.
– Vi är enda Gota-tidning som har fått en Guldspade, påpekar Ulf Carlsson.
– Och vi nominerades till Årets redaktion.
Men det gjorde väl vi på Barometern också?
– Ja, men vi var först, svarar Ulf Carlsson snabbt.
Frågan är oundviklig. Om det nu var så bra, varför gick det till slut ändå åt skogen?
– Början mot avgrunden var misskötseln av A-pressen. Den kunde ha hanterats mycket bättre och tagits hand om som en stor koncern, men inte ett skit gjordes för att få till samarbete och annat, säger Ulf Carlsson.
– Ändå lyckades vi hålla Östran-andan vid liv, in i det sista.
– Det roligaste var känslan att vi var mindre, men att vi ofta kunde klå vår större konkurrent. När vi blev uppköpta av Gota Media 2010 gick lite av den känslan förlorad.
– Barometern vann kriget, även om vi tilläts att sparka lite i ett hörn.
Nu är både Östra Småland och Nyheterna nedlagda. Det tog bara tre dagar från beslut till sista tidning, den 27 november 2019.
– Det är människorna i den här regionen som är de stora förlorarna, säger Ulf Carlsson.
En trappa ner, på den avfolkade redaktionen, finns Gunilla Persson, chefredaktör sedan 2012. Hon arbetar ett tag till, men känner sig fortfarande omtumlad och tom efter nedläggningsbeskedet, trots att hon fick veta tidigare än de andra medarbetarna. Hon får sista ordet:
– Min uppriktiga önskan är att Barometern-OT nu gör den bästa tidning som de någonsin kan. Att de glänser och briljerar och blir bäst i hela Gota Media.