Annons

Nästan 8 000 personer har giltigt utvisningsbeslut

Tusentals människor i Sverige har utvisningsbeslut men bor kvar hos Migrationsverket.
För den som uthärdar livet i ovisshet tillräckligt länge finns en andra chans. Efter fyra år upphör utvisningen att gälla.
Kalmar/Blomstermåla • Publicerad 22 september 2019
Alyas Ahmadi och Elias Sultani spelar fotboll i Salthäll där många lever med ett utvisningsbeslut.
Alyas Ahmadi och Elias Sultani spelar fotboll i Salthäll där många lever med ett utvisningsbeslut.

Nästan 8 000 personer i Migrationsverkets system har ett giltigt utvisningsbeslut och ska utvisas. Några av dem bor i eget boende, men de flesta bor kvar hos Migrationsverket.

Myndigheten erbjuder ett kontantbidrag på upp till 30 000 kronor för till exempel afghaner och irakier som går med på att återvända frivilligt. I vissa fall kan man också få hjälp att ordna fram id-handlingar.

Annons

Om människor vägrar lämna Sverige frivilligt blir det mer komplicerat.

– Vi informerar personen om att denne har fått ett utvisningsbeslut och att man har möjlighet att överklaga eller lämna landet. De flesta överklagar och när det slutgiltiga beslutet kommer väljer många att rätta sig efter det. Andra gör det inte. Om en person inte följer sitt beslut lämnar vi över ärendet till polisen, säger Kristina Rännar, processledare på Migrationsverket.

Under året har Migrationsverket lämnat över cirka 1 225 utvisningsärenden till polisen. Men att tvångsutvisa människor är dyrt – och inte alltid genomförbart. Barometern berättade på lördagen att många länder vill eller kräver att återvändandet ska ske frivilligt.

– Sverige anser att det är en folkrättslig skyldighet att ta tillbaka sina egna medborgare. Men till exempel Iran hävdar att iranska medborgare väljer själva i vilket land de vill bo. Det är inskrivet i iranska konstitutionen, säger Kristina Rännar.

Andra länder svarar inte, eller har inte resurser nog för att hjälpa till att identifiera personen och utfärda resehandlingar. Det kan till exempel handla om vissa forna Sovjetländer och vissa afrikanska länder.

– Alla länder har inte lika bra resurser och folkbokföringssystem på sina medborgare. Lämnar en person dessutom felaktiga uppgifter angående namn, adress och kanske även medborgarskap blir uppgiften mycket svår.

Läs mer här:

För den som vägrar lämna Sverige och inte kan tvångsutvisas väntar ett liv i utanförskap. Tidsfristen från att ett utvisningsbeslut börjar gälla tills en person måste lämna landet är två eller fyra veckor, berättar Kristina Rännar.

– Sedan skrivs du ut ur vårt mottagningssystem och har inte rätt till boende eller dagersättning.

Personen förlorar också rätten till all sjukvård som inte är akut.

Men barnfamiljer är alltså undantagna. Det går inte att lämna barnen utan försörjning.

Annons

– Handlar det om en barnfamilj så är dom kvar i systemet, men får nedsatt dagersättning. Men är barnen vuxna har de i normalfallet inte rätt till något bistånd.

Därför blir många kvar i systemet i åratal. Och för den som lyckas bita sig kvar i Sverige tillräckligt länge finns en andra chans. Beslutet om utvisning gäller bara i fyra år.

– Efter fyra år preskriberas avslagsbeslutet. Då har man möjlighet att ansöka om asyl på nytt och det blir en ny prövning, säger Kristina Rennar.

LÄS REPORTAGET OM INGENMANSLAND I LÄNET:

Fakta

Asylsökande och utvisade

Inskrivna i Migrationsverkets boenden 1 augusti 2019:

Öppet grundärende: 14 756

Öppet överklagande Migrationsverket: 156

Öppet överklagande till domstol: 12 376

Avslag som inte vunnit laga kraft: 1 696

Återvändandeärende Migrationsverket: 6 691

Återvändandeärende Polisen: 2 683

Beviljade Uppehållstillstånd: 1 768

Övrigt: 3 018

Totalt antal personer: 43 144

Källa: Migrationsverket

Fakta

Utvisningsbeslut

Personer med utvisningsbeslut kan vara inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem eller kan ha skrivits ut (det senare innebär att de inte har rätt till något bistånd).

Aktivt utvisningsbeslut: 5 346

Aktivt utvisningsbeslut, ej överlämnat till polis: 1 662*

Aktivt utvisningsbeslut, har ansökt om verkställighetshinder: 982

Ny prövning efter ansökan om verkställighetshinder: 527

Har gällande inhibition: 4 772**

Totalt: 13 289

*Migrationsverket anser att det finns grund att överlämna personens fall till polis, men bedömer att det inte kan göras utan att hen måste lämna landet frivilligt.

** Beslutet får inte verkställas. Processen kan resultera i ett avslag eller ny prövning.

Källa: Migrationsverket

Fakta

Återetableringsstöd

Återetableringsstöd ges för återvändande till länder där ded på grund av svåra motsättningar har begränsade förutsättningar för återetablering – till exempel Afghanistan, Irak och Somalia.

Vuxna: 30 000 kronor

Barn under 18 år: 15 000 kronor

En familj kan högst få 75 000 kronor.

Källa: SVD

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons