Efter maratondebatt: ”Budget utan besparingar på välfärden”
Mötet skedde på distans för de flesta och antalet ledamöter var reducerade till 31, enligt en överenskommelse mellan gruppledarna för att minska smittspridning. Men det hindrade inte en intensiv och lång debatt, som slutade med att inga av oppositionens 30 yrkanden fick gehör.
– Det här är en budget utan besparingar på välfärden, något som många andra kommuner står inför, inledde kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) budgetdebatten.
Oppositionen med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet gick fram med ett gemensamt budgetförslag där de yrkar på att sänka kommunalskatten, som majoriteten höjde med 80 öre vid årsskiftet, med 40 öre.
– Den skattehöjning som infördes vid årsskiftet var inte nödvändig. Prognosen för i år landar på plus 70 miljoner kronor. Vi kan inte överbeskatta invånare för att lägga pengar på hög, sa oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M).
”Oppositionen anklagar oss för att lägga pengar på hög när det i själva verket handlar om att lägga undan pengar till framtida investeringar.”Matilda Wärenfalk (S)
Tonen var bitvis hård. Oppositionen anklagade majoritetens budgetförslag för att vara negativt och fokusera på arbetslöshet och problem i kommunen, medan majoriteten anklagade oppositionens budgetförslag för att ännu andas bitterhet efter valförlusten 2018.
– Oppositionen anklagar oss för att lägga pengar på hög när det i själva verket handlar om att lägga undan pengar till framtida investeringar. Med Moderaterna vid rodret lånade man så mycket att vi nu riskerar att slå i taket för att få ta nya lån, sa Matilda Wärenfalk.
Oppositionen yrkade också på att kommunen sparar in på politiken bland annat genom att återinföra kvällsmöten i kommunfullmäktige, att det byggs en cykelväg mellan Almérs och brandstationen i Färjestaden och att det byggs en ny skolsporthall i Glömminge.
”Den skattehöjning som infördes vid årsskiftet var inte nödvändig.”Henrik Yngvesson (M), oppositionsråd
Oppositionen med Ulrik Brandén (M) i spetsen argumenterade även för att sälja det kommunala bostadsbolaget, MBAB, till privat företag.
– Jag förstår att oppositionen är uppvaktade av bolag som vill ha hyresrätter i vår attraktiva kommun, sa MBAB:s ordförande Carina Adolfsson Elgestam (S) som vill behålla den politiska kontrollen.
– Jag vill att allmännyttan ska kunna erbjuda bostäder till alla.
Oppositionen försökte också stoppa majoritetens förslag att kommunen hyr in sig i en ny samlingslokal för kommuninvånarna i Ölands köpstad. De vill använda dessa pengar till att pensionärerna får vara kvar i ett upprustat Eken och att Ladan, som majoriteten vill bygga om till pensionärshus, istället blir samlingslokal för kommunens invånare.
– Vi ställer oss inte bakom att kommunen ska hyra in sig hos extern fastighet för dyra pengar när vi har egna lokaler att använda. Vi vill inte heller ta upp arbetstillfällen inom handeln om istället nya butiker skapas i Köpstaden som är ett handelscentrum, sa Nina Åkesson Nylander (KD).
Hon ansåg inte heller att parkeringsplatsen kring Ölands köpstad är en trevlig miljö för exempelvis en 50-årsfest.
– Eken går knappast renovera utan i så fall handlar det om nybyggnation. Men Ladan kan mycket väl utvecklas till ett intressant område för äldre, svarade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per-Olof Johansson (S).
Henrik Yngvesson undrade också vad som hänt med majoritetens satsning på subventionerad kollektivtrafik. Oppositionens förslag om att återinföra gratis kollektivtrafik för ungdomar sommartid avslogs av fullmäktige.
– Vi har avsatt en miljon till pendlarkortet för att vi vill att fler ska åka kollektivtrafik, något som kommer fungera när KLT börjar med smarta kort som går att programmera. Vi ska byta taktik och bli mycket mer effektiva och presentera de tjänster vi vill ha när vi träffar tjänstepersoner och i vår dialog med Region Kalmar län och KLT, sa kultur- och tillväxtnämndens ordförande Per-Olov Johansson (C).
Sverigedemokraterna gick fram med ett eget budgetförslag och gruppledare Jessica Hellman (SD) yrkade bland annat på att behålla nuvarande skattesats, att sälja fjärrvärmeverksamheten samt utreda möjligheterna att bygga simhall i Mörbylånga för 200 miljoner kronor.
Efter åtskilliga debatter, voteringar och reservationer fick majoriteten med Socialdemokraterna, och Centerpartiet med stöd av Vänsterpartiet sitt budgetförslag godkänt.
Fullmäktige beslutade att skattesatsen 2021 blir oförändrad.
Satsningar Budget 2021:
Äldreomsorgssatsning
Lågstadiesatsning (3,3 miljoner till att behålla samma lärartäthet som nu, då statsbidrag försvinner)
Digitalisering
AME - arbetsmarknadsenheten, syfte att minska arbetslösheten
Miljöinspektör
2 nya planarkitekter
Förebyggande insatser mot missbruk, 350 000 kronor
Samlingslokal i Färjestaden, hyreskostnad
Utveckling av ny extern webb
Landsbygdspeng
Inflyttarkampanj
Ung kommunutvecklare
Digitalt utanförskap
1 % - kostnadsuppräkning av verksamheterna
Planläggning Gårdby
Implementering av ny vision och värdegrund
Sedan tidigare finns pengar avsatta för bland annat heltidsresan äldreomsorgen, subventionerad kollektivtrafik, underhåll av cykelvägar, landsbygdsutvecklare, demenssamordnare, förbättrat näringsliv, planläggning Grönhögen och Mörbylånga, anställning av en miljöstrateg och en strateg för social hållbarhet, samt hyra av ny högstadieskola och sporthall i Färjestaden 2021.
Totalt: Knappt 27 miljoner kronor i extra satsningar utöver ordinarie verksamhet.
Källa: S och C med stöd av V, Mörbylånga kommun.
Dessutom beslutade fullmäktige att införa en ny tillitsbaserad styrmodell, efter en intensiv debatt där bland annat Nina Åkesson Nylander (KD) ville att införandet skulle skjutas fram till utredningen av den psykosociala arbetsmiljön i kommunhuset är klar.
Kommunfullmäktige beslutade också att köpa modulerna Älvan som använts till hvb-hem i Mörbylånga för 17,75 miljoner kronor av Mörbylånga bostads AB.
En ny upphandlingspolicy klubbades. I den poängteras vikten av att inköp ska bidra till långsiktig hållbarhet för klimatet och att kommunens pengar bidrar till en cirkulär ekonomi.
Kommunfullmäktige beslutade även om nya taxor för vatten och avlopp, barnomsorg, plan- och bygglov, samt för Eketorps borg, där inträdet ska vara 60 kronor för vuxna under lågsäsong och 100 kronor under högsäsong.