Annons

Oskarshamn och Östhammar får stöd i kärnavfallsfrågan

Oskarshamn och Östhammar har under en tid tryckt på för att regeringen ska fatta beslut i frågan om det använda kärnavfallet.
Nu får de båda kommunerna stöd av landets tre övriga kärnkraftskommuner som alla efterlyser besked från regeringen.
Oskarshamns kommun • Publicerad 3 maj 2021

Det är samarbetsorganet Kärnkraftskommunerna där Oskarshamn, Östhammar, Kävlinge, Varberg och Nyköping ingår, som gått in med en gemensam skrivelse till regeringen. Kommunerna upprepar där Oskarshamns och Östhammars tidigare krav att regeringen ska redovisa en tidsplan för sitt beslut i kärnavfallsfrågan.

I brevet betonas att frågan ska behandlas som ett sammanhållet kärnavfallssystem som även omfattar utbyggnaden av mellanlagret Clab och inkapslingsanläggningen Clink i Oskarshamn.

Kärnkraftskommunerna, som består av av Kävlinge, Nyköping, Oskarshamn, Varberg och Östhammar, trycker nu på för att regeringen ska komma med besked i slutförvarsfrågan.Foto: privat
Annons

”Vikten av ett ett regeringsbeslut kring ett sammanhållet system kan inte nog understrykas. Kärnkraftskommunerna vill understryka kommunernas gemensamma ansvar för säkerheten i de berörda kommunerna. Avsaknaden av ett beslut riskerar att äventyra både säkerheten och elproduktionen vid kärnkraftverken samt landets energisystem”, skriver kärnkraftskommunernas ordförande Margareta Widén Berggren (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Östhammars kommun, och vice ordförande Ann-Charlotte Olsson Stenkil (M), vice ordförande i Varbergs kommun.

Margareta Widén Berggren (S) är förste vice ordförande i Östhammars kommun.Foto: Privat
Ann-Charlotte Olsson Stenkil (M) från Varbergs kommun är vice ordförande i samarbetsorganet Kärnkraftskommunerna som vill att regeringen ger ett besked i slutförvarsfrågan.Foto: Privat

De berörda kommunerna har under våren reagerat över att miljö-och klimatminister Per Bolund (MP) öppnat för att gå emot det kommunala vetot och besluta om att utvidga mellanlagret, innan frågan om slutförvaret är löst.

”Om detta sker är det i så fall första gången en svensk regering går emot ett kommunalt vetobeslut och att detta i så fall sker mot Oskarshamns kommuns vilja. Oskarshamn har i alla år varit tydlig med att mellanlagret i Clab inte får vara en plats för slutförvaring av det använda kärnbränslet”, skriver Margareta Widén Berggren och Ann-Charlotte Olsson Stenkil i brevet till regeringen.

”Vikten av ett regeringsbeslut kring ett sammanhållet system kan inte nog understrykas.”
Margareta Widén Berggren, ordförande i samarbetsorganet Kärnkraftskommunerna.
Johan WinsellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons