Här är familjen Kreugers mest betydande personer
Per-Edward Kreuger (f1820-d1895)
Grundare av P.E Kreuger & Jennings i Kalmar. Byggde upp en betydande förmögenhet. Ledde Emsfors pappersbruk och övertog Fredriksdahls Tändsticksfabrik i Kalmar med sin bror Erik Lorentz Kreuger. Per-Edward är farfar till Ivar och Torsten och på många sätt stamfadern till familjedynastin.
Ernst Kreuger (f1852-d1946)
Son till Per-Edward. Utbildad vid Schartaus handelsinstitut 1870-71. Blev disponent för Fredriksdahls Tändsticksfabrik. Startade sedan Mönsterås Tändsticksfabrik och Kalmar Tändsticksfabrik tillsammans med sin bror Fredrik Kreuger. Ernst är far till Ivar och Torsten Kreuger.
Fredrik Kreuger (f1858-d okänt)
Startade Mönsterås Tändsticksfabrik och Kalmar Tändsticksfabrik tillsammans med brodern Ernst. Flyttade till London på 1880-talet där han upprättade grossitrörelse i tändsticksbranschen.
Ivar Kreuger (f1880-d1932)
Släktens mest berömda person och en av världens mest respekterade finansmän under mellankrigstiden. Född och uppväxt i Kreugerska huset på Kvarnholmen. Tog studenten i Kalmar 1896 innan han lämnade hemstaden för Stockholm där han tog ingenjörsexamen på KTH 1899. Flyttade därefter till USA och reste runt i världen på diverse praktikuppdrag inom byggbranschen.
Ivar återvände till Sverige 1907 och startade då byggföretaget Kreuger & Toll med kompanjonen Paul Toll. Bolaget tog med sig en amerikansk byggteknik i armerad betong som snabbt blev en succé.
Ivar Kreuger hade också betydande roller i familjen Kreugers lokala tändticksimperium i Kalmar. Han var mannen bakom sammanslagningen av fabrikerna i Kalmar och Mönsterås och ombildandet till aktiebolag (den så kallade Kalmartrusten). 1917 sammanförde han hela svenska tändsticksindustrin i ett bolag, Svenska Tändsticks AB. Det bolaget blev grundpelaren i det internationella finansimperium som kom att kontrollera merparten av världens tändsticksproduktion.
Genom åren byggde Ivar upp ett internationellt finansimperium i holdingbolaget Kreuger & Toll. Han hade svenska storbankerna Handelsbanken och Skandinavbanken i ryggen i början och senare utländska banker såsom amerikanska Lee Higginson & co som lånade ut stora summor till enskilda nationer mot att de anlade tändsticksfabriker och skaffade monopol. Ivar Kreuger kunde då se till att priserna på tändstickor steg.
När Kreuger stod på toppen av karriären ingick 200 företag i koncernen och värdet i dagens penningvärde var nästan 1000 miljarder kronor. Efter börskraschen i New York 1929 började imperiet krackelera och Ivar Kreuger fick vända sig till Riksbanken för att få kreditstöd. Men när de utländska bankerna började säga upp lånen hamnade koncernen i akut likviditetskris.
Ivar Kreuger hittades död 12 mars 1932, omständigheterna är inte helt klarlagda. Intill kroppen påträffades en pistol och ett avskedsbrev. En del har dock hävdat att Ivar Kreuger i själva verket blev mördad eftersom han var skjuten i hjärtat och dessutom hade pistolen i vänster hand trots att han var högerhänt. Ivar Kreugers död gjorde att hans imperium rasade och Krueger & Toll gjorde konkurs – en konkurs som blev slutligt utredd först 1941. Förlusterna för bolagen omfattade ett belopp som vida översteg den svenska statsskulden.
I Barometern blev Kreugers död en av 1900-talets stora nyheter. I veckor efter dödsbudet kunde man läsa om reaktionerna lokalt. Många var chockade och att det fanns en tydlig Kalmarkänsla kring familjen Kreuger var alldeles klart.
Ivar Kreugers död var också en stor nyhet i världen. New York Times ägnade exempelvis hela första sidan åt honom med rubriken ”The Match King is dead”. Dödsbudet sände chockvågor över hela världen och tvingade så småningom fram en våg av regleringar av de finansiella marknaderna både i Europa och i USA – regleringar som började avvecklas först med liberaliseringarna på 1980-talet.
Ivar Kreuger var aldrig gift och hade inga kända barn men beskrevs som en kvinnokarl med flera kända relationer. Ett tag dejtade han Greta Garbo men hade ett längre förhållande med Ingeborg Eberth som han bland köpte en lägenhet till i Stockholm. Under de sista åren hade han ett förhållande med sin sekreterare, Karin Bökman. Henne gav han några timmar före sin död ett kuvert innehållande tre 10 000-dollarssedlar.
Ivar Kreugers liv filmatiserades 1998 och sändes som en tv-serie i SVT i regi av Lars Molin och med Johan Rabeaus i rollen som Ivar Kreuger.
Torsten Kreuger (1884-1973)
Yngre bror till Ivar, far till Björn och John. Byggde upp Kalmar Tändsticksfabrik 1907 och blev vd för det sammanslagna bolaget Kalmar-Mönsterås 1912. Torsten var även chef för maskintillverkaren Siewert & Fornander i Kalmar innan han 1914 flyttade till Stockholm och bildade holdingbolaget Industri AB Standard. I det bolaget byggde han, i skuggan av sin bror, upp ett företagskonglomerat med industrier, banker och mediabolag.
Torsten Kreuger blev framför allt känd som tidningskung då han en period ägde Stockholms-Tidningen, Aftonbladet och Stockholms Dagblad. Han byggde för dessa innehav Citypalatset på Normalmstorg. Senare köpte han också Västernorrlands Allehanda. Parallellt jobbade han med Ivar Kreugers tändsticksmonopol i Polen. Torsten grundade Amerikanska banken i Warzawa och blev under en tid polsk generalkonsul i Stockholm.
Naturintresset var centralt och1925 köpte Torsten Kreuger Blå Jungfrun i Kalmarsund och gjorde den till nationalpark. Tre år senare förvärvade han dessutom aktiemajoriteten i Sydsvenska banken i Malmö som gav honom inflytande över flera betydande industrier såsom ASEA och Munksjö.
Han var även vd för Högbroforsens Industri AB i Jämtland som efter Kreugerkraschen gick i konkurs. Torsten blev då stämd och dömdes i tingsrätten för bedrägeri, falsk bokföring samt vårdslöshet mot borgenärer till 3,5 års straffarbete vilket i Högsta domstolen ombildades till ett års straffarbete. Under hela rättsprocessen, 14 månader, satt han häktad men fick endast sex månader avräknade på straffet som han avtjänade på Långholmen. Samtliga hans tillgångar konfiskerades.
Torsten Kreuger ägnade stor del av sitt senare liv åt en kamp mot Handelsbanken, familjen Bonnier och arbetarrörelsen som alla ansågs bidragit till Torsten Kreugers fall. Det sista försöket att rentvå sig själv gjordes 1960 med hjälp av advokat Henning Sjöström. Dock avslogs ansökan.
Torsten Kreuger har även skrivit en bok om sin berömde bror och drev i den tesen att Ivar Kreuger blev mördad i Paris. Torsten Kreuger utpekades också för att ha haft nazistsympatier under kriget.
Han var gift tre gånger, först med läraren Elsa Anne Cecilia Tamm (1913-34), sedan med Mimmi Nobel (1934-38) och till sist med Diana Blanchflower Hedberg som han levde med fram till sin död 1973. Torsten fick sju barn – Carl, Britta, Inga och Disa i första äktenskapet samt Björn, Sten och John i det sista.
Björn Kreuger (1942-1999)
Son till Torsten. Stort naturintresse. Rörde sig i kungliga kretsar under många år och var själv en av Carl XVI Gustavs närmaste vänner. Döttrarna Caroline och Charlotte är goda vänner till kungafamiljen i dag. Björn Kreuger dog i cancer 1999.
John Kreuger (1945-)
Son till Torsten.
Läs om honom här: