Staten vill att domstol avslår inmutades protest
Bara i det område som kallas Blåsmålen 1, och innefattar ett stort grönstensområde väster om Virserum och en bit in i Jönköpings län, har dryga 60-talet markägare skrivit under ett överklagande till förvaltningsrätten i Luleå.
Man överklagade Bergsstatens godkännande av ett undersökningstillstånd och i ett yttrande från myndigheten till förvaltningsrätten vidhåller man sitt beslut.
Bergsstatens jurist John Krispinsson menar att markägarna överreagerat.
– De klagande verkar ha uppfattat bergmästarens beslut om undersökningstillstånd mer långtgående än vad det i själva verket är. Ett undersökningstillstånd innebär bara ensamrätt till undersökning inom ett visst område och en företrädesrätt vid en eventuell senare ansökan om utvinning.
John Krispinsson understryker att det tillstånd som godkänts inte alls drabbar markägarna.
– Tillståndet ger inte någon rätt att påbörja arbeten som kan skada eller göra intrång hos fastighetsägare. Innan ett sådant arbete får påbörjas krävs att det upprättas en arbetsplan och att sakägarna fått information om denna. Sakägarna har då möjlighet att lägga fram invändningar mot arbetsplanen.
Enligt Bergsstaten har man hittills fått in 119 överklagande från markägare i de tre småländska länen.
Som vi tidigare berättat, är Blåsmålen 1 bara ett av flera inmutade områden som berör Hultsfreds kommun.
Undersökningstillstånd har också getts för ett stort område öster om Virserum och ett i sydvästligaste delen av kommunen.
– Bergsstaten försöker gjuta olja på vågorna för att lugna oss, men missar själva poängen i det hela, säger markägaren Carl Samuelsson, en av många inom området Blåsmålen 1 som känner sig kränkt av inmutningen.
– Om man hittar något i berggrunden, kommer man att gå vidare. Då är vi rökta. Med de lagar som finns i Sverige har markägaren ingen makt alls när det verkligen gäller.