Annons

Nu startar bygget av högstadieskola

Efter över tio år av diskussioner och överklaganden startar nu bygget av en kommunal högstadieskola i Färjestaden. På onsdagen togs första spadtaget till skolan som ska starta hösten 2021.
Färjestaden • Publicerad 11 september 2019
Här intill Färjehallen ska Färjestadens nya kommunala högstadieskola börja byggas. Utbildningsnämndens ordförande Håkan Lindqvist (S) fick ingen spade, men det fick kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S), Håkan Stjernqvist, vd Dynacon som ska bygga åt Jesper Thiman från P&E Invest som ska förvalta, samt barn från klass 5 på Smaragdskolan.
Här intill Färjehallen ska Färjestadens nya kommunala högstadieskola börja byggas. Utbildningsnämndens ordförande Håkan Lindqvist (S) fick ingen spade, men det fick kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S), Håkan Stjernqvist, vd Dynacon som ska bygga åt Jesper Thiman från P&E Invest som ska förvalta, samt barn från klass 5 på Smaragdskolan.Foto: Pia Olofsson

Färjestaden kommer då att ha tre högstadieskolor. Östra skolan med elever från förskoleklass till årskurs 9 startade tidigare i höst 2019, och Ölands friskola med bara högstadium har funnits sedan 2002.

– Det här är ett spadtag som kanske borde tagits för länge sen, kanske redan för 30-40 år sedan när norra kommundelen började växa. Men bättre sent än aldrig, sa kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).

Annons

– Vi har flera skolor i Mörbylånga kommun och det är bra med alternativ. Det här spadtaget är också en symbol för att vi ska satsa på att bygga om Skansenskolan, sa hon.

Klass 5 från Smaragdskolan intill hade också bjudits in med spadar. En av dem, Freja Bäckström, tror att hon kommer att gå på högstadieskolan när den är färdig om två år.

– Jag hoppas såklart att många av er väljer att gå i den här skolan, sa Mörbylångas skolchef David Idermark som tackade eleverna som fick ta med sig spadarna hem.

Skolan kommer också att få en ny idrottshall trots att den byggs precis intill Färjehallen.

– Färjehallen är byggd för bollsport och vi behöver en undervisningshall. Dessutom har idrottstimmarna ökat, sa David Idermark och utvecklingsledare Ylva Tinnert Gelebo från utbildningsförvaltningen.

Det är P&E Invest, som vann kommunens upphandling, som ska äga och förvalta skolan och deras underentreprenör Dynacon som ska bygga. Skolan ska stå klar i maj 2021 är planen. Sedan hyr Mörbylånga kommun skolan enligt ett hyresavtal.

Idrottshallen kommer att byggas av kommunen själv och investeringen ska med i budget för 2020.

Mörbylånga kommuns skolchef David Idermark och mark- och exploateringschef Bengt Johansson är nöjda när det försenade skolbygget äntligen ska komma igång. Första spadtaget för ny kommunal högstadieskola intill Färjehallen i Färjestaden. Platsen för bygget har varit klar länge med detaljplan, och till och med arkeologisk utgrävning.
Mörbylånga kommuns skolchef David Idermark och mark- och exploateringschef Bengt Johansson är nöjda när det försenade skolbygget äntligen ska komma igång. Första spadtaget för ny kommunal högstadieskola intill Färjehallen i Färjestaden. Platsen för bygget har varit klar länge med detaljplan, och till och med arkeologisk utgrävning.Foto: Pia Olofsson

Ett skäl till att det dröjt så länge för ett högstadiebygge i Färjestaden är politikernas oro för hur det ska gå med Skansenskolan i Mörbylånga, som varit kommunens högstadieskola i decennier.

Tidigare i veckan kom därför beskedet att även Skansenskolan ska byggas om, men först om två år när det kommunala högstadiet i Färjestaden står klart. Klart är att skolan i Mörbylånga kommer att få färre elever.

Den nya högstadieskolan byggs för 360 elever. Skolchef David Idermark är inte orolig för att den inte kommer att fyllas, åtminstone inte på sikt då många förskolebarn fyller på i Färjestaden.

Annons

– Det byggs mycket häromkring. Vi måste dessutom ta höjd för om inga elever vill gå på friskolorna, då måste kommunen kunna ta emot eleverna.

Kommunen vill inte heller bygga en för liten skola, betonar kommundirektör Ann Willsund.

Tidigare kommunalrådet och numera oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M) fick inte vara med vid första spadtaget men han ville ändå vara på plats.

– Jag har jobbat med det här i tio år. Det känns bra att det nu blir en skola, sa han.

Fakta

Många turer för kommunal högstadieskola i Färjestaden

2008: S-motion om nytt högstadium i Färjestaden röstas ned.

November 2009: Moderat Sven Stensson (M) säger att en ny 6-9-skola i Färjestaden är nödvändigt. M lämnar in en motion. S lämnar också in en motion om högstadium.

Mars 2010: Gerd Åstrand (C) röstar i skolnämnden mot en ny högstadieskola i Färjestaden och betecknar det som ”ansvarslös politik”.

Maj 2010: Kommunstyrelsen har uppe motionerna om högstadieskola och röstar för dem. C, KD och FP reserverar sig.

Juni 2010: Kommunfullmäktige debatterar motionerna, beslutet blir återremiss. FP vill ha extern utredning av skolorganisationen, något som röstas ned i fullmäktige.

November 2011: Beslut i kommunfullmäktige om högstadieskola i Färjestaden som ska stå klar 2015.

2012: Politikern Johan Gustafsson aviserar att han vill bygga en ny friskola, Klaraskolan för F-6 i Färjestaden för upp till 250 elever. Friskolan Östra skolan lämnar in ansökan om att bygga för F-9.

December 2012: Arbetsgruppen för skolorganisationen lägger ett förslag om att göra om Färjestadens skola till högstadieskola – en följd av nya friskolan Klaraskolan.

April 2013: Kommunstyrelsen säger nej till båda friskoleföretagen. Klaraskolan drar tillbaka sin ansökan hos Skolinspektionen. Östra skolan får i maj 2016 klartecken av inspektionen.

Augusti 2013: Mörbylånga kommun beslutar att bygga en ny F-6-skola i Färjestaden. Och att frågan om högstadieskola skjuts upp.

November 2014: Kommunfullmäktige beslutar att bygga nytt högstadium vid Färjehallen i Färjestaden.

November 2015: Debatt om högstadiebygget i kommunfullmäktige S, V, MP och SD uttrycker tveksamhet mot kostnaderna. C yrkar att planerna stryks. Förslaget röstas ned.

Juni 2016: Beslutet att högstadiet skulle vara klart 2015 har redan skjutits upp ett par gånger. Nu skjuts det upp till 2018. Krav på konsekvensbeskrivning för Skansenskolan i Mörbylånga.

September 2016: Kommunfullmäktige beslutar att låta extern aktör bygga en högstadieskola som kommunen ska hyra. C, MP och SD reserverar sig.

Oktober 2016: Detaljplan för högstadiet är på gång. Den vinner laga kraft hösten 2017.

September 2017: Upphandling av högstadieskola från extern byggare och ägare inleds.

December 2017: NCC tilldelas upphandlingen.

Januari 2018: Hansa Bygg överklagar upphandlingen, som dras tillbaka och görs om.

7 september 2018: Nu tilldelas P&E Invest upphandlingen att bygga och hyra ut ny högstadieskola i Färjestaden. Fyra bolag lämnade anbud och P&E Invest fick högst poäng och näst högst poäng fick Hansa Bygg.

17 september 2018: Hansa Bygg överklagar. Hansa Byggs jurist hävdar att Mörbylånga kommun inte följt lagen om offentlig upphandling då vinnande anbud inte skickat med egenförsäkran, ESPD, för alla sina underleverantörer.

10 december 2018: Förvaltningsrätten går på kommunens linje och avslår överklagan. Hansa Bygg överklagar så småningom till kammarrätten.

18 juni 2019: Kammarrätten avslår Hansa Byggs överklagan. Ett beslut som vann laga kraft i sommar och den nya skolan kunde beställas.

Hösten 2019 startar nybyggda Östra skolan högstadieklasser i Färjestaden. Sedan 2002 har Ölands friskola med cirka 160 elever högstadium i Färjestaden.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons