Christian Gustafsson: Christian Gustafsson: ”Arenans placering kan bli en infekterad fråga – som följer med in i valrörelsen”
För bara ett drygt år sedan fanns inga investeringsbudgetpengar avsatta för ens en upprustning av Be-Ge Hockey Center.
Ett år senare står den här 166-åringen till stad här med ett nyklubbat beslut: det ska byggas en ny arena för evenemang i allmänhet och ishockey i synnerhet.
Fem partier säger ja till ny arena: Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Centern ville att frågan skulle utredas innan beslut togs. Vänsterpartiet säger nej, vilket är smart. Som enda nej-parti finns här många röster att vinna.
Hur som helst. Efter att ha stampat på stället i åratal visas plötsligt sällan skådad handlingskraft från de politiker som ofta får sig till livs att de är sidledspassande och ickeprogressiva.
Kan det ha med valet att göra, måntro?
Låt oss återkomma till det.
Nu har vi i alla fall ett inriktningsbeslut. Det är vad det låter som. Ett beslut om i vilken inriktning ett beslut ska fattas.
Den troliga gången är följande: En styrgrupp med tjänstemän tillsätts av kommundirektören. Deras enda uppgift blir att hitta en lämplig plats att bygga på. Det är nämligen det allt hänger på. Så länge det inte finns någon plats kommer projektet inte framåt.
När en plats väl är vald är den tänkt att klubbas på kommunfullmäktige i juni.
Det riskerar dock att bli rörigt.
Alla partier kommer ha sin egen syn på val av plats, alla kommer driva sin linje. Pandoras ask är öppnad.
Liberalerna har föreslagit gamla soptippen, Sverigedemokraterna har pekat ut fotbollsplanen på Arena Oskarshamn. Moderaterna föredrar "någonstans på nuvarande arenaområde". Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har ännu inte slagit fast någon plats. C tvekar och V säger nej.
Med tanke på mandatfördelningen i den relativt svaga majoritet som råder, så finns heller inga givna lösningar. Säg att – hypotetiskt – Moderaterna (åtta mandat) ansluter till Sverigedemokraternas (nio) förslag, då är det 17–17 gentemot sossarna.
Dessutom är sprickan mellan S och M uppenbar. S höll sin berömda arenapresskonferens utan att ta med sig M, varpå M-bossen Lucas Lodge ilsknade till. ”Det kom som en liten chock att de gick ut med det själva”.
Arenafrågans storlek, folklighet och genomslagskraft gör den till ett utmärkt slagträ att gå till val på. Här finns väljare att vinna.
Tror ni till exempel att Sd kommer kampanja för sin "Bygg arenan på Idrottsparken"-linje?
You bet.
När vi är framme vid kf-beslut i juni är det bara tre månader till valet. I juli och augusti hålls inget kommunfullmäktige och det i september brukar ställas in valår.
Ponera att en plats väljs på kf i juni. Ponera vidare att vi står med helt andra majoritetsförhållanden efter valet. Känner man politiker rätt – i synnerhet ett valår – så kommer de klamra sig fast vid sina egna alternativ. Risken för trilskande och tjäbbel är uppenbar.
När det är dags för val har man inte hunnit sparka i gång detaljplaner eller planarbeten, än mindre bygglov och anbud. Ett worst case-scenario är således att en eventuellt ny majoritet tar över den 15 oktober, river upp beslutet och helt sonika väljer en ny plats.
Det är kanske inte troligt, men risken för en utdragen process finns.
Då är det ishockeyn och IK Oskarshamn som är förlorarna.
Kriterierna för platsen är: centrumnära, att det ska gå hyfsat fort och att den ekonomiska kalkylen går ihop.
De sex platser som är aktuella i dagsläget är: södra E22-infarten, Kronoparken (sjukhuset), Idrottsparken/Arena Oskarshamn, Tennisklubben/Arena Oskarshamn, gamla soptippen och Liljeholmen/Ernemar.
Alla har sina utmaningar.
Vi kan direkt avskriva södra E22-infarten.
Arena Oskarshamns-alternativen medför ganska stora merkostnader. Antingen måste verksamheten för fotboll/friidrott/bandy eller tennis flyttas. I tennisalternativet finns även fornlämningsproblematik och detaljplanen måste delvis ändras. Dessutom sägs det att nuvarande konstgräsplan vilar på gammal sjöbotten.
Vad det gäller Liljeholmen krävs ett stort saneringsarbete (130-miljonersklassen) efter gamla kopparverket. Möjligen går det att bygga på andra sidan Gröndalsgatan och komma i gång snabbare. Det måste dock utredas och trollas fram detaljplan. Även gamla soptippen kräver omfattande sanering.
Kronoparken har varit ett tänkbart huvudalternativ, men är nu i stället en plats som "inte utesluts". Problemen är många i form av våtmarker, besvärlig terräng och att en ny detaljplan blir en utmaning. Risken är stor att processen drar ut på tiden.
Som ni ser – inget av alternativen är smärtfritt.
Med tanke på all problematik kring föreslagna placeringar, skulle jag vilja kasta in två alternativ från sidan, som skulle kunna bli snabbspår i ekvationen. Möjliga eller inte, jag vet inte. Men åtminstone inte omöjligare än något av presenterade alternativ.
• Nuvarande ishallsparkering/gamla Jysk. Kommunen äger marken och planen var att placera en fullstor träningshall på Ängsknarren/gamla Jysk. En ny detaljplan för området har tagits fram – just i syfte att skapa yta för en ishall, även om den i det här läget bara tillåter bygge med 3 200 kvadratmeter och har en maxnockhöjd. Gällande parkering skulle det gå att lösa med antingen en stor pendlarparkering på gamla soptippen eller att nyttja exempelvis Biltemas parkering. Kan kopplas samman med Be-Ge Hockey Center och mer centralt kan en arena inte ligga.
• Fredriksbergs IP. Där Rödsle BK i dag har sin verksamhet. Det är kommunens mark och detaljplanen bör, eftersom det är den verksamheten som bedrivs, tillåta idrott. Att flytta på två gräsplaner och en liten klubbstuga är en smal och billig sak jämfört med jätteprojekten att flytta fotboll, tennis och friidrott. Ny infrastruktur krävs, men det är ett överkomligt hinder. Inte tillräckligt centralt, säger någon? Nja. Jag skulle säga att det är ungefär lika centralt som Kronoparken och mer centralt än Liljeholmen. Enligt Google Maps tar det 15 minuter att gå de 1,3 kilometerna från Ninos – om vi ska ta IKO-supportrarnas stamställe som utgångspunkt – till Fredriksbergs IP.