Nya pengar räddar välfärden i länet
1. Hur kommer det nya förslaget till kommunala utjämningssystemet kommer att påverka din kommun/regionen?
2. Hur skulle invånarna märka av att kommunen/regionen får mer pengar? Ge gärna exempel på satsningar som kan bli verklighet.
Henrik Bokor (S), Torsås:
1. Det nya utjämningssystemet är nödvändigt för att Torsås ska klara följa med i utvecklingen, klara våra åtaganden och vår ekonomi under de närmaste åren. Förändringen i utjämningen gör att vi inte kommer behöva höja skatten i närtid. Men jag inte sett några nya siffror på vad det ger för oss.
2. Vi kan undvika drastiska besparingar, fortsätta utveckla lokaler och verksamheter. Torsås invånare kommer märka av en förändrad utjämning genom en fortsatt hög utvecklingstakt och framtidstro i kommunen.
Anders Johansson (C), Mönsterås:
1. Det här är en välbehövlig och efterlängtad reform som ger större rättvisa mellan landets kommuner. Enligt de beräkningar vi fått så innebär det cirka 10 miljoner extra för Mönsterås kommun.
2. Vi tog redan i juni rambudgeten för 2020. I samband med det blev vi tvungna att besluta om en skattehöjning för att möta de ökande behoven inom framförallt barn- och äldreomsorgen samt inom skolan. Vi har inte vågat räkna in de extrapengar som eventuellt kommer genom förändringarna i det kommunala utjämningssystemet i budgeten för 2020.
Johan Persson (S), Kalmar:
1. Kalmar tappar cirka åtta miljoner. Detta beroende på att vår skattekraft ökat. Verkar dock bli införanderegler vilket gör att det ej blir full effekt direkt.
2. Vi står bakom förslaget. Rimligt att kommuner som växer och går bra är med och bidrar till kommuner som har det tuffare.
Lars Rosander (C), Hultsfred:
1. För Hultsfreds kommun skulle det preliminärt innebära ett utökat stöd med 24 miljoner kronor.
2. Vi står inför ett budgetläge 2021 där vi ser att kostnaderna ökar men att intäkterna inte ökar i motsvarande takt. En förändring av skatteutjämningssystemet är nödvändigt för att kompensera ojämlikheter mellan kommunerna. För vår kommun skulle det innebära att vi inte behöver skära ner på budgeterna för våra verksamheter i samma omfattning, där socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen utgör nästan 80 procent av den kommunala verksamheten.
Andreas Henriksson (S), Region Kalmar län:
1. Ännu är inte alla parametrar uppdaterade och vi vet i dagsläget inte den slutliga fördelningen. Men när förslaget presenterades i slutet av 2018 handlade tillskottet om 748 kronor per invånare. Regionen har omkring 245 000 invånare och med reservationer kan det när förändringen är fullt genomförd handla om cirka 170 miljoner kronor.
2. Region Kalmar län kommer få ökade resurser med förslaget. Tillskottet behöver användas för att förbättra och säkerställa en hög tillgänglighet och kvalitet i sjukvården. Det handlar bland annat om att finansiera nya och effektivare behandlingsformer, läkemedel och omställning till mer av nära vård.
Ilko Corkovic (S), Borgholm:
1. Det här är en oerhört efterlängtad reform. Om den blir verklighet skulle det vara väldigt positiv för Borgholms kommun. Vi skulle få omkring tolv miljoner kronor, det motsvarar två procent av hela vårt resultat.
2. De här pengarna behövs för att vi ska kunna göra viktiga satsningar inom våra kärnverksamheter. Får vi tillskottet kommer pengarna att användas inom äldrevården, omsorgen och skolan. Jag talar om nödvändiga satsningar vi idag inte har pengar till.
Anders Erlandsson (S), Oskarshamn:
1. Oskarshamn har inte fått några uppgifter om vad det nya förslaget skulle innebära för förändringar för oss.
Matilda Wärenfalk, Mörbylånga:
1. Enligt utredning skulle Mörbylånga kommun enligt det nya systemet få ytterligare 99 kronor/invånare dvs ca 1,5 mnkr ytterligare i intäkter.
2. Det finns såklart många satsningar som vi politiker skulle vilja se, men först och främst handlar det om att värna våra kärnverksamheter - skola, vård och omsorg - från ytterligare besparingar.
Dan Nilsson (S), Västervik:
1.Vi har inte fått något detaljerat underlag så jag kan i dag inte säga vad utfallet blir för Västerviks kommun, jag hoppas få besked om detta i oktober
Christina Davidson, Nybro:
1. I den beräkning vi fick i våras när förslaget gick ut på remiss redovisas att Nybro som idag betalar in till systemet med en avgift på 1081 kr/invånare, får med det nya förslaget ett bidrag på 156 kronor/invånare, en skillnad på 1 237 kr/invånare. Totalt ca 25 miljoner kronor.
2. Det kommer att bidra då vi vet att vi får ökade kostnader för kommunens verksamheter framför allt inom äldreomsorg, skola och barnomsorg.
Stihna Johansson-Evertsson (C), Högsby:
1. Vi skulle förhoppningsvis kunna slippa höja skatten om vi kan hålla vårt invånarantal. Vi slipper stora besparingar och kan istället fokusera på ett utvecklingsarbete med de ramar vi har. Högsby kommun skulle få cirka 16,5 miljoner kronor om förslaget blir verklighet.
2. Vi är under finansierade i de budgetar vi har i plan och de har byggt på att dessa pengar kommer eller att vi varit tvungna att göra stora besparingar dvs försämringar i service och kvalitet. Dessa pengar kommer ”bara” betyda att vi kan behålla nivån och kvalité i vårt arbete. Särskilt gäller detta hemtjänst, äldreomsorg och räddningstjänst där vi hade fått göra strukturera ändringar för att hålla budget.
Ingela Nilsson Nachtweij (C), Vimmerby:
1. Det ger oss lite mer resurser 2020. Förslaget är 367 kronor per invånare och eftersom vi har 1 564 invånare så ger det 5,8 miljoner för budgetåret 2020.
2. Prognosen för innevarande budgetåret är negativ så i dagsläget kan vi inte lova några satsningar utan det blir sannolikt uteblivna effektiviseringar tack vare detta förslag.
Johan Jonsson (C), Emmaboda:
1. Emmaboda kommun får cirka 6,7 miljoner. En höjning av kostnadsutjämningen, från dagens 591 kronor/invånare till 1 300 kronor/invånare. Nettoeffekten för kommunen blir cirka 5 miljoner kronor.
2: Spekulationer om eventuella satsningar avstår jag ifrån. Innan det är värt att tänka tanken vill jag se pengarna.