Fallfärdigt slakteri allt farligare plats
Håkan Hermansson är en av de som, tillsammans med hustrun Carin Hermansson, brukar promenera förbi och skaka på huvudet vid åsynen.
– Det finns snart inte ett enda helt fönster i byggnadskomplexet, säger han. Och på de öppna ytorna inne på tomten är björkskogen på väg in. Ibland står dörrarna pip öppna in också vilket uppenbarligen har lockat ungdomar hit. Det är mycket klotter på väggarna, till exempel, och tittar man in genom fönstret ser man att allt är en enda röra.
Håkan Hermansson påpekar att byggnadernas ständiga förfall kan leda till att något tråkigt inträffar.
– Området har blivit en säkerhetsrisk som jag tycker myndigheterna borde engagera sig i litet tydligare. Jag skrev litet på Facebook om hur illa läget är och fick många kommentarer från andra Hultsfredsbor som också tycker att området blivit en skamfläck.
För Carin Hermansson känns det litet extra olustigt att stå vid slakteriets gamla kontorsdels krossade rutor.
– Jag brukade jobba här inne på 1970- och 1980-talet, säger hon. Det var ett av de bästa jobb jag någonsin haft. Därför känns det som ett styng i hjärtat att se hur det ser ut nu.
Räddningschefen Michael Hesselgård jobbade själv på slakteriet när Scan KLS nedläggningsbeslut kom 1999. Nu har han en helt annan roll i sammanhanget.
– Men det känns litet märkligt att se sin gamla arbetsplats bli alltmera fallfärdig. Tyvärr har området verkligen blivit en säkerhetsrisk då det är mycket barn som springer omkring här och tycker det är spännande. Det finns också tecken som tyder på att uteliggare har övernattat i lokalerna och kanske även tiggare.
– Men som räddningschef kan jag inte göra så mycket. Det är mera en fråga för miljö- och byggnadsförvaltningen. Problemet är bara vem man ska ge ett eventuellt föreläggande, eller döma ut viten, till. Turerna kring vem som äger fastigheten har varit många och luddiga.
Enligt kommunalrådet Lars Rosander (C) förvärras det juridiska läget av att den som just nu äger fastigheten inte har hämtat ut sin lagfart.
– Ägaren ska vara en man från Jordanien, som numera är bosatt någonstans i Mellaneuropa, säger han. Men lagfarten är skriven på KLS Livsmedel Ekonomisk förening och den sattes i likvidation redan 2012. Läget är komplicerat och kommunen har svårt att agera i detta.
– Vi kan bara hoppas på att ägaren löser in lagfarten och gör något vettigt med fastigheten.