Beslut: Så stor blir höjningen av va-avgiften
Det blir en höjning på fem procent för den fasta va-avgiften och tio procent för den rörliga delen. För en normalvilla som förbrukar 150 kubikmeter vatten per år innebär detta en ökad kostnad på drygt 80 kronor i månaden, enligt kommunen.
Avgiftshöjningen gäller alla som är inkopplade på det kommunala vatten- och avloppsnätet, även fritidshusboende.
– Dagens avgifter är för låga. Vatten måste erbjudas oavsett vilka förutsättningar som finns, kommuner med låg befolkningstäthet och längre avstånd får högre kostnader. Därför blir det högre kostnad för vatten och avlopp i Mörbylånga, sa Per-Olov Johansson (C), ordförande i kultur- och tillväxtnämnden med ansvar för vattnet.
Fem år av investeringar i vattenverk och ledningsnät och framtida investeringar på gång gör att va-avgiften som ska vara självfinansierande måste höjas enligt förvaltningen.
Mörbylånga kommun ligger högst eller bland de högsta i länet vad gäller va-avgift och anslutningsavgift till det kommunala va-nätet, berättade ekonomichef Åsa Bejvall.
Claus Zaar (SD) ställde frågan om det fortfarande är företag som får rabatter i va-taxan, eller om det är samma som gäller för alla.
Svaret från Per-Olov Johansson är att campingar, lantbrukare och företag där Guldfågelns slakteri är störst har rabatter på avgiften. Dessa avtal ska omförhandlas under hösten. Och dessa avtal ligger utanför måndagens beslut, betonade han.
Liv Stjärnlöf (M) och Agneta Stjärnlöf (M) ifrågasatte kommunens rabatt på va-avgift till Guldfågelns slakteri.
– Var fjärde liter vatten i kommunen används av Guldfågeln. De har ju subventionerat pris. Går det att få fram siffra på hur mycket extra vi betalar för att de ska få subventionerat pris, undrade Agneta Stjärnlöf.
– Vi ska ta fram siffra, men först efter förhandlingar i höst. Det vi diskuterar i dag är det som är inom verksamhetsområdet och där ingår inte Guldfågeln, sa Per-Olov Johansson.
Monica Orthagen (MP) ifrågasatte varför bra dricksvatten ska användas till att spola toaletter och vattna gräsmattor.
– Vi i Miljöpartiet ifrågasätter att vi i stort sett ska skänka bort processat dricksvatten.
Svaret från va-chef Jens Olsén är att detta är något branschen diskuterar, men att det är svårt med de system som finns i dag.
– I branschen talas det om att det vore billigare att sänka kvaliteten på vattnet vi producerar och att låta folk köpa dricksvatten på flaska, men det blir nej. Folk vill gärna duscha i dricksvatten, säger han.
Kommunfullmäktige beslutade också att godkänna grönstrukturplan och planprogram för Färjestaden, som i sin tur gör att detaljplanearbete och så småningom efterlängtade byggprojekt kan komma i gång.
Dessutom blev Öland en kommun återigen på ropet, några månader efter att folket sa nej till en sammanslagning i maj. Fullmäktige beslutade att kommundirektörerna ska se över samarbetsmöjligheter mellan de båda Ölandskommunerna till september då en sammanslagning ”tills vidare inte är aktuell”. Efter några turer fram och tillbaka fick Carl Dahlin (M) och Liv Stjärnlöf (M) bort raderna ”tills vidare" – en onödig brasklapp när invånarna så tydligt sa nej, menade de.