Nya simhallen kan hota fridlysta arter
Hösten 2016 beslutade kommunfullmäktige att det ska byggas en ny simhall i Snurrom. Sedan dess har turerna varit många. Planen är att bygget ska vara färdigt år 2022, men när länsstyrelsen nu uttalat sig kring kommunens plan för området står det klart att man ser en hel del brister. Bland annat menar man att den bifogade trafikutredningen är ”missvisande” och ”till större delen inte relevant”.
– Utredningen är framtagen för att visa den framtida tänkta utbyggnaden av Norra Staden och visar egentligen inte hur trafiken till och från den tänkta badanläggningen ska gå till. Man tar även höjd för 7000 bostäder i området men har tidigare pratat om 10–12 000, så siffrorna stämmer inte, säger Ted Kransby, planarkitekt på länsstyrelsen.
Det saknas också en tydlig plan för hur kollektivtrafiken till området ska ske, samt hur barn och unga ska kunna ta sig till och från anläggningen på ett tryggt sätt. I den liggande planbeskrivningen menar kommunen att drygt 200 cykelplatser och 250 parkeringsplatser ska anordnas, samt att 20 bussar dagligen ska trafikera området. Utöver det tillkommer varutransporter, färdtjänst och skolskjutsar. Merparten av denna trafik korsar den planerade gång- och cykelvägen – vilket gör att besökare som kommer på cykel eller till fots blandas med motorfordonen. Länsstyrelsen efterfrågar skisser på hur all denna trafik ska rymmas inom en yta som de anser vara ”en liten del av planområdet”.
– Jag skulle vilja se att man visar tydligt hur man ska lyckas med det, med tanke på hur många trafikrörelser det handlar om. Man måste även klara av att separera trafiken så att barnfamiljer inte behöver vistas bland varutransporter, säger Ted Kransby.
Men det är inte bara trafiken som lämnar länsstyrelsen med obesvarade frågor. Det finns nämligen minst två fridlysta växt- och djurarter i området – plattlummer och backsvala. Vad gäller växten plattlummer så kan länsstyrelsen konstatera att arten kommer påverkas av bygget, varpå de efterfrågar en grundligare genomgång av konsekvenserna. Gällande backsvalan vill Ted Kransby se en beskrivning av möjliga skyddsåtgärder för att se till att fågeln kan vara kvar även när simhallen står färdig.
– Det behöver inte betyda att platsen är omöjlig för en simhall. Däremot måste man precisera hur man ska göra.
Enligt Eva Brynolf, avdelningschef för tillväxt och miljö på länsstyrelsen, är den här typen av synpunkter inget ovanligt i det här skedet av planeringen.
– Det här är bara ett så kallat samrådsyttrande och det pågår en dialog med kommunen. När vi sen kommer fram till granskningsskedet blir det skarpt läge om våra synpunkter inte är tillgodosedda, säger hon.
Hur lång tid det tar innan man når det skedet är helt upp till kommunen, säger Eva Brynolf. De avgör själva om och när de vill göra eventuella kompletteringar.
– Om de har bråttom med detaljplanen jobbar de ganska snabbt.