Annons

Stekhet arbetsmarknad för lärare drabbar elever

Det är lärarnas marknad och många byter kommun för att få upp sin lön. ”Det gynnar löneläget för våra lärare men elevernas kunskaper blir lidande i lärarlöneracet”, säger Fredrik Blad.
Nybro • Publicerad 17 januari 2018
”En attraktiv marknad för lärare gynnar inte alltid kunskapen hos våra elever. Med en ny kollega blir arbetsbelastningen större jämfört om jag haft samma kollega i tre år. Viss omsättning är bra men inte för mycket”, säger Lärarförbundets ordförande Fredrik Blad.
”En attraktiv marknad för lärare gynnar inte alltid kunskapen hos våra elever. Med en ny kollega blir arbetsbelastningen större jämfört om jag haft samma kollega i tre år. Viss omsättning är bra men inte för mycket”, säger Lärarförbundets ordförande Fredrik Blad.Foto: Pia Olofsson

Fredrik Blad, Lärarförbundets ordförande i Nybro, tycker att viss omsättning är bra men det får inte blir för mycket. Det drabbar både elever och lärarna som stannar kvar.

– En del lämnar ett tag för att få upp sin lön och kommer tillbaka. Jag vet en handfull lärare som gjort så och kommit tillbaka till Nybro kommun, och fått högre lön.

Annons

Fredrik Blad menar att försöket till överenskommelse mellan länets kommuner att inte jaga varandras lärare eller bjuda över inte fungerat sedan lärarbristen tog fart 2015.

– Vissa kommuner bröt mot detta ganska kraftigt, som Kalmar som headhuntade och ringde upp lärare. Nu finns inget intresse från någon kommun att driva dessa frågor utan alla har fullt upp med att se till att det finns bra lärare till sina skolor.

Han ser att skillnader mellan skolor ökar, även här i Nybro är det svårt att hitta lärare till ytterområden och socioekonomiskt utsatta områden.

– Det är en brist på lärare och var och en måste se om sitt eget hus. Har vi många obehöriga kollegor får de behöriga som är kvar göra ett större jobb, eftersom det krävs behörighet för att få sätta betyg.

De senaste fem åren har lärarna haft större reallöneökning än andra grupper. Flera har fått ökningar på 10 000-15 000 kronor och det finns lärare i landet som tjänar 45 000-50 000 kronor månaden. I Nybro har läraren som tjänar mest 44 500 kronor i månaden nu.

På sex lönerevisioner har kommunen höjt lärarnas löner med 21,88 procent, ser man till Kalmar under samma period så ligger de på 21,26 procent, Mönsterås på 21,84 och Oskarshamn på 24,04 procent, enligt Fredrik Blad.

– Förra året låg Nybro topp fem med en av de bästa löneökningarna i landet. Men vi ligger fortfarande cirka 1 000 kronor under medianlönerna i Södra Sverige, säger han.

Att skolans yrken är bristyrken märks även på chefernas löneutveckling. På ett år har gymnasiechef Gunilla Pettersson fått en ökning på 11,8 procent och tjänar nu 58700 kronor i månaden. En genomsnittlig högstadielärare tjänar 34 3000 kronor i månaden, och har höjt med 4,21 procent mellan januari 2017 och januari 2018.
Att skolans yrken är bristyrken märks även på chefernas löneutveckling. På ett år har gymnasiechef Gunilla Pettersson fått en ökning på 11,8 procent och tjänar nu 58700 kronor i månaden. En genomsnittlig högstadielärare tjänar 34 3000 kronor i månaden, och har höjt med 4,21 procent mellan januari 2017 och januari 2018.Foto: Pia Olofsson

– Läraryrket är kvinnodominerat och jag jämför oss helst inte med andra kvinnodominerande yrken som sjuksköterskor eller bibliotekarier som också har långa utbildningar och låga löner, utan jag tittar på ingenjörer och ekonomer med både män och kvinnor. Yrken som också har bättre arbetsmiljö.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons