Nya bastionsförslaget splittrar kommunen
Det betyder inte att arenafrågan är död.
– Frågan lever, säger Annette Andersson, kommundirektör.
Som Barometern berättat i flera artiklar, har Kalmar kommun under en längre tid försökt få till stånd en amfiteater i bastionen Johannes Rex. Både länsstyrelsen och Kalmar läns museum har varit med i förarbetena och arkitektfirman Tengboms har ritat på amfiteatern. Över 800 000 kronor har kommunen betalat firman för jobbet. Men allt gick i stå när grannen Patric Delborn överklagade och fick med sig Mark- och miljödomstolen som slog fast att teatern skulle innebära en påtaglig skada för hur befästningen uppfattas och därmed stå i strid med riksintresset för kulturmiljövård. Mark- och miljööverdomstolen befäste sedan domen.
I maj kom en helt ny bygglovsansökan för teaterarenan och för ett par veckor sedan en tolv sidor lång projektbeskrivning med syfte att övertyga om att teatern inte skulle innebära någon större skada på riksintresset, utan istället framhäver det.
Arenabygget består av två mindre hus, med loge, handikapptoalett, entré och biljettförsäljning, samt en permanent scen. Runt 750 sittplatser finns på de planerade gradängerna.
Den viktigaste utgångspunkten har enligt beskrivningen varit respekten för bastionen och placeringen av byggnader, scen, markbeläggningar och gradänger har gjorts för att inte inskränka på läsbarheten av fornlämningen. Det pekas också på att platsen i dag präglas av otrygghet och kriminalitet och att en publik arena skulle råda bot på det.
Mark- och miljödomstolens slutsatser bemöts med att arenan innebär en förädling av Kvarnholmen, och att allt arbete kring arenan handlat om att framhäva och inte förvanska fornlämningen. Arenan anses bidra till en mer levande stad året om, ge ökad attraktivitet och kulturutbud, väcka intresse för kulturhistorien, bli en ny mötesplats där utformningen följer topografin och sker i naturliga material samt anses öka tillgängligheten.
Patric Delborn, granne som överklagade det tidigare bygglovet och fick rätt, är måttligt imponerad av den nya beskrivningen av projektet.
”Man kan undra om författarna till bilagan överhuvudtaget läst domen?”, skriver han till kommunen. Han reagerar också på beskrivningen av områdets status i dag – att bastionen skulle vara en otrygg plats med kriminalitet.
”Till skillnad från de som framför dessa felaktiga påståenden kan jag som bor på platsen med kraft säga att detta är en lögn. Det är tvärt om en öppen och lugn plats med fredlig användning”, skriver Delborn och lägger till att eventuell kriminalitet är en fråga för polis och sociala instanser, inte en handläggningsfråga enligt plan- och bygglagen.
Bygglovsenheten på samhällsbyggnadskontoret har dock redan i somras aviserat att den nya ansökan inte håller måttet då den saknar väsentliga skillnader gentemot den som redan prövats rättsligt. Den nya projektbeskrivningen har inte heller fått avdelningen att vekna. I förra veckan skickade enheten ett brev till kommunledningskontoret där det framgår att enheten kommer att föreslå samhällsbyggnadsnämnden att inte godkänna bygglovet.
Det första bygglovet sade bygglovsenheten däremot ja till. Bygglovschef Mikael Kaiser förklarar kovändningen.
Läs mer här:
– Då bedömde vi arenan som planenlig vilket heller inte motsagts av domstolen utan att befästningsmuren skulle förvanskas. Vi prövade inte scenen eller markarbetena utan byggnaderna. Man ansöker om samma åtgärd. Det finns ingen anledning att tvivla på korrektheten i domarna och därmed inget skäl till att bevilja bygglov, säger han.
Kostnaderna för prestigeprojektets arkitektritningar är höga men kan försvaras, menar Ulrick Hultman, som håller i projektet på kommunledningskontorets projekt- och byggenhet.
– Det är en hög kostnad, men också ett omfattande arbete som platsen kräver, säger han.
Initiativet till Bastionsarenan kommer från det kommunala bolaget Destination Kalmar och kommunfullmäktige har ställt sig bakom förslaget.
– Jag hoppas verkligen vi får till arenan. Det är en så fin plats och det bästa sättet att visa upp den, är att nyttja den, säger Åke Andersson, vd på Destination Kalmar.
Innan Tengboms kopplades in 2018 hade Atrio Arkitekter ritat på kulturarenan. Fakturan har inte gått att hitta, men Åke Andersson uppskattar kostnaden till mellan 50 000 kronor till 70 000.