Annons

Upphandling av skolbygge avbryts – för dålig konkurrens

Kifab har beslutat att avbryta upphandlingen av nästa etapp på kvarteret Telemarken. Nu är målet att träningssärskolan ska kunna flytta in som planerat, medan de övriga verksamheterna får vänta.
Kalmar • Publicerad 21 mars 2019
Skiss över nya Tallhagsskolan.
Skiss över nya Tallhagsskolan.

Förra veckan gick anbudstiden för etappen ut och när Kifab öppnade postlådan fanns bara ett anbud. Det innebär att det inte var tillräcklig konkurrens enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU, men det anbud som kom var dessutom för dyrt.

– Det låg 15-20 procent högre än vi hade förväntat oss. Vi har fört en dialog med de som visade intresse i början men sedan valde att inte lämna anbud. Vi har förstått att tidsplanen har varit för kort, säger Michael Gelebo, vd för kommunala Kifab.

Annons

Etappen som skulle ha varit klar inför höstterminen 2020 innehåller träningssärskola och matsal i den byggnad där det idag är hotell samt mellanstadium, högstadium och grundsärskola i de lokaler som Linnéuniversitetet lämnar. I en mindre byggnad intill Linnéuniversitetets stora byggnad ska utbildningsförvaltningens kontor och elevhälsan få plats.

– Vi förväntar oss att de nya anbuden ska landa på strax under 300 miljoner kronor totalt, säger Michael Gelebo.

Den nya planen är att en ny anbudsrunda ska kunna starta i månadsskiftet mars/april. För eleverna som så småningom ska gå på nya Tallhagssksolan, Gröndalsskolan och nya delen av Lindöskolan betyder det en del förändringar.

Michael Gelebo, vd för Kifab, Mats Linde, chef för utbildningsförvaltningen, och Lasse Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden är överens om att en ny anbudsrunda är bästa lösningen.
Michael Gelebo, vd för Kifab, Mats Linde, chef för utbildningsförvaltningen, och Lasse Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden är överens om att en ny anbudsrunda är bästa lösningen.Foto: Emma Skogberg

– För de som går på det som vi i dagligt tal kallar Oxhagsskolan ändras ingenting. De går i en byggnad med problematisk inomhusmiljö. Den är temporärt åtgärdad och vi har alla tillstånd, men vi vill inte att de ska vara kvar längre än nödvändigt, säger Mats Linde, chef för utbildningsförvaltningen.

Att särskolan får nya lokaler och dessutom samlas på ett ställe är en prioritet för kommunen.

– Det är de mest utsatta eleverna vi har, säger Lasse Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

För grundsärskolan som idag går på Tullbroskolan, högstadieeleverna som ska börja på Tallhagsskolan istället för Kalmarsundsskolan och Lindöskolans mellanstadieelever betyder förändringen att de får vänta ett år till på sin nya skola.

– Tullbroskolan är en fin fastighet som funkar bra som skola, men den är inte optimal eftersom den är i två plan och man behöver passera infarten till en parkering för att komma dit. Men vår bedömning är att vi ska få plats med särskolan där ett år till. Det är fullt nu, men det lättar när Djurängsskolan blir klar vecka 44, säger Mats Linde.

På Lindöskolan blir det lite värre, eftersom lokalerna är fulla. Men just nu pågår bygge av förskolan Tallen i ett av de mindre husen på Telemarken och dit ska förskolan flytta hösten 2020. Då ska det bli plats i förskolans nuvarande lokaler på Lindöskolans skolgård. Där kan man skapa ett eller två mellanstadieklassrum i väntan på att de nya lokalerna ska bli klara.

En del högstadieelever ska också komma från Vasaskolan. Där är det redan trångt, men högstadiet kommer att få bli kvar ett år till, till hösten 2021, även där.

Annons

– Skolan växer och det är den som är katalysatorn för idén om att ha högstadium på Telemarken. Det finns ingen chans att bygga ut eller ställa paviljonger där, men med kreativ hantering av lokalerna ska vi klara det, säger Mats Linde.

Vad betyder kreativ hantering?

- Det kan vara att lokaler som i dag är mötesrum för rektor blir grupprum och att klassrum som har 40 minuters glapp på en hel dag inte har det längre, säger Mats Linde.

Om det inte skulle fungera finns en plan B som innebär att man gör ett klassrum av en förskolelokal i ett närliggande kvarter. Ett annat bekymmer kan komma att bli matsalen, eftersom en del elever redan i dag äter så tidigt som 10.30.

– Vi siktar på att det inte ska bli tidigare, men det kan bli så, säger Mats Linde.

Även politikerna har försökt hitta en lösning för att bli klara i tid.

– Det här är jobbigt, men vi har haft en uppfriskande bra kommunal diskussion. Det här är det minst dåliga beslutet, men vi har inte sovit på det en natt utan snarare två eller tre, säger Lasse Johansson.

Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons