Mörbylånga kommun bestrider Salmans skadestånd
”Vi har fått ett belopp skrivet på ett papper och inte underlag som gör att vi förstår hur det är uppbyggt. Vi har bett om precisering av detta för att kunna få en förståelse av hur Salmans resonemang varit”, skriver kommundirektör Ann Willsund i ett mejl till tidningen.
Enligt Hussam Salman är beskedet väntat.
– Jag förstår svaret. Så här fungerar systemet. Oavsett om man har rätt eller fel så kommer andra parten med ett sådant svar, säger Hussam Salman.
I ett brev från Advokatfirman Lindahl KB, som är ombud för Mörbylånga kommun, står att kommunen har tagit emot Salman Investments AB:s kravbrev och utkast till stämningsansökan daterat den 20 augusti i år. Det står även att kommunen bestrider skadeståndsskyldighet. Bland annat menar kommunen att de behöver kompletterande information och underlag avseende den påstådda skadan.
Salman Investments hävdar att Mörbylånga kommun brutit mot köpeavtalet som tecknades 2015 och förlängdes 2018 där det fortfarande saknas en godkänd detaljplan för området Matrosen1 vid hamnen i Mörbylånga. Där ville Salman bygga bostäder, ett hotell och ett stort badhus med spa och konstgjort strand. Han har tidigare sagt att nedlagda arbetstimmar, flygresor och administration kostat bolaget 9,2 miljoner. Skadeståndet ska också gälla utebliven vinst och arvoden gällande kvarteret Matrosen som i stämningsansökan beräknats till drygt 140 miljoner kronor – totalt 149,9 miljoner.
Kommunen vill nu veta hur konsultarvode, projektutvecklingsarvode samt bygg- och utvecklingskostnader för kvarteret Matrosen och övriga etapper av projektet har beräknats och de vill se underlag till stöd för beräkningarna. Kommunen vill även att Salman Investments ska beskriva närmare hur bolaget tänkt att genomföra projektet ”för att Kommunen ska få en närmare förståelse för hur de avtal som Kommunen och Bolaget träffat ska leda till konsultarvoden och projektutvecklingsarvoden för Bolaget”.
– Om man läser mellan raderna märker man tydligt att kommunstyrelsen inte engagerat sig. De förstår inte upplägget och det är som att de vill börja studera detta på nytt. Vad byggnationen innebär, som har tagits upp i avtalet och på alla möten och samtal vi haft under många år, verkar det som att de börjar titta på först nu, säger Hussam Salman och fortsätter:
– Informationen har varit lämnad många gånger både skriftligen och muntligen. Jag har även producerat en film som visar byggnaderna och alla detaljer som jag har presenterat för dem tillsammans med bilder, ritningar och information.
Per-Olof Johansson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, väljer att inte uttala sig mycket mer i ärendet.
– Nu har vi gjort vad vi ska så får juristerna och advokaterna jobba med frågan. Det blir dumt att ge sig in och kommentera det. Nu väljer jag att inte säga mer, säger han.
Har du någon kommentar till att Salman säger att det verkar som att ni börjar studera vad byggnationen innebär först nu?
– Nej, jag kommenterar inte det. Det får stå för honom.
Härnäst ska Hussam Salman prata med sitt ombud och sedan lämna informationen som är nödvändig till kommunen.
Detta har hänt
2007: beslutade miljö- och byggnadsnämnden att detaljplanen för Matrosen 1 skulle upprättas, vid hamnbassängen Mörbylånga.
2012: var planförslaget på samråd och senare på utställning.
2015: var planförslaget åter på utställning.
2015: godkändes köpekontraktet mellan Salman Investments AB och Mörbylånga kommun, där Matrosen 1 och andra fastigheter ingick.
2016: antogs detaljplanen av kommunfullmäktige, samtidigt som kommunstyrelsen fick i uppdrag att utreda vad det skulle kosta med nya riktlinjer för marksanering och nya klimatkrav.
2017: Fullmäktiges beslut överklagades.
2018, 30 januari: Beslutade kommunfullmäktige och länsstyrelsen bland annat att lägga in i planen att byggnadskonstruktioner ska klara ”naturligt översvämmande vatten upp till 2,8 meter över havsvattennivån”
2018, 13 februari: Länsstyrelsen upphäver fullmäktiges beslut att anta planen. Detta beslut överklagas, men även mark- och miljödomstolen upphäver fullmäktiges beslut att anta planen.
2018, 22 november: Ett ändrat detaljplaneförslag ställs ut och tas upp för beslut i miljö- och byggnadsnämnden. Där blir beslutet att detaljplanen för Matrosen 1 läggs vilande och istället inkluderas i planprogrammet för Mörbylånga. Orsaken uppges vara att planen ändå skulle bli överklagad, enligt vice ordförande Per-Olof Johansson (S).
2019, 12 februari: Samhällsbyggnadsnämndens upphäver miljö- och byggnadsnämndens beslut från 22 november 2018. Istället för att bli vilande så återremitteras planen för Matrosen 1 till förvaltningen ”för att inkluderas i planprogrammet för Mörbylånga sockerbruksområde och hamn. Efter planprogrammets godkännande görs en bedömning om och i så fall i vilken omfattning förslaget till detaljplan skall revideras. Syftet att skapa förutsättningar för bostäder centralt och havsnära läge i form av flerbostadshus kvarstår.”
2019, 28 mars: Salman Investments AB hotar Mörbylånga kommun med skadestånd för avtalsbrott via sin jurist.
2019, 10 april: Hussam Salman och hans jurist har möte med kommunen. Där bestäms att han kan lämna in bygglovsansökan och påbörja processen för att utveckla kvarteret Hotellet, där det finns en färdig detaljplan. Vad det gäller Matrosen 1 bestäms att de tillsammans ska arbeta vidare med att förtydliga de delar i avtalet där det finns tolkningsutrymme.
2019, 20 augusti: Salman Investments AB hotar med att stämma Mörbylånga kommun vid Kalmar tingsrätt och kräver skadestånd på 149,9 miljoner kronor.
2019, 29 augusti: Mörbylånga kommun bestrider skadeståndsskyldighet.