Dansbandsmusikern längtar tillbaka till scenen: ”Något måste hända snart”
Nybrobon Patrich Rundström är sedan 2013 pianist i flerfaldigt prisbelönade dansbandet Sannex. I vanliga fall har de ungefär 150 spelningar på ett år, men i våras rensades plötsligt kalendern helt på obestämd framtid.
– I början trodde jag att vi skulle få ställa in en månad. Att det skulle bli såhär hade jag inte trott ens i min vildaste fantasi, det finns ju fortfarande ingen öppning för oss, säger han.
Med hjälp av permitteringar och bidrag från trogen publik har Sannex klarat sig ekonomiskt, men han berättar att de flera gånger har pratat om framtiden. Medlemmarna är heltidsmusiker och måste få in pengar någonstans ifrån för att klara sig. Det svåra har inte varit att ha nya idéer, utan att tjäna tillräckligt mycket på dem för att det ska vara värt försöket.
Patrich Rundström
Ålder: 36 år.
Bor: I Nybro.
Familj: Fru och två barn.
Gör: Musiker, pianist i dansbandet Sannex sedan 2013.
Intressen, utöver musiken: ”De senaste månaderna har det varit trädgården. Jag har även köpt en cykel, så härom kvällen cyklade jag runt och bara andades in den härliga höstluften.”
– Om vi skulle spela på en restaurang i somras behövde vi räkna bort oss själva och personalen från de 50 som fick komma. Om vi då skulle tjäna några pengar hade vi behövt ta 600–700 kronor per person och det går ju inte, säger han och fortsätter:
– Det känns så fel att tusentals får trängas på Gekås i Ullared, medan man inte har fått ha en after beach-spelning utomhus för 200 personer. Är handeln så mycket viktigare? Allt det är åt helsike.
Han är kritisk till hur regeringen har hanterat Nöjessveriges problem. Tisdagens besked om publiklättnader gäller restauranger och lokaler med sittande publik. Hur dansbandens framtid ser ut är ännu oklart.
– Det dröjer inte länge förrän det inte finns någonting kvar i Sverige som kallas dansband.
I sommar har Sannex spelat på två privata fester och gjort några livesändningar, annars har det varit tomt. Suget efter att få komma ut och spela är enormt, både hos bandet och publiken.
– Det är ett väldigt stort tomrum. Många skriver att vi måste komma ut och spela snart igen. Tro mig, ingen vill det hellre än vi, säger han.
De är tacksamma för hur stöttande publiken har varit. I våras uppmanade Sannex dem som ville att swisha pengar som stöd, vilket många gjorde. Nu tar man det ett steg längre.
– Vi ska släppa en liveplatta. Men eftersom vi inte tjänar några pengar att göra en skiva för så gör vi det som ett kickstarter-projekt, säger Patrich Rundström.
Det innebär att de som vill får donera pengar i förväg och när tillräckligt mycket kommit in kan skivan tryckas.
– Många är väldigt positiva. Det är också spännande att se hur det fungerar i de här digitala tiderna – vill folk ha fysiska skivor?
I vanliga fall tillbringar Patrich Rundström en stor del av sommaren i turnébussen och på scener i hela Sverige. I år har det i stället blivit mycket tid hemma i Nybro.
– Jag har inte varit hemma en hel sommar sedan 2002. Att få vara på sommarturné är underbart, det är det man jobbar för hela året, men att få uppleva en hel sommar hemma har varit häftigt. Nu har jag kunnat ta tag i saker som jag borde ha gjort de senaste tio åren, säger han.
Sannex
Bildades: 1977 i Uppsala, men inga originalmedlemmar är kvar.
Medlemmar: Andreas Olsson (gitarr/sång), Peter Brodin (bas/sång), Micke Norsten (trummor/sång) och Patrich Rundström (klaviatur/sång).
Priser: Grammis för Årets dansband 2017, Guldklav för Årets album 2016 och Guldklav för Årets dansband 2014 och 2015.
Bland annat har källaren renoverats och trädgården fått sig en makeover med nya rabatter och en hel del bärbuskar till barnen.
– Så solbränd som jag är i år har jag nog aldrig varit. Annars sitter man ju bara i en buss hela sommaren, säger han och skrattar.
Men nu börjar man närma sig en gräns. Snart måste bandet få komma ut och spela igen – annars riskerar man att behöva pausa eller kanske till och med lägga ner.
– Alla i dansbandsvärlden är vana vid att ha dåligt med jobb, det har alla haft i början. Men nu är det ju inga jobb alls och det är omöjligt. Min förhoppning är givetvis att det kommer direktiv som gör att nöjeslivet sakta kan börja öppna upp igen, så att vi kan börja jobba och tjäna pengar igen, säger Patrich Rundström.