Annons

Ländin (S) om tomma boendet: ”Vi kan inte göra avsides affärer”

Att ha ett litet bestånd av privata omsorgsboenden för valfrihetens skull är rätt väg att gå för Kalmar. Det menar Michael Ländin (S), omsorgsnämndens ordförande. Att däremot boka upp ett privat boende utan upphandling är en omöjlighet. ”Vi kan inte sitta och lova sådant. Det hade varit helt galet”.
Kalmar • Publicerad 14 januari 2021

Han menar att det omöjligen skulle kunna skrivas avtal med ett vårdbolag för att de satsat på ett äldreboende på vinst och förlust. Han är säker på att han deltagit i ett möte, kanske två.

– Vi har haft någon träff med Aleris eller Vardaga och då sa de att de trodde så mycket på det här. Vi i kommunen måste göra en upphandling där alla kan delta och vi har haft en upphandling där det hade kunnat lämnas in ett anbud. Men vi fick inga intresserade, säger Michael Ländin.

Annons

Att det skulle ha diskuterats ett tänkbart takbelopp om 1 900 kronor menar han inte är möjligt. I alla fall har han själv aldrig pratat om pengar med någon omsorgsleverantör.

– De bryter mot våra regler, att vi skulle sitta och säga en siffra, ett visst pris. Vi kan inte garantera några takbelopp innan vi går ut med upphandling. Det måste vara någon som vill hitta någon som får ansvaret för det här. Men det kan vi på kommunen inte ta på oss. Vi måste följa lagen och kan inte göra några avsides affärer.

Michael Ländin
Michael LändinFoto: Mats Holmertz

Att köpa platser vid behov är inget konstigt, menar han. Upphandlingsenheten har använt en standardformulering. Han tycker i och för sig att den är tufft skriven, men att en hård formulering är bättre än en mjuk, i sammanhanget.

– Det kom ju inte några bud. Men vi har ett ansvar för skattepengarna och kan inte dela ut dem hur som helst. Jag tror inte att någon skulle uppskatta om vi gav bort pengar till vårdbolag. Men det kan ha varit så att vi satte ett för lågt pris.

När den kommunala assistensen privatiserades var det uttalat att skälet var att spara sju miljoner kronor. Michael Ländin menar att det inte finns eller har funnits några sådana tankar när det kommer till privat driven omsorg.

– Vi vill ha ett antal privata för en viss valfrihet och en viss konkurrens. Det finns ett antal kommuninvånare som vill ha det och det respekterar vi. Huvudskälet till att de är billigare är att de inte har samma krav på sig, kommunen måste ta hand om helheten på ett annat sätt. Det handlar inte om att spara pengar. En del kommuner har privat omsorg för att spara pengar men vi gör det inte. Det kan jag garantera.

Är det rimligt med en 30-procentig skillnad i ersättning för två boenden med lika många platser?

– När vi lägger ut en upphandling får alla komma in med anbud var det tror att man kan klara av. I alla anbud krävs till exempel en viss bemanning och socialt innehåll med promenader och aktiviteter. Det är inget som går att göra avkall på. Kommunen har sedan alltid det yttersta ansvaret. Blir det till exempel en strejk måste vi täcka upp med personal även på privata boenden.

Kan de enskilda få likvärdig omsorg med de olika ekonomiska förutsättningarna?

– Det är klart att de kan. Man säkerställer att det finns tillräckligt med personal. Får vi in statliga pengar delar vi med oss. Det finns ingen tvekan om att de gör det de ska. Och gör de inte det så blir det som hände tidigare. Men det tror vi inte att det blir någon mer gång.

Annons

Även om båda de nya boendena Karlssons äng och Lindsdal är försenade, upphandlingen för det i Lindsdal avbröts och får göras om, så kommer ingen att behöva stå utan plats, det är han säker på. Även om det kändes annorlunda i våras.

– När vi gav uppdraget om en gummibandsupphandling så kunde vi se att det fattades ett antal platser i och med förseningen av Karlssons äng. Det hade varit bra att ha något under tiden som det andra blir klart.

Kommer vårdplatserna att räcka till framöver?

– Ja, ja. Så fort vi öppnar Karlssons äng kommer vi ha ett betydligt bättre läge. Det är i och för sig ganska mycket beviljat där redan, men det är rätt bra ruljans på det.

Väntetiden på en plats på vård- och omsorgsboende pendlar mellan 21 och 29 dagar åren 2015 till 2019 och är bland de kortaste i landet. 2020 spås väntetiderna ha varit längre. Hur mycket finns ingen samlad statistik på ännu.

”Det kom ju inte några bud. Men vi har ett ansvar för skattepengarna och kan inte dela ut dem hur som helst. Jag tror inte att någon skulle uppskatta om vi gav bort pengar till vårdbolag. Men det kan ha varit så att vi satte ett för lågt pris”
Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden

Michael Ländin menar att om Aleris varit på tårna så hade de lämnat in ett anbud när byggnation av ett nytt äldreboende i Södra området skulle upphandlas 2016. Tre byggbolag lämnade anbud: Hansa Bygg, LW Fastigheter och Rikshem. Att Aleris är ett vårdbolag, har ingen betydelse, menar Ländin.

– Vi ville upphandla ett boende centralt i Kalmar. De ville inte komma med anbud. Steg två var att det skulle avgöras vem som skulle driva det. Nu blev det istället en hyresupphandling av Karlssons äng och det ska drivas av Humana. Företaget har under resans gång haft alla möjligheter i världen att vara med och bygga ett äldreboende åt oss, vara med och drifta ett äldreboende åt oss och vara med och hyra ut platser och lägenheter åt oss vid behov, säger Michael Ländin.

LÄS MER:

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons