Annons

M-politiker berättar om mobbning och utfrysning

Utfrysning. Baktaleri. Mobbning.
Så ser det ut inom M-föreningen i Mörbylånga.
Det hävdar Elisabeth Schröder som nu går ut och berättar om de interna problemen.
Mörbylånga • Publicerad 25 februari 2019
Foto: Johanna Eriksson

Då Moderaterna skulle besluta sin lista inför valet 2018, blev det turbulens. Några ansåg att det skulle möbleras om i toppen efter förstanamnet Henrik Yngvesson.

Medlemmarna fick brev av Henrik Yngvesson och föreningens ordförande där det stod att ett par personer ringt runt och uppmanat andra i partiet att rösta på dem, samtidigt som de smutskastat andra kandidater, och att detta det var emot god partikultur.

Annons

Lena Norlander, som valde att inte ställa upp för omval, uttryckte sig så här inför Moderaternas nomineringsstämma i februari 2018:

– Jag brukar säga att det är som en klubb för inbördes beundran – där de med topposterna ingår. Det är en viss klick som styr partiet med järnhand.

De interna problemen verkar inte vara över.

– Är man ung och kvinna ska man inte ta sig ton, då blir man utfryst, säger Elisabeth Schröder.

Hon gick med i Moderaterna inför förra mandatperioden och under de år hon varit med, har hon insett att hon ville jobba mer med politik.

– Jag hade ambitioner och jag berättade om dem. Inför valrörelsen hade vi beslutat att alla som aspirerar på högre poster ska delta i minst tio kampanjuppdrag. Jag och några till hade tydliga personvalskampanjer och vi var med på många olika kampanjuppdrag.

När nomineringslistan presenterades, hade valberedningen föreslagit sig själva på flera högt uppsatta poster. Detta var något som inte bara upprörde Elisabeth Schröder. Flera andra bad om en ny lista. Någon sådan kom aldrig.

Elisabeth Schröder, som suttit i miljö- och byggnadsnämnden, hade siktat på viceordförandeposten i nämnden, eftersom förre ordföranden Günter Ruchats redan i februari 2018 sagt att han inte ville bli omvald.

Så blev det inte.

I november skickade Elisabeth Schröder ett brev till Moderaternas förbundsstyrelse i Kalmar län. Brevet undertecknades också av ett par andra moderater från Mörbylångaföreningen. I brevet bad man förbundsstyrelsen om hjälp för att reda upp oegentligheter och få slut på de interna stridigheterna. Oegentligheterna handlade om hur nomineringarna till nämnder och styrelser hade gått till.

Annons

– Förbundets svar var att de inte la sig i hur nomineringarna gått till. Det andra brydde de sig inte om att svara på, säger Elisabeth Schröder.

Hon säger att hon självklart är besviken över att hon inte fått de poster hon jobbat hårt för.

– Men det är inte posterna som är det viktiga. Det är hur man blir behandlad av vissa i partiet. Jag fick exempelvis höra att ingen i valberedningen eller i partigruppen gillar mig. Det är ett konstigt kriterium för att inte bli nominerad till en post, och konstigt att jag faktiskt kom på fjärde plats på fullmäktigelistan om ”ingen” vill ha mig.

– Men det är värre med allt baktaleri. Och härskarteknikerna. Vissa talar illa om andra medlemmar bakom deras ryggar.

Elisabeth Schröder säger att hon förstått att många andra pratar illa om henne bakom hennes rygg, inte minst för att hennes mamma är Pia Schröder, tidigare M-politiker som sedan blev vilde.

– Jag tycker inte att jag ska bli bedömd för vad min mamma har sagt eller gjort. Jag har till och med fått höra att de vill peta mig från fullmäktige, och att de kan gå runt reglerna för att göra det. Det är som en häxjakt.

Att gå ut i pressen har inte varit Elisabeth Schröders förstaval.

– Att gå ut i pressen skulle vara liktydigt med att få sin politiska karriär förstörd. Det är vad de som höjt sin röst internt fått veta. Jag ville hålla det internt. Men eftersom vi inte fick stöd av förbundet, vet jag inte hur det kan bli förändringar. Och jag är inte den enda som är drabbad, även om det bara är jag som vågar säga något. Men det har gått så långt att jag inte bryr mig om de förstör min politiska framtid. Så här får det inte vara i ett parti. Det är så många som har hoppat av de senaste på grund av att de blivit utfrysta och illa behandlade.

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons