Klimatvall ett måste för nya bostäder i Färjestaden – många tycker till om plan
Klimatvallen som ska byggas är en förutsättning för att överhuvudtaget kunna bygga nya bostäder i Färjestaden. Ett kustskydd ska förhindra att stora ytor och Brovägen hamnar under vatten när högre medeltemperatur väntas höja medelhavsnivån.
– Havsnivåerna stiger men de absolut högsta flödena är tillfälliga och går att förutse. Det går att ha öppna och stänga klimatskyddet när det behövs. Kustskyddet ger oss möjligheter, sa planarkitekt Fredrik Meurling vid en dragning för politikerna på kommunfullmäktige.
Vallen som ska byggas mot sundet kommer delvis bestå av en mur och delvis av en vall där det kanske finns sittplatser och en gång- och cykelväg.
– Vi vill att den ska växa in i omgivningen exempelvis vid Dämmet, sa han.
Den nya föreslagna bebyggelsen blir en hel del flerbostadshus i 3-4 våningar, som det inte finns så många av i dag.
– På Öland vill man se havet. Man vill inte att Färjestadens bebyggelse ska skymma siktlinjen, sa Per Olov Johansson (C) som undrade om det fanns tankar på att få in bostäder som påminner om öländsk radbebyggelse.
Det sistnämnda kände inte Fredrik Meurling till, men att skydda siktlinjen finns med i planarbetet.
– Man får hela den vyn som man har i dag.
Framtid Färjestaden, eller Färjestaden 1:153 som planen också heter, sträcker sig från Dämmet och Ölands köpstad via Storgatan, Hotel Skansen och Norra Hamnplan till Granudden och Talludden.
Mörbylånga bostads ordförande Carina Adolfsson Elgestam (S) undrade om ekonomin för att anlägga en park på Paradistomten, som MBAB äger. Enligt planförslaget ska tre av byggnaderna här bevaras och det ska bli en park på innergården.
– Det är också viktigt att tänka till kring stugorna på Talludden. Om det blir permanentboende finns risk att det inte går att röra sig lika fritt för allmänhet och turister. Jag upplever redan sämre tillgänglighet efter att husen uppfördes jämfört med när det var campingplats, sa hon.
Fredrik Meurling berättade att ytan på Talludden som i dag är bebyggd med fritidshus kan bli permanentbostäder.
– Utanför bostäder och längs strandlinjen kan man passera i dag och där kommer kustskyddet, vallen, passera. Den läggs med strandlinjen och udden. Har vi inte vallen där kan vi inte planlägga för fler bostäder, säger han.
Flera synpunkter som kommit in under samrådet gäller Talludden. Bostadsrättsföreningen Talludden skriver att det ligger i deras intresse att även allmänheten har tillträde, men de oroas över att vyn med Ölandsbron i solnedgång förstörs med brygga och kallbadhus som planeras.
På fullmäktige diskuterades trafiksituationen med väg 943 också. Hans Sabelström (C) hoppas få bort den tunga trafiken som skär genom centrum.
Liv Stjärnlöf (M) undrade varför det gamla kalkstenshuset vid lokstallet ska rivas.
– Även om det enligt mig och många andra har högt kulturellt och historiskt värde. Varför lägger man inte mer krut på att bevara det?
Svaret från Fredrik Meurling blev att det skulle bli dyrt då byggnaden ligger på en lågpunkt.
– Vi sparar andra byggnader på högre punkt där det är större chans att det går bra. Vi har också sett det som komplicerat då avståndet mellan vägen och byggnaden inte är så stor. Mycket handlar om ekonomi, tråkigt svar, men det påverkar.
Anders Wassbäck (V) efterlyste ett planeringstänk där man sätter barnen framför bilismen och anlägger en permanent lekplats på Sjöbergs äng, där det nu är planerat för parkeringsplats.
– En permanent lekplats på Sjöbergs äng blir ju lite svårare om den ska vara tillgänglig för parkering under vissa evenemang, men det kan gå att hitta ytor. Vi har pratat om just Paradistomten som parkmark, att det ska finna möjlighet att ha lekplats på den.
Anders Eklöv på Ica Kvantum och fastighetsägarna till Köpstaden är i huvudsak positiva i sina yttranden, förutom till en del av trafiklösningen med tung trafik då många fotgängare rör sig på området. Ägaren A/S Ölands butikscenter vill inte ha ett parkeringshus för att lösa centrala bostäders parkeringsbehov på Köpstadens fastighet.
En privatperson vill fortsätta uppleva lugnet i hamnen.
– Hur ska det bli om hela hamnen blir full av byggnader, lekplatser och ännu fler bostäder, 850 till som ska förstöra hamnens utseende?, skriver en person som är orolig för buller, bilar, trängsel och förstörd utsikt från hamn och hav i sitt yttrande.
Nu ska synpunkterna i samrådet vägas in i nytt förslag. I början av 2022 ska planen ut på granskning med nya möjligheter att tycka till.
”På Öland vill man se havet. Man vill inte att Färjestadens bebyggelse ska skymma siktlinjen.”Per-Olov Johansson (C)