De var snabba med att enas över blockgränsen
Barometern träffar henne och parhästen Anna-Kajsa Arnesson, centerpartist och vice ordförande i kommunstyrelsen, på samma ställe där de för nästan exakt år sedan annonserade den historiska förändringen. Centern lämnade Allianssamarbetet och Socialdemokraterna kom för första gången till makten i landsbygdskommunen Mörbylånga.
– Det har gått väldigt bra, vi krånglar inte till det utan kompletterar varandra och vill samma sak, säger Anna-Kajsa Arnesson.
– Ja, vi har väldigt kul tillsammans, även om vi har utmaningar varje dag, säger Matilda Wärenfalk.
I dag den 9 september är det precis ett år sedan valdagen, som ledde till många och långa förhandlingar. Inte minst på riksplanet där Sverige fick vänta på en ny regering till den 21 januari 2019. Även i kommun- och regionpolitiken blev det stora förändringar, och en gemensam nämnare, inte minst i Kalmar län, blev samarbete mellan socialdemokrater och centerpartister.
Nu, ett år senare, verkar Mörbylångas framgångsrecept stavas kommunikation och prestigelöshet. Och kritiken från de egna partileden har lyst med sin frånvaro.
– Jag kan helt ärligt säga att inte en enda medlem har hört av sig och sagt: Vad har ni hittat på? Utan det är precis tvärt om, säger Anna-Kajsa Arnesson.
– Det är samma i min partigrupp, säger Matilda Wärenfalk.
– Socialdemokraterna har aldrig styrt Mörbylånga, och Centern hade inte behövt lämna Alliansen, men nu gjorde de det och därför är vi extra noga med att samarbetet ska fungera.
De beskriver sin egen kommunikation som daglig, snabb och utan krusiduller.
– Sedan har vi, precis som Kalmar, infört majoritetsmöten varannan vecka där vi går igenom alla frågor. Det handlar ju inte bara om oss två, utan berör alla nämnder, där samarbetet också måste fungera, säger Matilda Wärenfalk.
– Vi begraver inget i botten på byrålådan, säger Anna-Kajsa Arnesson.
Men de tror inte att samarbetet har gått lättare för att de är kvinnor, i alla fall säger de inte det.
– Vi har bra personkemi där ingen har vilja att glänsa, säger Matilda Wärenfalk.
– Och samma inställning till uppdraget, säger Anna-Kajsa Arnesson och passar på att berömma kollegan för struktur och ordning.
– Hon är lärare, det märks och är jättebra, jag är så glad för det.
– Och Anna-Kajsa är en fena på att samla på sig all information på mötena, det hinner inte alltid jag med, kontrar Matilda Wärenfalk.
– Ja, jag är noga med detaljer och skriver ner precis det som sägs, det är mitt vapen, säger Anna-Kajsa Arnesson och skrattar lite.
Även om regimskiftet blev klart i september, togs makten inte över förrän vid årsskiftet. Så egentligen har de bara haft ett drygt halvår på sig för att forma politiken och leva upp till vallöftena.
Det första de själva håller fram är utvecklingsfrågorna i Grönhögen.
– Det har ju sagts så mycket i så många år, så nu såg vi till att alla berörda samlades i samma rum och sa: Nu sitter vi här tills vi har en plan, berättar Matilda Wärenfalk.
– Det var 16 stycken och nu har vi en ansökan om detaljplan. Det var mer verkstad än tidigare.
Två tunga frågor hamnade också i den nya kommunledningens knä: Nedläggningen av Cementa och länsmuseets avhopp från Eketorp.
– Cementafrågan var så viktig och komplex, och där har vi fått till projektet Kraftsamling Sydöland för att mildra konsekvenserna, berättar Anna-Kajsa Arnesson.
– Framför allt handlar det om nya verksamheter och jobb, men vi är glada över att ingen har flyttat från orten. Nu är det bara en handfull som det inte har löst sig för, säger Matilda Wärenfalk.
Bättre personalpolitik med rätt till heltid, bättre företagsklimat och ökat bostadsbyggande är andra vallöften som nu ska infrias.
– Det jobbar vi stenhårt med i budgetarbetet, där vi har avsatt mer pengar till heltider. Och bostadsbyggandet rullar på, både hyresrätter och villor.
– Men ekonomin är supertuff, där vi som liten kommun ställs inför stora utmaningar, inte minst att klara välfärden, säger Matilda Wärenfalk
– Men jag kan lova att det inte blir några fler besparingar inom skola, vård och omsorg.
Men finns det inte någon fråga där ni inte är överens?
– Det är klart att det gnisslar ibland, det finns frågor som inte är så roliga, men vi försöker hantera dem, säger Matilda Wärenfalk och nämner privata utförare i omsorgen som ett exempel.
– Så är det. Men vi blir inte så nervösa, du och jag, när det blir tokigt, säger Anna-Kajsa Arnesson.
Bygget av ny högstadieskola i Färjestaden var tidigare en stötesten, där Centern hela tiden har sagt nej, men frågan avgjordes redan före valet.
– Vi sa redan då att de beslut som är fattade river vi inte upp, säger Matilda Wärenfalk.
– Men vi lovade också att satsa på Skansenskolan, och där kommer det besked vilken dag som helst, säger Anna-Kajsa Arnesson.
Kanske ökade statsminister Stefan Löfvens samtal med Matilda Wärenfalk inspirationen i regeringskansliet. Fyra månader efter det historiska handslaget i Färjestadens hamn lyckades han i vilket fall locka in C-ledaren Annie Lööf i regeringssamarbetet. Det har också haft betydelse lokalt.
– Ja, 73-punktsprogrammet har gjort det lättare för oss att försöka kompromissa, säger Matilda Wärenfalk.