Nästa år blir det skattehöjning efter 30 års oförändrad skatt
Alliansen föreslår en skattehöjning på 80 öre, medan Socialdemokraterna anser att en krona är nödvändigt.
Mönsterås, precis som många andra kommuner, brottas med ett besvärligt ekonomiskt läge. I år pekar delårsprognosen på ett minus med 22 miljoner.
– Detta tillsammans med en sannolikt svag skattekraft de närmaste åren och en övervältring av kostnader till kommunerna från stat och region, gör att vi måste ta riktiga krafttag för att säkra en stabil ekonomi. Kommunstyrelsens arbetsutskott har därför i sitt budgetförslag inför 2020 ansett sig tvungna att lägga in både ett kraftfullt effektiviseringsuppdrag och en skattehöjning, säger kommunalrådet Anders Johansson (C).
En noggrann analys har gjorts av kommunens verksamheter. Antalet barn och äldre har ökat kraftigt senaste åren, medan antalet medborgare i arbetsför ålder varit i princip konstant.
”Det beror inte på ineffektivitet eller ett högt kostnadsläge utan helt enkelt på att verksamheterna är så omfattande”
– Mönsterås kommun har därför betydligt högre kostnader inom barn- och äldreomsorgen än jämförbara kommuner. Det beror inte på ineffektivitet eller ett högt kostnadsläge utan helt enkelt på att verksamheterna är så omfattande.
Barn- och utbildningsnämnden får i budgetförslaget utökade resurser med drygt två miljoner för att täcka sin växande verksamhet. Skollokaler är också en dominerande post i investeringsbudgeten 2020. Investeringar i Fliseryds skola, Ljungnässkolan, Mölstadskolan, Krungårdsskolan och Blommans förskola finns med.
Socialnämnden har dragit över budgeten under flera år. Nämnden kommer att få utökade resurser, men måste samtidigt genomföra en djupgående effektivisering. Nämndens politiker har i dagarna ställt sig bakom förslag som innebär en besparing på sju miljoner. Enligt Anders Johansson handlar det till stor del om administration, att toppa rutiner, strama upp inköpsrutiner och skapa bättre bemanningssystem. Han menar att det rör sig om effektiviseringar som får stor effekt för ekonomin, men som inte ska märkas av de äldre inom omsorgen.
– Solhemsprojektet blir klart nästa år och det påverkar också vår verksamhet väldigt mycket. Det blir hyreskostnader men det kommer också att underlätta verksamheten. Till exempel säkrar vi möjligheterna att ta hem färdigbehandlade patienter från sjukhusen på ett bra sätt.
Solhem ger stora samordningsfördelar. Äldre- och barnomsorg får gemensamma ytor och det kan bli gemensam bemanning till viss del, vilket också är ett steg i arbetet med att erbjuda anställda heltid.
”En person med en månadslön på 70 000 kronor får klara en skattehöjning på drygt 600 kronor i månaden”
Socialdemokraterna Robert Rapakko och Lejla Bajraktarevic påpekar att en skattehöjning på en krona skulle ge 30 miljoner kronor i extra inkomster och minska behovet av kraftfulla besparingar.
– För en pensionär med låg pension gör det ingen skillnad och en person med en månadslön på 70 000 kronor får klara en skattehöjning på drygt 600 kronor i månaden, menar de.
– Mönsterås skulle få högst skatt i länet, men vi har ju inte heller höjt skatten de senaste 30 åren. Det är bättre att höja skatten än att höja taxor. Egentligen ligger behovet av en skattehöjning på upp emot två kronor, säger Lejla Bajraktarevic och Robert Rapakko som har svårt att förstå varför alliansen inte kan gå med på 20 öres ytterligare skattehöjning för att minska effektiviseringsbehovet.
– Det är jätteviktigt att effektiviseringarna inte drabbar barn och äldre, säger de och tillägger att det inte bara går att spara utan att man även måste satsa på de mervärden som får nya invånare att flytta hit.
Den 17 juni tar fullmäktige beslut om skattehöjningen och ramarna för nästa års budget. Därefter arbetar nämnderna vidare med att hitta besparingar inom sina verksamheter och beslut om dem tas i höst.