Ishallsdramat: Kalmar HC vill ha 450 000 extra i bidrag för att klara ekonomin
Motstridiga besked om när Iffehallen ska rivas, och en ny ishall kan byggas upp, har gjort att Kalmar HC fått problem med ekonomin. Eftersom klubben inte har kunnat ge några besked till vare sig sponsorer, medlemmar eller samarbetspartners om vilka förhållanden som verksamheten kommer bedrivas under till hösten, så anser klubben att dess varumärke är skadat.
Micael Stark, ordförande, Jessica Bergsjö, vice ordförande och Johan Åslund, kassör, skriver i ett brev till kultur- och fritidsförvaltningen att de har svårt att övertyga sina sponsorer när det är oklart vilken exponering de kan ges kommande säsong. Andra effekter av kommunens hantering av frågan menar de är att medlemmar kan söka sig till ishockeyföreningar i andra kommuner, att det blir svårt att få till sig juniorspelare, att det nystartade samarbetet med CIS om en hockeyprofil kan ta skada, att Kalmarpucken måste ställas in med uteblivna intäkter som följd och till sist - en kraftigt vikande sponsorförsäljning.
– Det mest konkreta exemplet är Kalmarpucken. Effekterna av det är väldigt lätt att mäta. Vi har en bra historik över vad de betyder ekonomiskt, säger Micael Stark.
I reda pengar handlar det om 200 000 kronor i uteblivna intäkter i den delen. Uteblivna sponsorpaket beräknar klubben uppgå till lika mycket och den ökade administrationen till 50 000 kronor.
– De andra delarna är svårare att mäta. Vi vet inte var vi ska spela nästa säsong och då är det svårt att hålla liv i våra sponsorer och publiken. Vi fastnar i våra sponsorsamtal. Vi är beroende av att veta var vi ska vara.
Det saken handlar om i praktiken är vilken ersättningsyta det blir när Iffehallen är satt ur spel.
– Vi vill ha en isyta där vi kan spela inför publik med både sittplatser och ståplatser. Det behöver inte vara lika många som i dag, men kanske 600. Vår sista hemmamatch var i onsdags och vi har fortfarande inga svar om hur det blir i höst. Kommunen har haft tid på sig och de säger att man jobbar på det. men det räcker inte som svar. Vi behöver mer än så.
Per-Ola Johansson, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen, hoppas att ersättningsytan ska vara ordnad inom två veckor. Vad gäller kritiken om kommunikationsbrist, ger han Kalmar HC rätt.
– Här kan vi självklart bli bättre. Det är många delar i ett sådant här stort projekt med många kockar. Utifrån ett kommunikationsperspektiv borde den delen skötas av kanske en eller två personer. Det är något som vi kan förbättra, säger han.
Henrik Nilsson, förvaltningschef, ska bereda ärendet inför nästa politiska nämnd.
– Vi jobbar fortsatt med olika alternativ för ersättningsyta. Vi hoppas blir klara inom kort.
Ska kultur- och fritidsförvaltningen bekosta den inom befintlig budget?
– Det förtäljer inte historien. Det vi måste göra nu är att bilda oss en uppfattning om deras ansökan. Vi förstår att det här är knöligt för Kalmar HC, men det är inte samma sak som att man får ersättning, säger Henrik Nilsson.