Kalmar får egen Woodstockfestival – med endast unga musiker på scen
Det är mycket som sticker ut med kulturföreningen Det tredje benet. Dels är medlemmarna ovanligt unga, för närvarande mellan 17–22 år, dels tror de inte på det där med sociala medier. Eller osociala medier, som ordförande Gustav Olsson kallar det. De har ingen Facebooksida, gör ingen reklam på Instagram och förlitar sig istället helt på den analoga tekniken och mun till mun-metoden.
– När vi bokade banden skrev vi brev till flera av dem. Det går i linje med vår anda, vi vill visa att man kan göra saker själv utan att gå igenom tusen olika byråkratier. Det går att arrangera en festival ändå.
Och det är precis det de ska göra. Den 1 juli är det dags för Kalmar Woodstock att ta plats i cellgraven i centrala Kalmar. Redan förra året anordnade föreningen en mindre variant av sitt evenemang. Då var stadsparken spelplatsen och endast tre band stod på scen.
– Det var kaosigt men organiserat. Vi lyckades till slut och eftersom vår metod gick bra ledde det oss till större ambitioner. I år har vi fått sponsring både från kommunen och regionen, säger Gustav Olsson.
Med en budget på strax över 50 000 kronor har de bokat fem akter från olika delar av landet; indierockarna Jättedam från Flen, det progressiva rockbandet Stormhatt från Malmö, den Stockholmsbaserade viskvartetten Saskia-Kvartett, folkjazzgruppen Oknytt med medlemmar från flera olika städer samt Gustav Olssons eget band Kalmar Barkbröder.
– Genremässigt är det oerhört varierat. Den röda tråden är att alla banden består av unga musiker, säger han.
Men hur kommer det sig egentligen att ett gäng 17–22-åringar bestämmer sig för att starta en kulturförening? Gustav Olsson förklarar att det har med flera olika saker att göra:
– Vi bildades för ganska exakt ett år sedan och allt började med att vi var en skara gymnasiekompisar som tog studenten under pandemin. Mitt i all isolering föddes drivkraften och motivationen att arrangera någonting. Vi ville skapa mötesplatser för våra kompisar. Många av oss hade varit på västkusten och sett hur musiklivet bland de unga ser ut där. Vi var lite sura på att ungdomarna i Kalmar varit lite apatiska. Man har inte samma driv här. Vi försöker ändra på det och vill visa att vi också kan göra något sådant här.
Förhoppningen är att ryktet om Kalmar Woodstock ska nå långt utanför stadens gränser och att evenemanget ska bli en årlig grej. Redan nu märker föreningen att det varit smart med bokningar från andra delar av landet, eftersom ordet har en tendens att sprida sig i branschen.
– Ljud- och filmklipp har spridits både via medier och från mun till mun, särskilt på folkhögskolor och i musikkretsar. Många har hört talas om detta östkustfenomen och många har hört av sig med förfrågningar.
Varför har ni valt namnet Kalmar Woodstock?
– Man kan dra många paralleller till festivalen i USA 1969. Vi har fått våra idéer och metoder därifrån och lever delvis kvar i den amerikanska hippierörelsen.
Festivalen äger rum den 1 juli och är helt kostnadsfri att besöka.