Äventyrsbadet ur planeringen om fem år – M vill ha snabblösning
Som Barometern rapporterat tidigare är det inte säkert att pengarna räcker till ett nytt äventyrsbad när kommunen bygger ny bad- och friskvårdsanläggning i Snurrom.
Att invänta ett bättre ekonomiskt läge och dela upp bygget i etapper är inte heller optimalt. Enligt uppgifter till Barometern håller äventyrsdelen för användning i högst fem år till. Reningssystemet är detsamma som i den äldre delen av simhallen och skicket på byggnaden är så pass dåligt att det skulle kosta för mycket att renovera och bygga om till en långvarigt hållbar status. Gunilla Svensson, fastighetschef på kommunen, menar att det inte finns ett definitivt slutdatum.
– Det finns inget sista datum för den befintliga simhallen. Vi kommer att göra allt vi kan för att hålla den i full funktion fram tills det nya badet är på plats. 5 år har vi sagt i vår egna planering och då med utgångspunkt i att vi hoppas ha ett nytt bad klart då, säger Gunilla Svensson.
En källa till Barometern kommenterar uttalandet med att den interna femårsgränsen flyttats fram i två år och har gått in på sitt tredje.
Läs mer om simhallen:
”Jag har uppgifter om att simhallen blir utdömd 2020 så då måste man ha en ny simhall.”
Oppositionsråd Christina Fosnes (M), är upprörd över att kommunen inte kommit längre med Snurrom-projektet trots att simhallen var ett vallöfte redan 2014.
– Jag har uppgifter om att simhallen blir utdömd 2020 så då måste man ha en ny simhall. Det här är ohållbart, säger Christina Fosnes.
Än är det inte avgjort om kommunen investerar i en egen simhall eller om det blir en lösning där byggnaden är företagsägd med kommunen som hyresgäst. Det sistnämnda är den bästa lösningen, menar Fosnes.
– Beräkningar för några år sedan visade att kostnaden för driften skulle bli 30 miljoner kronor om året. Om vi istället hyr kan vi göra det till en kostnad av 20 miljoner kronor per år. Då får man allt tillhanda som kommunen behöver och det till en lägre kostnad. Vad jag förstått är beräknad kostnad för en investering nu uppe i en halv miljard, säger hon.
Om det fortfarande är 20 miljoner i hyra är osäkert då det gått ett par år sedan siffran togs fram.
Johan Persson (S), kommunalråd, vidhåller att tidplanen ligger fast. Hallen ska stå klar 2022. Och att det blir billigare i privat ägo, är inte alls säkert, menar han.
– Det kan man ju inte veta innan man ställt alternativen mot varandra i en upphandling. Det är därför vi ska göra det. Jag har träffat kommunala företrädare från olika partier i olika kommuner där en del hävdar att det är så medan andra mycket starkt hävdar motsatsen, säger han.
Liselotte Ross (V), kommunalråd, förespråkar en ny simhall i kommunens ägo men är med på att alternativen utreds ordentligt.
KD och L:s linje är att det billigaste ägaralternativet är att föredra, oavsett om det innebär kommunalt eller privatägt.