Annons

De anordnar ny musikfestival i Ekenäs: ”Fick världens applåd”

Den 15 juli händer något som aldrig tidigare skett i Ekenäs. Då arrangeras nämligen en musikfestival nere i hamnen.
Men hur gör man egentligen för att anordna ett kulturevenemang där man bor? Och vad betyder det för orten?
– Det här är en av de största händelserna i Ekenäs på flera år, säger Sten-Erik Öhlund i Ekenäs musikförening.
Kultur • Publicerad 7 maj 2023
Bo Sagerfors, Sten-Erik Öhlund, Lennart Bertilsson, Henrik Arrhenius, Agneta Warme och Anna Meyerhöffer (saknas på bild) utgör tillsammans styrelsen i Ekenäs musikförening.
Bo Sagerfors, Sten-Erik Öhlund, Lennart Bertilsson, Henrik Arrhenius, Agneta Warme och Anna Meyerhöffer (saknas på bild) utgör tillsammans styrelsen i Ekenäs musikförening.Foto: Mats Holmertz

Korv, kebab, mathantverk, familjeaktiviteter – och förstås en herrans massa musik. Det är några av punkterna som står på schemat när det för första gången arrangeras en festival i Ekenäs, några mil söder om Kalmar.

– Vi som vuxit upp här minns tillbaka till en tid då det fanns flera butiker och ganska mycket som hände i närområdet. De senaste 30–40 åren har Ekenäs gått in i någon slags slummer, men nu blir det ändring på det, säger Bo Sagerfors, en av styrelsemedlemmarna i nystartade Ekenäs musikförening, som ligger bakom festivalplanerna.

Annons

– Jag tror att det här kommer ha en oerhörd betydelse för orten. Det här är en av de största händelserna i Ekenäs på flera år, säger styrelseordförande Sten-Erik Öhlund.

Men vi tar det från början. Under flera somrar har Sten-Erik Öhlund och hans hustru Agneta Warme anordnat en återkommande trädgårdskonsert hemma hos sig. Husbandet har varit Captain and the crew och intresset har varit stort – i fjol räknade de till över 80 besökare. Redan då hade paret börjat fnula på en tanke. Tänk om det gick att involvera fler – och göra något ännu större?

– Jag la ut en lista där alla som var intresserade av att starta förening kunde skriva upp sig. Vi fick ihop ett gäng, säger Agneta Warme.

”Man kan nästan säga att det är vårt första riktiga mål, att arrangera något här nere”, säger Sten-Erik Öhlund (till vänster), ordförande i musikföreningen.
”Man kan nästan säga att det är vårt första riktiga mål, att arrangera något här nere”, säger Sten-Erik Öhlund (till vänster), ordförande i musikföreningen.Foto: Mats Holmertz

I oktober 2022 grundades föreningen och den 15 april anordnade de sitt första evenemang – en konsertkväll i Bjursnäs bygdegård med banden Captain and the crew och Bluesbox.

– Det var lite nervöst, de första fyra veckorna var det nästan ingen som anmälde sig. Vi visste inte om det skulle komma någon alls, men så började anmälningarna trilla in. I slutändan kom fler än 80 pers, säger Bo Sagerfors.

– Det blev ett väldigt socialt evenemang där många dansade och pratade långt in på kvällen. Vi fick världens applåd från allihop, så det verkade som att folk gillade idén, säger Sten-Erik Öhlund.

Kvällen i Bjursnäs blev något av en försmak på vad som komma skall. Den 15 juli planerar gänget nämligen för en fullskalig festival i Ekenäs hamnområde, med aktiviteter för hela familjen.

– Man kan nästan säga att det är vårt första riktiga mål, att arrangera något här nere. Just nu har vi kontakt med både proffs och amatörmusiker. På eftermiddagen tänker vi oss någon slags barn- och ungdomsdel och resten av kvällen blir det musik. Vi kan inte avslöja några bokningar just nu, men det kommer. Om man vill uppträda får man gärna kontakta oss, säger Sten-Erik Öhlund.

”De senaste 30–40 åren har Ekenäs gått in i någon slags slummer, men nu blir det ändring på det.”
Bo Sagerfors, Ekenäs musikförening.

Men så var det det där med pengar. Att arrangera en festival är dyrt, och den ideella föreningen vill inte ta någon inträdesavgift från sina besökare. De har sökt och fått bidrag av kommunen och hoppas på ett brett samarbete mellan olika lokala entreprenörer.

– Vi har hittat några sponsorer men det är något vi måste jobba mer med. Artisternas gager kostar ju, och vi behöver ljud, ljus och en riktig scen, säger Sten-Erik Öhlund, och får medhåll av Bo Sagerfors:

Annons

– Ja, vi lär oss längs vägen hur man kan göra det här på ett ekonomiskt smart sätt. Scenen är ett stort dilemma. Det kostar 30 000 kronor att hyra en, och det har vi inte råd med. Vi måste bygga en för några tusenlappar. Kanske finns det något sågverk som kan sponsra med lite virke? Tänk att ha ett scengolv från en lokal entreprenör, det vore galet bra.

Om evenemanget faller väl ut är tanken att det ska bli en ny tradition. Med hamnen, gräsplanen, båtklubben och utsikten över sundet är det svårt att tänka sig en bättre plats än Ekenäs för en familjär musikfestival. Förhoppningsvis kan den locka folk både från närområdet och andra delar av länet.

– Förutsättningarna finns, det är bara pengarna som ska till. Känner du någon med penningträd? Det är den där pojken med guldbyxor vi saknar, säger Agneta Warme och skrattar.

Fakta

Några tips på vägen – så anordnar du ett evenemang där du bor

Gå ihop – bilda en förening

Att bilda en förening kräver lite extra arbete, men är ofta värt det i slutändan. Som förening kan du söka fler typer av bidrag och ingen enskild person behöver stå som ensam ansvarig för evenemanget. Dessutom är det bra att i förväg ha uttalade mål, syften och ramar, så att det inte uppstår konflikter längs vägen.

Leta finansiering

Undersök vilka bidrag ni kan söka från staten, kommunen, regionen och andra aktörer. Leta sponsorer i ditt närområde! Alla kanske inte kan bidra med pengar – men de kanske kan låna ut teknisk utrustning eller koka kaffe? Ska ni ta en inträdesavgift vid evenemanget? Eller ta ut en medlemsavgift för att vara med i föreningen? Det finns många vägar att gå.

Skaffa polistillstånd

Alla offentliga tillställningar kräver tillstånd av polisen. Var ute i god tid! Om det ska serveras alkohol måste ni dessutom söka ett tillfälligt serveringstillstånd.

Boka artister och andra programpunkter

Många musiker och kulturutövare spelar gärna på lokala arrangemang – men det gäller att ha framförhållning. Samma sak gäller för bokning av exempelvis matvagnar, lotterier och andra programpunkter.

Se över faciliteterna

Finns det toaletter i närheten? Har ni tillräckligt med papperskorgar? Var kan gästerna slänga sina pantburkar? Genom att tänka efter före undviker ni många oangenäma problem som kan leda till irritation.

Marknadsför evenemanget

Ett evenemang är beroende av sina besökare för att gå runt. Se till att nå ut i så många kanaler som möjligt! Ska ni annonsera på sociala medier, trycka upp affischer eller dela ut flyers? Ha en tydlig strategi!

Läs på – och våga fråga

Det finns en del att tänka på och allt får inte plats i den här listan – se till att vara påläst kring vilka regler som gäller där du bor. Det kan även vara smart att prata med en annan förening som redan arrangerat sitt första evenemang. Där finns ofta många lärdomar att hämta och de flesta delar gladeligen med sig av sina erfarenheter.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons