Skattehöjning ska lösa regionens ekonomiska kris
Efter en rad av år med ekonomiska överskott började Region Kalmar läns ekonomi att svaja under 2018. I bokslutet för 2018 redovisades för första gången sedan 2004 ett underskott. På sista raden lyste den röda siffran -95 miljoner kronor.
Under 2019 har den ekonomiska krisen förvärrats. Kostnadsutvecklingen har ökat, den planerade minskningen av kostnaderna för inhyrd personal har helt slagit fel, det troliga nu är att kostnaden kommer att öka, om än lite.
Under 2019 har regionrådet Anders Henriksson gång på gång konstaterat att regionen har ”stora utmaningar” men att han såg positivt på det dagliga sparandet.
Men verkligheten hann ifatt Anders Henriksson och de övriga i den nya S-C-L-majoriteten. Det som det småviskats om i regionhuset de senaste veckorna är nu verklighet.
Här saknas innehåll
”För att regionen ska nå det ekonomiska resultat som krävs för att finansiera kommande behov finns det två alternativ: drastiska besparingar eller ökat skatteuttag. Vi har enats om att föreslå en skattehöjning på 49 öre, vilket innebär en skattesats på 11,86 kronor. Detta ger regionen en intäktsökning på 250 miljoner kronor.” skriver regionråden Anders Henriksson (S), Christer Jonsson (C) och Pierre Edström (L) på debattsidan i dagens Barometern-OT.
Varför den nya regionmajoriteten till slut valde skattehöjning framför sparpaket kommer de tre regionråden Anders Henriksson (S), Christer Jonsson (C) och Pierre Edström (L) att förklara vid en kommande pressträff om skattehöjningen.
Enligt deras debattinlägg handlar det om ett val mellan nedskärningar och satsningar.
”Att föreslå en skattehöjning är inget enkelt förslag att lägga, men alternativet hade varit ännu svårare att hantera. Ska vården kunna fortsätta att utvecklas och hålla en hög kvalitet i hela länet krävs det en inkomstförstärkning till Region Kalmar län.”, motiverar regionråden sitt beslut.
Den nivå som majoriteten beslutat att höja skatten med är 49 öre, det ger 250 miljoner kronor i ökade skatteintäkter. Men de tre regionråden är inte helt säkra på om detta räcker för att hantera den ekonomiska krisen.
”Det är oerhört viktigt att påpeka att en skattehöjning inte innebär ”guld och gröna skogar” eller att någon kan sätta på sig spenderbyxorna. Ska Region Kalmar län fortsätta att ligga i framkant i sjukvårdssverige krävs det fortsatt fokus på förbättringsarbete, god tillgänglighet, ökad kvalitet och noggranna prioriteringar.”